Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αυξημένη συμμετοχή στις ευρωεκλογές απέτρεψε την επέλαση του εθνικισμού

Η αυξημένη συμμετοχή στις ευρωεκλογές απέτρεψε την επέλαση του εθνικισμού
Συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να συνεργάζονται με τους οικολόγους
Η αυξημένη συμμετοχή των ψηφοφόρων απέτρεψε την επέλαση του εθνικισμού, παρά τις νίκες Le Pen, Salvini και Farage σε Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία.
Αντίθετα, η συμμετοχή των Ευρωπαίων στην εκλογική διαδικασία, η οποία ξεπέρασε το 50%, ενίσχυση τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει, με 179 έδρες, έναντι 216, η πρώτη πολιτική δύναμη στο ημικύκλιο.
Εάν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν οι δύο μεγάλες παρατάξεις των ευρωπαϊκού Ημικυκλίου, χάνουν την δυνατότητά τους να συγκροτήσουν μόνες τους μία πλειοψηφία για την ψήφιση των νομοθετικών κειμένων.
Πρόκειται για ένα τέλος εποχής.
Συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να συνεργάζονται με τους οικολόγους, που εξασφαλίζουν 70 έδρες (από 52) , χάρις στα θετικά τους αποτελέσματα στην Γερμανία και την Γαλλία, και με τους φιλελεύθερους του Alde, στο οποίο συγκαταλέγεται και το κόμμα του Emmanuel Macron που εξασφαλίζει 107 έδρες, έναντι 69 στο απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Macron ένας από τους πλέον προσηλωμένους στη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ευρωπαίους ηγέτες, έχασε στην μονομαχία του με το κόμμα της Marine Le Pen, τον Εθνικό Συναγερμό, σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που είναι πιθανόν να φρενάρει τις φιλοδοξίες του για την πορεία της Ευρώπης.
Ο Εθνικός Συναγερμός της Marine Le Pen, που εξασφάλισε το 24%, των ψήφων απηύθυνε αμέσως έκκληση για την συγκρότηση μίας «ισχυρής ομάδας» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την συμμετοχή των ευρωσκεπτικιστικών σχηματισμών, ετερόκλιτών πολιτικών δυνάμεων που στο παρελθόν δεν κατάφεραν να συνεργασθούν.

AFP: Η ευρωφοβική επέλαση που δεν έγινε

Η Marine Le Pen ευελπιστεί μαζί με τη Lega του Ματέο του Matteo Salvini που εξασφάλισε το 30% των ψήφων, όπως αναμενόταν, στον σχηματισμό μίας ευρείας συμμαχίας εθνικιστικών, ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων.
Η ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας εξασφαλίζει 58 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (έναντι 37).
Ωστόσο σήμερα φαίνεται δύσκολη μία προσέγγιση με την λαϊκιστική Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, όπου συμμετέχει το ιταλικό Κίνημα των 5 Αστέρων και όπου θα ενταχθεί το νέο ευρωφοβικό κόμμα του Nigel Farage, το Κόμμα του Brexit που εξασφαλίζει το 31,5% των ψήφων και 24 έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού οι διαφωνίες τους είναι μεγάλες.
Ακόμη και αν στις δύο αυτές ομάδες προστεθούν οι 58 έδρες του ECR όπου συμμετέχουν οι βρετανοί Τόρις και οι Πολωνοί του PiS, νικητές των ευρωεκλογών) η άκρα δεξιά οι ευρωσκεπτικιστές και οι ευρωφοβικοί παραμένουν, με 172 έδρες, πολύ μακριά από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (376 έδρες).
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της άκρας αριστεράς περνούν από τις 52 στις 38 έδρες.
«Το κύμα των εθνικιστικών και των ευρωσκεπτικιστικών κόμματων περιορίσθηκε, αν βάλουμε στην άκρη τον Εθνικό Συναγερμό και τη Lega», σύμφωνα με τον Ερίκ Μορίς, της Fondation Robert Schuman.
«Εάν ο Viktor Orban δεν μετακινηθεί, δεν βλέπω πώς θα μετακινηθούν οι σημερινές γραμμές αυτών των σχηματισμών».
Νικητής των ευρωεκλογών στην Ουγγαρία, το κόμμα του Orban, το Fidesz, έχει προσωρινά τεθεί εκτός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος λόγω των αντιευρωπαϊκών του παρεκτροπών.
Στην Αυστρία , το συντηρητικό κόμμα του καγκελαρίου Sebastian Kurz είναι ο νικητής των ευρωεκλογών μπροστά από τους σοσιαλδημοκράτες και το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων επλήγη από το σκάνδαλο Ibiza Gate.
Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez είναι ο μόνος σοσιαλιστής που βγήκε νικητής των χθεσινών εκλογών σε μεγάλη χώρα.

Οι χώρες που έμειναν αλώβητες από την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών

Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών παρατάξεων άφησε αλώβητες πολλές από τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς αποδείχθηκε μικρότερη από ό,τι προβλεπόταν.
Μεταξύ αυτών οι: Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Δανία.
Στην Ισπανία, η οποία στέλνει στο Στρασβούργο την πέμπτη μεγαλύτερη ομάδα ευρωβουλευτών, οι σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Pedro Sanchez κατήγαγαν όπως αναμενόταν ευρεία νίκη, με το 33% των ψήφων, πολύ μπροστά από το Λαϊκό Κόμμα (PP), την κεντροδεξιά, επίσης φιλοευρωπαϊκή παράταξη.
Αλλά αντίθετα με ό,τι συνέβη σε άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία ή η Ιταλία, όπου κέρδισε η άκρα δεξιά της Marine Le Pen και του Matteo Salvini, αντιστοίχως, οι ισπανοί ψηφοφόροι «δεν διχάστηκαν όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», εξηγούν οι αναλητές του κέντρου μελετών European Council on Foreign Relations.
Το Vox, το κόμμα της άκρας δεξιάς, που έχασε έδαφος χθες (έλαβε περίπου 6%, από 10% στις βουλευτικές στα τέλη του Απριλίου) δεν έθεσε τον ευρωσκεπτικισμό στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του, καθώς αυτού του είδους η ρητορική δεν έχει απήχηση ούτε εκλογικό αντίκρισμα στη χώρα.
Καθώς για πολλούς Ισπανούς, η ΕΕ είναι συνώνυμη της ελευθερίας: «Η ένταξη στην Ευρώπη [σ.σ. την τότε ΕΟΚ, το 1986] και η επιστροφή στη δημοκρατία [μετά το τέλος της φρανκικής δικτατορίας το 1975] είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές.
Η ένταξη στην ΕΕ σήμανε τον εκσυγχρονισμό της Ισπανίας.
Το υπερσύχρονο δίκτυο των τρένων υψηλής ταχύτητας που διαθέτει, το εκτενέστερο στην Ευρώπη, που συγχρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά ταμεία, είναι ένα από τα πιο ορατά οφέλη που αποκόμισε.
Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο ευρωβαρόμετρο που έχει δημοσιοποιήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ιρλανδία είναι μια από τις πλέον φιλοευρωπαϊκές χώρες, με το 83% να αποτιμούν θετικά τα αποτελέσματα της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο [61%] στις 27 χώρες μέλη, αφαιρουμένου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στην Πορτογαλία, η ένταξη της οποίας έγινε ταυτόχρονα με αυτή της Ισπανίας, και σε αυτή την περίπτωση έπειτα από δεκαετίες στρατιωτικής δικτατορίας, οι σοσιαλιστές υπό τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα επίσης κέρδισαν, ενώ η επίδοση της λαϊκιστικής δεξιάς ήταν αμελητέα.
Στις χώρες της Βαλτικής, άλλοτε σοβιετικές σοσιαλιστικές δημοκρατίες που εντάχθηκαν το 2004 στην ΕΕ, συνώνυμη για αυτές με την ευημερία και την ασφάλεια έναντι της γειτονικής Ρωσίας, στη Λιθουανία δεν υπήρχε κάποια αξιοσημείωτη ευρωσκεπτικιστική πολιτική δύναμη που να συμμετείχε στις ευρωεκλογές.
Αλλά και στην Ολλανδία οι ψηφοφόροι φάνηκαν να δείχνουν την προσήλωσή τους στην ΕΕ, καθώς στις ευρωεκλογές πρώτο κόμμα αναδείχθηκαν οι Εργατικοί του Frans Timmermans και όχι οι λαϊκιστές του FvD, όπως προέβλεπαν τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων.
Παράλληλα στη Δανία, του Κόμμα του Δανικού Λαού, που είχε επικρατήσει στις ευρωεκλογές του 2014 συγκεντρώνοντας το 26,6% των ψήφων, καταποντίστηκε εξασφαλίζοντας μόλις το 11% των ψήφων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης