Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωεκλογές - Γαλλία: Macron και Le Pen μάχονται για την ψυχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ευρωεκλογές - Γαλλία: Macron και Le Pen μάχονται για την ψυχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
O Emmanuel Macron και η Marine Le Pen δίνουν μάχι για το όραμά τους που αφορά το μέλλον της ΕΕ
Ως μία μάχη για την «ψυχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης» χαρακτηρίζει το France 24 την εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron και την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Marine Le Pen, τονίζοντας ότι η μάχη αυτή αντικατοπτρίζει έναν ευρύτερο αγώνα κατά μήκος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στα αντιμαχόμενα οράματα για το μέλλον της ΕΕ.
Τόσο o Emmanuel Macron, ο οποίος αποτελεί τον νεότερο πρόεδρο της Γαλλίας, όσο και η Marine Le Pen βασίζουν πολλά στα αποτελέσματα των εκλογών, καθώς αμφότεροι τα αντιμετωπίζουν ως μία νέα αναμέτρηση μετά τις προεδρικές εκλογές προ δύο ετών.
Τα τελευταία αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι το Εθνικό Μέτωπο έχει οριακή προβάδισμα έναντι της κεντρικής συμμαχίας του Macron, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το κόμμα του La République En Marche.
Μία δημοσκόπηση της Παρασκευής (24/5) έδειξε ότι το Εθνικό Μέτωπο βρίσκεται στο 25%, έναντι 22,5% του En Marche, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελέσει κρίσιμο «σταυροδρόμι» για τον Macron, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει τις εγχώρια μεταρρυθμίσεις του.
Ωστόσο, η φήμη του ως πρωταθλητή της μεγαλύτερης ολοκλήρωσης μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται επίσης σε κρίσιμο σημείο, με τον διευθυντή του think tank Jacques Delors Institute να αναφέρει ότι «συμβολικά, η ήττα του Macron στις ευρωεκλογές θα θεωρηθεί η απόρριψη ενός πολιτικού που είναι τόσο υπέρ της ΕΕ».
«Αυτό που διακυβέβεται για τον Emmanuel Macron είναι η επιρροή του στο μέλλον του Ευρωπαϊκού Κοινβουλίου», ανέφερε ο Sebastien Maillard, τονίζοντας παράλληλα ότι «αυτό δεν είναι δεδομένο».
Ο Macron δεν κρύβει τη σημασία που έχει αποδώσει στις δημοσκοπήσεις, λέγοντας στα εγχώρια Μέσα την περασμένη εβδομάδα ότι οι εκλογές είναι οι πιο σημαντικές των τελευταίων 40 ετών, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται απέναντι σε μία «υπαρξιακή απειλή».
Πηγές κοντά στον Macron λένε ότι μία άσχημη ήτταν από το Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν σημαντικό ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, με τη θέση του πρωθυπουργού Edouard Philippe να είναι επίσης αμφίρροπη.
Από την πλευρά της, η Le Pen βλέπει μία ευκαιρία όχι μόνο να πλήξει την παραπαίουσα προεδρία του Macron, αλλά και να ωθήσει περισσότερο τις ιδέες της μέσα στην πολιτική τάση.
Η ίδια έχει εγκαταλείψει την πολιτική της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωστή και ως Frexit, καθώς και την πρότασή τους να εγκαταλείψει η Γαλλία την Ευρωζώνη.
Αντ' αυτού, έχει προτείνει ένα «ξήλωμα» της Ένωσης από το εσωτερικό, την ανάκληση των συμφωνιών και των κοινών κανόνων, και την μετατροπή της σε μία «ένωση εθνικών κρατών» που ενεργούν ανεξάρτητα.
«Όλα έχουν αλλάξει», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι «πριν ήμασταν μόνοι μασ την ευρωπαϊκή σκηνή, δεν είχαμε συμμάχους, αλλά μέσα σε μερικούς μήνες, μία σειρά πολιτικών δυνάμεων αυξήθηκε με εντυπωσιακό τρόπο».
Η Marine Le Pen έχει δηλώσει ότι θα απογοητευτεί εάν το κόμμα της τερματίσει πίσω από το κόμμα του Macron, και εάν η ηγεσία της στο Εθνικό Μέτωπο βρεθεί στο προσκήνιο.
Παράλληλα, πηγές από το κόμμα του Macron αναφέρουν ότι σε περίπτωση ήττας, η διαφορά είναι αυτή που θα καθορίσει την αντίδραση του κόμματος, εκτιμώντας ότι εάν η διαφορά είναι μικρή δεν θα υπάρξει ανασχηματισμός.
«Εάν βρεθούμε αρκετά πίσω από το Εθνικό Μέτωπο, τότε όλα θα είναι αμφίρροπα», ανέφερα χαρακτηριστικά οι πηγές, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξει μεγάλος ανασχηματισμός».
Ωστόσο, ο Brice Teinturier του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos στη Γαλλία, κατέστησε σαφές ότι μία νίκη του Macron θα έδινε στην κυβέρνηση «πολιτικό οξυγόνο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης