Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Οι εκλογές στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βρέμης θέτουν σε κίνδυνο την κυβέρνηση συνασπισμού της Merkel

Γερμανία: Οι εκλογές στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βρέμης θέτουν σε κίνδυνο την κυβέρνηση συνασπισμού της Merkel
Το SPD βρίσκεται σε κίνδυνο να χάσει την πρωτιά στο κρατίδιο στης Βρέμης για πρώτη φορά μετά από 73 χρόνια
Έτοιμοι να προκαλέσουν ένα «ταπεινωτικό πλήγμα» στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) δείχνουν οι ψηφοφόροι στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βρέμης, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της κυβέρνησης συνασπισμού με το Συντηρητικό Κόμμα της Angela Merkel.
Όπως αναφέρει το Reuters, μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις στο μικρότερο κρατίδιο της Γερμανίας, δείχνουν ότι το SPD θα μπορούσε να χάσει την πρωτιά για πρώτη φρά μετά από 73 χρόνια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα κρατίδιο στη Γερμανία δεν είχε το ίδιο κόμμα στην ηγεσία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι ευρωεκλογές, οι οποίες λαμβάνουν χώρα την ίδια μέρα με τις τοπικές εκλογές στη Βρέμη, θα μπορούσαν να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στον «μεγάλο συνασπισμό», με το Συντηρητικό και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να καταγράφουν αφμότερα ισχυρές απώλειες.
Οι πρώτες εκτιμήσεις τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και για τοπικές εκλογές στη Βρέμη αναμένεται να δημοσιευθούν στις 6:00 μ.μ. τοπική ώρα (7 μ.μ. ώρα Ελλάδος).
Εάν το SPD χάσει από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) στη Βρέμη, η πίεση προς τους Σοσιαλδημοκράτες να αποσυρθούν ή να διαλύσουν την κυβένρηση συνασπισμού θα αυξηθεί.
Μάλιστα, σε ένδειξη αυξανόμενης αναταραχής στο εσωτερικό του SPD, η γερμανική Bild am Sonntag ανέφερε ότι ο πρώην επικεφαλής του κόμματος Martin Schulz επιθυμεί να αντικαταστήσει τη νυν επικεφαλής Andrea Nahles στην ηγεσία του κόμματος.
Εκπρόσωπος του SPD δήλωσε ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε τακτικές συζητήσεις, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συνομιλιών.
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν περιθώρια για τρία αποτελέσματα στη Βρέμη: ένας μεγάλος συνασπισμός SPD και CDU, ένας συνασπισμός CDU, Πρασίνων και FDP, ή ένας συνασπισμός του SPD με το αριστερό Die Linke και τους Πράσινους.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αναμένεται να επανεξετάσει τον συνασπισμό στο τέλος του έτους, και η πιέσεις από το εσωτερικό θα μπορούσε να αυξηθούν ώστε το SPD να εγκαταλείψει την κυβέρνηση και να επιστρέψει στην αντιπολίτευση.
Μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, μία επιλογή που δεν είναι επιθυμητή ούτε από το SPD ούτε από τους Συντηρητικούς, ή θα μπορούσε να οδηγήσει στη σχηματισμό ενός διαφορετικού συνασπισμού, που θα ήταν ένα δύσκολο έργο.
Οποιοδήποτε από αυτά τα σενάριο θα μπορούσαν να επιταχύνουν την έξοδο της Merkel, ένα ζήτημα που έχει συζητηθεί αρκετά, από τότε που η ίδια παρέδωσε την ηγεσία του CDU στην Annegret Kramp-Karrenbauer το περασμένο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης