Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξηγήσεις από την Ιταλία για τη δημοσιονομική επιδείνωση ζητά η Κομισιόν - Προθεσμία στη Ρώμη έως 31 Μαΐου

Εξηγήσεις από την Ιταλία για τη δημοσιονομική επιδείνωση ζητά η Κομισιόν - Προθεσμία στη Ρώμη έως 31 Μαΐου
Ρώμη και Βρυξέλλες σε τροχιά νέας σύγκρουσης
Εξηγήσεις από την ιταλική κυβέρνηση για τη δημοσιονομική επιδείνωση θα ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επιστολή της η οποία θα σταλεί σήμερα στη Ρώμη, με παραλήπτη τον υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες.
Η Ρώμη θα έχει προθεσμία 48 ωρών ώστε να απαντήσει στο αίτημα της Κομισιόν και να εξηγήσει τους λόγους οι οποίοι συνέβαλαν στην επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.
Σύμωνα με πληροφορίες του RadioCor, η επιστολή αναφέρει ότι η Ιταλία δεν έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο.
Η ΕΕ ετοιμάζει την έκθεση η οποία είναι πιθανό να αποτελέσει τη βάση για την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Ιταλίας και μάλιστα στις 5 Ιουνίου.
Σε μία τέτοια περίπτωση η χώρα θα βρεθεί -εφόσον «καταδικαστεί» αντιμέτωπη με υψηλό πρόστιμο αλλά και «πάγωμα» στη λήψη κεφαλαίων από την ΕΕ.
Η Ρώμη μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο ύψους 3,5 δισ. ευρώ και φυσικά να ξεκινήσει ένας νέος γύρος έντονης κόντρας με τις Βρυξέλλες με αρνητικά αποτελέσματα τόσο για την ίδια την Ιταλία όσο και για την Ευρωζώνη.
To δημόσιο χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε στο 132,2% του ΑΕΠ το 2018, από 131,4% το 2017 και αναμένεται να ενισχυθεί στο 133,7% το 2019 και στο 135,2% το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν.
Την ίδια ώρα το έλλειμμα, το οποίο πρέπει να συρρικνώνεται κατά 0,6% ετησίως, αντιθέτως αυξάνεται κάθε χρόνο από το 2015.
Φέτος αναμένεται στο 2,4% του ΑΕΠ και το 2020 στο 3,6%, εάν δεν αλλάξει η δημοσιονομική πολιτική της Ιταλίας.

Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης  Matteo Salvini εμφανίζεται ανυποχώρητος και ζητά αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. καθώς και εγγύηση του δημοσίου χρέους από την ΕΚΤ.
Η νέα διαμάχη της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες έστειλε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου πάνω από το 2,7% τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο σήμερα υποχωρεί στο 2,627%.
Στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB υποχωρεί 1,4% στις 19.975 μονάδες.
Οι τραπεζικές μετοχές δέχονται πιέσεις, με την Intesa Sanpaolo να υποχωρεί 1,4%, την Banco Bpm -1,2% και τη UBI Banca στο -1,3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης