Τελευταία Νέα
Speculator

Η αυτοδυναμία το επόμενο στοίχημα του ΧΑ – Ραγδαία βελτίωση του κλίματος

Η αυτοδυναμία το επόμενο στοίχημα του ΧΑ – Ραγδαία βελτίωση του κλίματος
O Μάιος είναι πλέον ανοδικός αλλάζοντας σημαντικά την όλη εικόνα και… παρακάμπτοντας το «sell in May and go away»
Στόχο τις 1.000 μονάδες δίνουν πλέον τα στελέχη της αγοράς τα οποία παρακολουθούν με ανακούφιση την πορεία της μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δίνει ελπίδες για αυτοδύναμη κυβέρνηση και αυτό είναι το επόμενο στοίχημα που θα «παίξει» το ΧΑ.
Η αγορά ξεπέρασε ένα μεγάλο ρίσκο, αυτό της πιθανότητας δημοσιονομικού εκτροχιασμού από μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Οι πρόωρες εκλογές πρόσφεραν ανακούφιση.
Όπως σημείωναν στο Bankingnews στελέχη της αγοράς, μία κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με αυτοδυναμία στη Βουλή, θα μπορέσει να λύσει θέματα που επί χρόνια βάλτωναν στερώντας από την οικονομία πολύτιμους πόρους και από το ΧΑ υπεραξίες.
Ήδη καταγράφονται μεγάλες εισροές στο ελληνικό χρηματιστήριο, βελτιώνοντας τον ημερήσιο τζίρο και δίνοντας πολύτιμες ανάσες στις χρηματιστηριακές εταιρείες που τα χρόνια της κρίσης πέρασαν πολλά.
Χθες (28/5) ο γενικός δείκτης βρέθηκε σε υψηλά 12 μηνών με πρωταγωνίστριες και πάλι τις τράπεζες.
Αναλυτές σημείωναν πως πρόκειται για το πρώτο κύμα ανόδου, όπου παραδοσιακά οι τράπεζες βγαίνουν περισσότερο ωφελημένες, αλλά το δεύτερο κύμα θα δώσει ώθηση και στις ποιοτικές εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Ο ενθουσιασμός είναι διάχυτος στις τάξεις των επενδυτών, οι οποίοι περιμένουν προώθηση μεταρρυθμίσεων, αποκρατικοποιήσεων και εκκίνηση μεγάλων έργων, όπως Ελληνικό, ΟΛΠ κ.α.
Ο ΟΛΠ βρέθηκε σε υψηλά 11 ετών και η Lamda σε υψηλά 15 μηνών.
Οι τράπεζες μετά από μήνες βλέπουν την αποτίμησή τους να βελτιώνεται.
Η Πειραιώς ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ και η Eurobank μετά και την απορρόφηση της Grivalia έχει πλέον αποτίμηση 3,04 δισ. ευρώ.
Ακόμα και κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να εκδηλωθούν στις επόμενες συνεδριάσεις, θεωρούνται λογικές λόγω της μεγάλης ανόδου των τελευταίων δύο ημερών.
Σημειώνεται πως ο Μάιος είναι πλέον ανοδικός αλλάζοντας σημαντικά την όλη εικόνα και… παρακάμπτοντας το «sell in May and go away».   
Μετά την άνοδο κατά 6,09% τη Δευτέρα 27/5 και την κατά 2,32% χθεσινή άνοδο, το ΧΑ καταγράφει άνοδο τον Μάιο 2,77% και ο τραπεζικός δείκτης 11,53%.
Στο διήμερο η Τράπεζα Πειραιώς έχει άνοδο 46,5%, η Eurobank 18%, η Alpha Bank 20,7% και η Εθνική Τράπεζα 7,07%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης