Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Όλα δεξιά για τον Μητσοτάκη, όλα στραβά για τον Τσίπρα - Προδιαγεγραμμένη η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

tags :
Όλα δεξιά για τον Μητσοτάκη, όλα στραβά για τον Τσίπρα - Προδιαγεγραμμένη η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ
Θα είναι ίδια η στάση των ψηφοφόρων και στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών;
Ο θρίαμβος της ΝΔ και του  Κ. Μητσοτάκη στις εκλογικές αναμετρήσεις της 26ης Μαΐου αλλάζουν τελείως τους πολιτικούς συσχετισμούς.
Οι οποίοι αποτυπώνονται ξεκάθαρα στον σχεδόν απόλυτα «γαλάζιο» χάρτη της Ελλάδας.
Η ΝΔ πέτυχε μια καθαρή και μεγάλη νίκη.
Η κυριαρχία της μοιάζει να είναι αδιαφιλονίκητη.
Σε τέτοιο βαθμό που ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε άλλο περιθώριο παρά να συρθεί πρόωρα σε βουλευτικές εκλογές.
Γεγονός που δίνει πόντους – πολιτικά και επικοινωνιακά - και το «πάνω χέρι» στον Κ.Μητσοτάκη.
Ο κ.Μητσοτάκης είχε υψώσει πολύ τους τόνους προεκλογικά.
Ζητούσε με κάθε τρόπο την ψήφο των πολιτών προκειμένου να φύγει, όπως υποστήριζε, η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα μετά τη Μεταπολίτευση και να υπάρξει πολιτική αλλαγή.
Και την πήρε την ψήφο αυτή, όπως δείχνει η νίκη του με 9,5 μονάδες διαφορά.
Όλα φαίνεται να πηγαίνουν δεξιά για τον κ.Μητσοτάκη.
Η στρατηγική του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε τα μέγιστα, πήρε ξεκάθαρα τη στήριξη του ελληνικού λαού και ενίσχυσε κατά πολύ το αρχηγικό του προφίλ τόσο εντός όσο και εκτός της ΝΔ.
Και με αυτά τα χαρακτηριστικά και με δυναμική, την οποία δεν είχε πριν τη συντριπτική του νίκη, οδεύει προς τις βουλευτικές εκλογές σε περίπου έναν μήνα.
Την ώρα που ο αντίπαλος του Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται μάλλον να παρακολουθεί έκπληκτος και αμήχανος τις εξελίξεις.
Καθώς δεν περίμενε μια τόσο μεγάλη, συντριπτική ήττα.
Ο χρόνος που απομένει για να ανασκουμπωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να δει και να αναλύσει τα λάθη του και να οργανώσει την αντεπίθεση του είναι εξαιρετικά περιορισμένος.
Και προφανώς μέσα στις επόμενες 30 και κάτι ημέρες δεν προλαβαίνει ούτε την οικονομική του πολιτική να αλλάξει, ούτε να πείσει τους νεότερους σε ηλικία ψηφοφόρους να το εμπιστευτούν, ούτε να καταπραΰνει τις πληγές του εθνικού συναισθήματος στους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών ούτε να αλλάξει ριζικά την εικόνα που έχει σχηματίσει η κοινή γνώμη για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα.
Ο κ.Τσίπρας θα επιχειρήσει να θέσει με μεγαλύτερη έμφαση τα διλήμματα που έθεσε και ενόψει των ευρωεκλογών όσον αφορά τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τη λιτότητα και τους κινδύνους που εγκυμονεί η άφιξη του «νεοφιλελεύθερου» Μητσοτάκη στην εξουσία.
Μόνη και τελευταία του ελπίδα να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του και να πείσει τους αναποφάσιστους που στράφηκαν στην αποχή με βασικό επιχείρημα ότι αυτήν την ώρα δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο για χαλαρή ψήφο, ή για ψήφο διαμαρτυρίας.
Ποντάρει δηλαδή στο ότι οι πολίτες, αφού τον «τιμώρησαν» στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα ψηφίσουν διαφορετικά υπό το βάρος της κάλπης των βουλευτικών εκλογών.
Παρόλο αυτά η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου δύσκολα θα μπορέσει να αναστραφεί.
Αντιθέτως μοιάζει προδιαγεγραμμένη.
Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής δεν αφήνει ελπίδες στον κ.Τσίπρα.
Ο οποίος μάλλον μένει με βασική επιδίωξη να κόψει την αυτοδυναμία της ΝΔ και να καθιερώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως το βασικό πόλο στον προοδευτικό πολιτικό χώρο.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης