Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές, λόγω Ιταλίας - Στο -0,5% ο FTSE MIB εν αναμονή κυρώσεων από την Κομισιόν

Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές, λόγω Ιταλίας - Στο -0,5% ο FTSE MIB εν αναμονή κυρώσεων από την Κομισιόν
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,22% κι έκλεισε στις 375,9 μονάδες
Πιέσεις δέχτηκε σήμερα (28/5/2019) το χρηματιστήριο του Μιλάνου, προκαλώντας νευρικότητα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι ανησυχίες για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας επισκίασαν την είδηση για συνομιλίες συγχώνευσης Fiat-Chrysler και Renault.
Την ίδια ώρα, τα «βλέμματα» παραμένουν στραμμένα στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις για την επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν τα αξιώματα της ΕΕ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,22% κι έκλεισε στις 375,9 μονάδες, αντιστρέφοντας τα αρχικά του κέρδη.


Σε τροχιά ανόδου παρέμεινε ο κλάδος αυτοκινήτων, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 0,7%, στον απόηχο της χθεσινής είδησης ότι η Fiat Chrysler έχει υποβάλει πρόταση για συγχώνευση με τη Renault, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.
Η μετοχή της Fiat Chrysler σημείωσε πτώση 0,9% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, χάνοντας τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα, ενώ της Renault έκλεισε με κέρδη 0,8%.
Από την άλλη, υπό πίεση βρέθηκε ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,3%, εν μέσω ανησυχιών ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανόν να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Ιταλίας για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ για το χρέος.
Πιέσεις δέχτηκαν ιδιαίτερα οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με την Intesa Sanpaolo να υποχωρεί κατά 1,1%, την Unicredit κατά 1,4% και την UBI Banca κατά 0,2%.
Ο δείκτης FTMIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,5% στις 20.260,98 μονάδες, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σημείωσαν περαιτέρω επιδείνωση, με εκείνη του 10ετούς να ανέρχεται στο 2,68%, από 2,658% στο χθεσινό κλείσιμο.


Παράλληλα, και όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ρώμη μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο ύψους 3,5 δισ. ευρώ και φυσικά να ξεκινήσει ένας νέος γύρος έντονης κόντρας με τις Βρυξέλλες με αρνητικά αποτελέσματα τόσο για την ίδια την Ιταλία όσο και για την Ευρωζώνη.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,37% κι έκλεισε στις 12.027,05 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,12% στις 7.268,95 μονάδες, ενώ ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,44% στις 5.312,69 μονάδες.




Το Brexit παραμένει, εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μετά την παραίτηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May.
Η May δήλωσε ότι το Brexit είναι τώρα ένα θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί ο διάδοχός της, ενώ τόνισε ότι το καλύτερο για τη Βρετανία είναι να εγκαταλείψει την ΕΕ κατά τρόπο ομαλό, με μια συμφωνία «διαζυγίου».
Στα οικονομικά νέα, σε χαμηλά 2 ετών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία για τον Ιούνιο του 2019, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου GfK να υποχωρεί στις 10,1 μονάδες.
Αντίθετα, στην Ευρωζώνη, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κατέγραψε άνοδο στις -6,5 μονάδες τον Μάιο, από -7,9 τον προηγούμενο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης