Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Foreign Policy: Η Γαλλία ζει πλέον στον κόσμο του Emmanuel Macron

Foreign Policy: Η Γαλλία ζει πλέον στον κόσμο του Emmanuel Macron
Άρθρο του Foreign Policy για τη Γαλλία 
Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκίνησε την πολιτική επανάσταση που πάντα ήθελε και το αποτέλεσμα κρίνεται επικίνδυνα αβέβαιο, αναφέρει σε άρθρο του το Foreign Policy.
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά -επικαλούμενο και… κινηματογραφικές επιτυχίες- για τους πολίτες, μια οικονομικά περιθωριοποιημένη και πολιτισμικά εξορισμένη ομάδα, βρίσκεται προσκεκλημένη στον κόσμο των ανθρώπων που διοικούν τους μοχλούς της οικονομίας και καθορίζουν τα περιγράμματα της κουλτούρας της.
Ο κ. Macron έχει αναδιατυπώσει τη γαλλική πολιτική με τον τρόπο που πάντα ήθελε: έχει προχωρήσει αποκλειστικά σε έναν αγώνα μεταξύ του εαυτού του και της Marine Le Pen.
Πλέον, ελπίζει ότι η πολιτική επανάστασή του δεν τελειώνει με τον ίδιο τρόπο όπως τις σχετικές ταινίες -ένα λουτρό αίματος.
«Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκίνησε την πολιτική επανάσταση που πάντα θέλησε -και το αποτέλεσμα είναι επικίνδυνα αβέβαιο.
Από την αρχή της γαλλικής εκστρατείας για τις ευρωπαϊκές εκλογές, το cast (σσ: σύγρκιση ταινίας και κ. Macron) του παλεύει για την ιστορία.
Η παραδοσιακή αριστερά, που εκπροσωπούνται από τους Σοσιαλιστές -μετά την καταστροφική τους απόδοση στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2017- παρουσιάστηκε ως μια νέα αρχή.
Ομοίως, οι παραδοσιακοί δεξιοί, με επικεφαλής τους Les Républicains, χρησιμοποίησαν τις εκλογές ως μία αναγέννηση από τις στάχτες τους.
Όσον αφορά το πιο εξέχων μη παραδοσιακό κόμμα, το σκληρά αριστερό La France Insoumise, οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από διαδηλώσεις μεταξύ άλλων.
Ο ηγέτης του, Jean-Luc Mélenchon, έθεσε τον ευατό του ως σταυροφόρο των Κίτρινων Γιλέκων, αποφασισμένος να μεταφέρει το αίτημά τους στις Βρυξέλλες.
Τα αποτελέσματα των εκλογών κατέστρεψαν όλα αυτά τα σενάρια. (…)
Οι Σοσιαλιστές κέρδισαν λίγο περισσότερο από το 6% των ψήφων.
Για εκείνους που βλέπουν το ποτήρι μισό-γεμάτο, η απόδοση ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη. (…)
Για να μεταδώσουν το μέγεθος της απώλειας των Les Républicains, οι σχολιαστές κατέστρεψαν περισσότερο από 200 χρόνια του παρελθόντος της Γαλλίας.
Το 8,5% του κόμματος δεν ήταν απλή ήττα.
Αντ' αυτού, ήταν μια véritable bérézin -μια αναφορά στη μάχη του 1812 μεταξύ Γάλλων ιμπεριαλιστών και ρωσικών στρατευμάτων. (…)
Όσον αφορά τη La France Insoumise, τα αποτελέσματα ήταν εξίσου καταστροφικά.
Από τις εκλογές του 2017, ο κ. Mélenchon παρουσίασε το κόμμα του ως τον σημαντικότερο αντίπαλο του κ. Macron.
Ο ισχυρισμός αυτός ήταν σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένος.
Το 2017 κέρδισε σχεδόν 20% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και το κόμμα του, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ταπεινώθηκε στους Σοσιαλιστές.
Αλλά από τότε μέχρι τώρα, ο κ. Mélenchon έκανε μια σειρά λανθασμένων πολιτικών επιλογών, κυρίως λόγω της προσπάθειάς του να πείσει τα Κίτρινα Γιλέκα ότι το κόμμα του εκπροσωπούσε τα συμφέροντά τους.
Ωστόσο, τα Κίτρινα Γιλέκα δεν ενδιαφέρονται. (…)
Ένας σημαντικός αριθμός των Κίτρινων Γιλέκων βρήκαν την κα Le Pen, της οποίας το κόμμα έχει σφυρηλατήσει αδιάκοπα τα θέματα της μετανάστευσης, ως τον πιο αξιόπιστο υπερασπιστή τους», σχολιάζεται καυστικά.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης