Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιράν: Στα 400.000 βαρέλια ημερησίως κατέρρευσαν οι εξαγωγές πετρελαίου τον Μάιο 2019

Ιράν: Στα 400.000 βαρέλια ημερησίως κατέρρευσαν οι εξαγωγές πετρελαίου τον Μάιο 2019
Κατέρρευσαν οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν τον Μάιο 
Σε μόλις 400.000 βαρέλια κατά μέσο ημερησίως υποχώρησαν οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το πρακτορείο Reuters.
Η ραγδαία πτώση οφείλεται στην κόντρα με τις επέβαλλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Ουάσιγκτον κατήργησε στις 2/5 όλες τις εξαιρέσεις της μεσανατολικής χώρας από τις κυρώσεις, ενώ παράλληλα απαγόρευσε στους συμμάχους της να εισάγουν «μαύρο χρυσό» από το Ιράν.
Ενδεικτικά, ένα χρόνο πριν οι εξαγωγές ανέρχονταν σε 2,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Όπως σημειώνεται, οι περισσότερες εξαγωγές της χώρας για τον Μάιο αφορούσαν χώρες της Ασίας.
Νωρίτερα σήμερα (30/5), ο υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Patrick Shanahan, διατύπωσε την θέση ότι ο πρόεδρος Donald Trump δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν.
«Όταν ο πρόεδρος λέει ότι δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν, νομίζω ότι είναι απόλυτα ξεκάθαρο τι λέει.
Πιστεύω ότι κανείς δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν» υποστήριξε, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες περί επικείμενης επίθεσης από την Τεχεράνη.
Η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν έχει κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα, με το Ιράν μάλιστα να υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ είναι πλέον στόχος και όχι απειλή.
Ήδη οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αναπτύσσοντας τα αεροπλανοφόρα USS Arlington και USS Abraham Lincoln, ένα σύστημα Patriot, αμερικανικά βομβαρδιστικά καθώς και μια δύναμη 1.500 στρατιωτών.
Μάλιστα ο Shanahan υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των αμερικανικών αυτών δυνάμεων στην περιοχή απέτρεψε το «χτύπημα» του Ιράν κατά αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης