Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Τι μπορεί να περιμένει η Ευρώπη από τις κρίσιμες σημερινές (26/5) εκλογές που θα καθορίσουν το μέλλον της

Bloomberg: Τι μπορεί να περιμένει η Ευρώπη από τις κρίσιμες σημερινές (26/5) εκλογές που θα καθορίσουν το μέλλον της
Αυτές οι ευρωεκλογές αποτελούν μια κρίσιμη αναμέτρηση μεταξύ των ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων ενάντια στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα 
Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια από τις πλέον κρίσιμες Ευρωπαϊκές κάλπες καθώς το αποτέλεσμα θα καθορίσει σημαντικά ποιος «ελέγχει» την ΕΕ τα επόμενα χρόνια και μπορεί να ανατρέψει ακόμη και τις κυβερνήσεις ορισμένων χωρών.
Αυτό εκτιμά το Bloomberg το οποίο σε δημοσίευμα του για το ενδεχόμενο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υποστηρίζει ότι «αυτές οι ευρωεκλογές αποτελούν μια κρίσιμη αναμέτρηση μεταξύ των ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων ενάντια στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα που για δεκαετίες ελέγχουν την οικονομική και εξωτερική πολιτική της ΕΕ».
Οι ευρωεκλογές στις οποίες μετέχει και η Βρετανία, η οποία βρίσκεται σε αναμονή για την έξοδο της από την ΕΕ και εξαναγκάστηκε να μετέχει σε αυτές τις εκλογές - θα δώσει μια εικόνα για το μέλλον της ΕΕ και των χωρών της αλλά και τη στάση που θα κρατήσει στο μεταναστευτικό που αποτέλεσε το σημαντικό χαρτί των εκλογών.

Η Merkel δέχεται σκληρές εσωκομματικές πιέσεις  

Στη Γερμανία η καγκελάριος Angela Merkel δίνει σκληρή μάχη για να ολοκληρώσει την θητεία της καθώς η εκλεγμένη διάδοχός της, Annegret Kramp-Karrenbauer, της ασκεί πιέσεις ώστε να εγκαταλείψει την καγκελαρία σε περίπτωση που οι χριστιανοδημοκράτες (CDU) έχουν μεγάλες απώλειες στις ευρωεκλογές.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ωστόσο μπορεί να προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες συμμάχους της Merkel οι οποίοι ενδέχεται να χάσουν μεγάλο μέρος της δύναμής τους σε τοπικό επίπεδο όπως την περιοχή της Βρέμης - ένα παραδοσιακό οχυρό του SPD - όπου οι ψηφοφόροι επιλέγουν επίσης για νέα κυβέρνηση.

Σκληρή μάχη Macron - Le Pen

Την πιο σκληρή μάχη ωστόσο αναμένεται να δώσει ο Γάλλος πρόεδρος Em. Macron ο οποίος δέχεται την ασφυκτική πίεση από την ακροδεξιά ηγέτιδα Μarine Le Pen η οποία ενδέχεται να είναι η μεγάλη νικήτρια των αποψινών εκλογών μετά τις προεδρικές εκλογές του 2017.
Αν ο Macron χάσει, θα μπορούσε να υπονομεύσει τα μεγάλα σχέδια του για στενότερη ένταξη στην ΕΕ. Τα «κίτρινα γιλέκα» να παραμένουν στους δρόμους τους τελευταίους εξι μήνες έχουν αναγκάσει τον Macron να πάρει πίσω πολλές από τις βασικές μεταρρυθμίσεις του και να προσφέρει φορολογικές περικοπές και επιδοτήσεις σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους διαδηλωτές. Ένα κακό αποτέλεσμα στις σημερινές εκλογές μπορεί να τον ωθήσει σε ακόμη πιο μεγάλες παραχωρήσεις.


Βρετανία: Σαρώνει το κόμμα του Brexit

Η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτές τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το «σύμβολο» της αποτυχίας της παραιτηθείσα Theresa May να φέρει σε πέρας την ολοκλήρωση του Brexit. Την ίδια ώρα πληρώνει το τίμημα της αποτυχίας της βλέποντας να βγαίνει νικητής από το πολιτικό χάος που δημιουργήθηκε στη χώρα τον λαϊκιστή Nigel Farage ο οποίος επέστρεψε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής της γραμμής με το «Κόμμα του Brexit» και φαίνεται ότι θα θριαμβεύσει και πάλι.
Οι Συντηρητικοί της May πάντως, προετοιμάζονται για το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία τους, με μερικούς να εκφράζουν φόβους ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν χωρίς καμία εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο.

Η Ιταλία του Salvini

Αν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Salvini καταφέρει να αυξήσει στις σημερινές τοπικές εκλογές στο ιταλικό νότο την παρουσία του, καταβαραθρώνοντας το κίνημα των 5 Αστέρων θα μπορούσε να προκηρύξει ακόμη και πρόωρες εκλογές.
Με την εκλογική δύναμη της Λέγκας να σαρώνει τις παραδοσιακά εκλογικές περιφέρειες των 5 Αστέρων, είναι πολύ πιθανό οι σημερινέ εκλογές να σηματοδοτήσουν μια γενική αλλαγή στην Ιταλία.
Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι ο μήνας του μέλιτος με τους Ιταλούς ψηφοφόρους μπορεί να αρχίζει να τελειώνει μετά την πτώση του ακροδεξιού συμμάχου του στην Αυστρία Heinz-Christian Strache, καθώς έχει προβληματίσει τους ψηφοφόρους για την «ακεραιότητα» των ακροδεξιών και την εικόνα που θέλουν να περάσουν .

Ισπανία: Επιστροφή Sanchez στη Μαδρίτη

Ισχυροί εμφανίζονται οι Σοσιαλιστές του Pedro Sanchez που έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν τον Δήμο της Μαδρίτης για πρώτη φορά τα τελευταία 24 χρόνια, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τον Sanchez να οδηγηθεί σε μια δεύτερη θητεία και να τον καταστήσει μια πολιτική δύναμη στην Ισπανία.
Μια νίκη σήμερα, Κυριακή θα έδινε τη δυνατότητα στην Ισπανία να κερδίσει μεγαλύτερη επιρροή στην ΕΕ και να αφήσει πίσω της την «ακροδεξιά» Ιταλία.
Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης δεν έχει παραδοσιακά τις πολιτικές επιρροές στις Βρυξέλλες όπως αυτές που διατηρεί μέχρι σήμερα η Ιταλία.
Πολιτικοί αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει λόγω της κακής σχέσης της Ρώμης με τις Βρυξέλλες γεγονός που θα σήμαινε ότι η Ισπανία θα έχει επιρροή σε οικονομικά ζήτημα.

Αυστρία: Εκλογές στον απόηχο του σκανδάλου 

Οι Αυστρία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πρώτες εκλογές μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του καγκελαρίου Sebastian Kurz υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τον κυβερνητικό του εταίρο =, ακροδεξιό Strache.
Μια ισχυρή εμφάνιση στις ευρωεκλογές θα ενίσχυε τη θέση του νεότερου ηγέτη της Ευρώπης, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει μια ψήφο εμπιστοσύνης στο Αυστριακό κοινοβούλιο αύριο Δευτέρα (27/5).
Για το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, οι εκλογές θα είναι μια δοκιμασία της ικανότητάς του να αποτινάξουν από πάνω τους το σκάνδαλο υποστηρίζοντας το σενάριο της συνομωσία ξένων δυνάμεων.

Εύκολη επικράτηση Orban στην Ουγγαρία

Χωρίς εκπλήξεις αναμένονται οι εκλογές στην Ουγγαρία καθώς ο πρωθυπουργός Victor Orban αναμένεται να κυριαρχήσει στις εκλογές όπως έκανε σε κάθε προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση την τελευταία δεκαετία. Το πραγματικό ερώτημα είναι τι συμβαίνει στη συνέχεια. Εάν ο Orban δηλαδή, ενταχθεί και τυπικά στην άκρα δεξιά, όπως του έχει ζητήσει ο Salvini και να μετέχει στην δημιουργία μιας σκληρής ακραίας αυταρχικής ομάδας που θα μπορούσε να κυριαρχήσει εντός της ΕΕ.

Παραμένει το πολιτικό χάος στο Βέλγιο 

Τα κεντροδεξιά κυβερνητικά κόμματα του Βελγίου φαίνονται να χάνουν την πλειοψηφία τους στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, αρνούμενα να αρπάξουν την ευκαιρία και να προχωρήσουν σε σχέδιο μεταρρύθμισης που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού πριν από έξι μήνες. Με τους Φλαμανδούς ψηφοφόρους να μετατοπίζονται όλο και περισσότερο προς τα δεξιά και τους ψηφοφόρους της Βαλλονίας να κινούνται προς τα αριστερά, η πιθανότητα σχηματισμού ομοσπονδιακής κυβέρνησης πέντε ή έξι κομμάτων, είναι σχεδόν ακατόρθωτο.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης