Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Παρά τη συντριβή «μήνυμα» δεν ελήφθη

tags :
ΣΥΡΙΖΑ: Παρά τη συντριβή «μήνυμα» δεν ελήφθη
ΣΥΡΙΖΑ: Παρά τη συντριβή «μήνυμα» δεν ελήφθη
Η ήττα ήταν αναμενόμενη, το αποτέλεσμα; Συντριβή του κυβερνώντος κόμματος. Μία συντριβή που είναι απόρροια της ασύνδετης και χωρίς ειρμό κυβερνητικής πολιτικής των τελευταίων 5 ετών.
Από ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας στις πλατείες την περίοδο 2010-12, σε σύμπλευση, ως  προς την συνθηματολογία και την πολιτική αντιπαράθεση για ένα διάστημα με τη ΝΔ και τον κ. Αντώνη Σαμαρά, που την ίδια περίοδο «έσκιζε» τα μνημόνια από τα Ζάππειο 1-2 και 3, κατάφερε να στείλει στην 3η θέση το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ.
Και εκμεταλλευόμενο την άσκηση πολιτικής εντός της Ε.Ε και του ευρώ που ακολούθησε η επόμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η οποία για να προχωρήσει παρακάτω σύναψε το 2ο μνημόνιο με τους δανειστές κατάφερε να αναρριχηθεί στην εξουσία.  Πως;
Υποσχόμενο το σκίσιμο των μνημονίων
Υποσχόμενο «σεισάχθεια»  στα χρέη των νοικοκυριών
Υποσχόμενο σκληρή διαπραγμάτευση και «ταρακούνημα» του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. «Εμείς θα βαράμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν».
Διαταράσσοντας την κοινωνική συνοχή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, μέσω της επαναφοράς εμφυλιοπολεμικού κλίματος (Γουδί, Γουναράδικα κ.α) και όποιος δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ, είναι εχθρός, ταξικός, διαπλεκόμενος κλπ
Για όλα τα παραπάνω, ένα μεγάλο εκλογικό σώμα, τόσο από τα Δεξιά, όσο και από τα Κεντροαριστερά μετακινήθηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντάς του μια μεγάλη νίκη στις εκλογές του 2015. Η πρώτη περίοδος διακυβέρνησης (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2015) ήταν δραματική. Χαρακτηρίστηκε από την ασάφεια και την ιδεοληπτική «θολούρα» που είχαν στο μυαλό τους τα στελέχη του σκληρού πυρήνα του κόμματος, που με τον Τσάρο της οικονομίας Βαρουφάκη και πρόσχημα τη «σκληρή διαπραγμάτευση» οδηγούσαν τη χώρα στα βράχια. Με τα γνωστά συνεπακόλουθα μέτρα (Capital Control, οικονομική ασφυξία στις επιχειρήσεις, τρόμος στους πολίτες που έτρεχαν καθημερινά στις τράπεζες να σηκώσουν τα όποια ταμειακά αποθέματα είχαν).
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, κέρδισε άνετα εκ νέου τις εκλογές, πείθοντας ότι «διαπραγματεύεται» και ζητώντας «καθαρή» εντολή να κλείσει το ελληνικό ζήτημα με βάση και  το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, και όταν το περίφημο mail Χαρδούβελη από επιπλέον μέτρα 3 δις την περίοδο Σαμαρά, είχε φτάσει στα 16 δις από το «τράβηγμα» της διαπραγμάτευσης. Το αποτέλεσμα;
Ένα 3ο, το σκληρότερο, μνημόνιο που έβαζε στον «πάγο» για άλλα 4 χρόνια τη χώρα, την διαρκή εποπτεία μέχρι το 2022 και την αντίστοιχη «χαλαρή»  μέχρι το 2019, ενώ αύξανε  το δανεισμό της χώρας κατά 100 δις ευρώ.  Και τι επακολούθησε;

- Μεγάλη αύξηση της έμμεσης και άμεσης φορολογίας
- Επιπλέον μείωση των συντάξεων, ιδιαίτερα για τους νέους συνταξιούχους (νόμος Κατρούγκαλου), κατάργηση του ΕΚΑΣ κ.α.
- Αλλοπρόσαλλη και χωρίς στόχευση πολιτική, η οποία ενίσχυε μέσω επιδομάτων τα κατώτατα επίπεδα της κοινωνίας και αυτούς που κινούνται με «μαύρο» χρήμα.
- Η μεσαία τάξη, η οποία παραδοσιακά εκλέγει κυβερνήσεις, εξακολουθούσε να φτωχοποιείται
- Αναπτυξιακά μέτρα ανύπαρκτα, με στοχοποίηση επιχειρηματιών που δεν κινούνταν γύρω από την κυβέρνηση
- Αύξηση του κρατισμού και των φόρων, για την «ανακύκλωση» του χρήματος
- «Καμμένο» άνοιγμα στην κεντροαριστερά με προσέγγιση και προσεταιρισμό όλων των πολιτικών παιδιών του Άκη Τσοχατζόπουλου και όλων αυτών που ως μικρό κόμμα, κατηγορούσαν ως «λαμόγια», τους αποτυχημένους νεοαστέρες του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και τους περιθωριακούς (βλέπε Τζουμάκας) του ΠΑΣΟΚ.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, το βράδυ των εκλογών δεν έδειξαν σωστή αντίληψη του μηνύματος.  Και η συνέχιση της ίδιας πολιτικής στρατηγικής είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε νέα, μεγαλύτερη ήττα στις εθνικές εκλογές που έρχονται στο τέλος Ιουνίου.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης