Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Σάρωσε στις ευρωεκλογές το κόμμα Brexit - Ακόμα μεγαλύτερη η πόλωση στη Βρετανία

Reuters: Σάρωσε στις ευρωεκλογές το κόμμα Brexit - Ακόμα μεγαλύτερη η πόλωση στη Βρετανία
Ο επικεφαλής του κόμματος Brexit, Nigel Farage, επιθυμεί η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ το συντομότερο δυνατόν
Το κόμμα Brexit του Nigel Farage σάρωσε στις ευρωεκλογές, οδηγώντας ένα κύμα θυμού για την αποτυχία της πρωθυπουργού Theresa May να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές έλαβαν χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή η May καθυστέρησε το Brexit έδειξε μία χώρα με ακόμα μεγαλύτερη πόλωση για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έπρεπε να είχε αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου, ωστόσο παραμένει μέλος της ΕΕ και οι πολτική της εξακολουθούν να συζητούν το πώς, πότε και ακόμα και το εάν η χώρα θα εγκαταλείψει την Ένωση.
Την Παρασκευή (24/5) η May ανακοίνωσε την παραίτησή της, εκφράζοντας τη βαθιά λύπη της που δε μπόρεσε να παραδώσει το Brexit, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα βρισκόταν σε τροχιά για ένα από τα χειρότερα αποτελέσματά της σε εθνικές εκλογές.
Σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία, οι ψηφοφόρει στράφηκαν μακριά από τους Συντηρητικούς της May και από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα του Jeremy Corbyn, το οποίο αναζητούσε μία ηπιότερη εκδοχή του Brexit.
Το κόμμα Brexit ήρθε πρώτο ενώ μερικές μονάδες πίσω βρέθηκαν τα κόμματα που τάσσονται ρητά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι Πράσινοι και η Αλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο επικεφαλής του κόμματος Brexit, Nigel Farage, δήλωσε ότι επιθυμεί να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ενώ προειδοποίησε ότι η βρετανική πολιτική θα βρεθεί στο χείλος σημαντικών αναταραχών εάν δεν πραγματοποιηθεί το Brexit στις 31 Οκτωβρίου.
«Θέλουμε να γίνουμε μέρος αυτής της διαπραγματευτικής ομάδας», δήλωσε ο Nigel Farage, προσθέτοντας ότι «εάν δεν εγκαταλείψουμε την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, τότε τα αποτελέσματα που είδατε σήμερα στο κόμμα Brexit θα επαναληφθούν στις εθνικές εκλογές και είμαστε έτοιμοι για αυτό».
Το κόμμα Brexit κέρδισε περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο σε σύγκριση με το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου το 2014, ενώ οι 73 βουλευτές που εκλέγει η Βρετανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν λόγο αναφορικά με την πολιτική της ΕΕ για όσο διάστημα παραμείνουν στο κοινοβούλιο.
Ο Nigel Farage επιθυμεί η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, ενώ χαρακτηρίζει ως υπερβολικούς τους ισχυρισμούς για ενδεχόμενο πλήγμα της Βρετανίας σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία.
Ο ίδιος έπεισε τον προκάταχο της May, David Cameron, να ανακοινώσει το δημοψήφισμα για το Brexit, και ήταν οδηγός της καμπάνιας για αποχώρηση από την ΕΕ, ενώ δήλωσε ότι ενδεχόμενη μη εφαρμογή του Brexit θα έδειχνε ότι η Βρετανία δεν είναι δημοκρατία.
Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει βαθιά διχασμένο γύρω από το Brexit, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι θα διαμορφώσει το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου για τις επόμενες γενιές.
Οι υπέρμαχοι της ΕΕ φοβούνται ότι το Brexit θα τους κάνει φτωχότερους, ότι θα υπονομεύσει τη θέση του Λονδίνου ως παγκόσμιο οικονομικό κεφάλαιο και θα αποδυναμώσει τη Δύση, με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να επιθυμούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα ώστε να το σταματήσουν.
Η απώλεια της Βρετανίας θα είναι το μεγαλύτερο πλήγμα για την ΕΕ, μετά από 60 χρόνια προσπαθειών για την οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ενότητας μετά από δύο παγκόσμιους πολέμου, αν και τα 27 υπόλοιπα μέλη του μπλοκ έδειξαν μία εκπληκτηική ενότητα κατά τη διάρκεια των βασανιστικών διαπραγματεύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης