Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σχέδιο του καναδικού Fairfax για σταδιακή αποεπένδυση από την Eurobank πάνω από 1,20 ευρώ όπως και στην Bank of Ireland

Το σχέδιο του καναδικού Fairfax για σταδιακή αποεπένδυση από την Eurobank πάνω από 1,20 ευρώ όπως και στην Bank of Ireland
Η Eurobank μετά τις εύστοχες κινήσεις της διοίκησης έχει βρει ξανά τον βηματισμό της και πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς στον τραπεζικό κλάδο...και αυτά είναι καλά νέα για τον Watsa.
Το μοντέλο bank of Ireland θα ακολουθήσει και στην Ελλάδα και στην Eurobank το καναδικό fund Fairfax Investment Holding....και ο CEO του ομίλου P. Watsa.
Ποιο είναι το μοντέλο Bank of Ireland;
Το Fairfax είχε αποκτήσει μετοχές στα 0,10 ευρώ της Bank of Ireland και τις πούλησε στα 0,32 ευρώ επιτυγχάνοντας σημαντικό κέρδος 550 με 580 εκατ ευρώ.
Το Fairfax έχει επενδύσει στρατηγικά στην Eurobank και έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο επιτυχημένο management Καραβία.
Όμως το Fairfax δεν είναι μακροπρόθεσμος... στρατηγικός επενδυτής τραπεζών.
Είναι στρατηγικός επενδυτής ασφαλιστικών εταιριών, ακινήτων κ.α. και επενδυτής που σημαίνει δυνητικός πωλητής στις τράπεζες.
Η Eurobank μετά τις εύστοχες κινήσεις της διοίκησης έχει βρει ξανά τον βηματισμό της και πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς στον τραπεζικό κλάδο...και αυτά είναι καλά νέα για τον Watsa.
Ήδη το Fairfax ελέγχει 1,22 δισεκ. μετοχές ή το 33,03% των μετοχών της Eurobank με μέσο κόστος κτήσης 0,94 ευρώ.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες όταν η μετοχή ξεπεράσει τα 1,20 ευρώ η αξία της επένδυσης του Fairfax θα ανέρχεται σε 1,45 δισεκ. ενώ θα έχει επενδύσει 1,1 δισεκ. ευρώ (940 εκατ Eurobank).
Τότε το Fairfax θα εξετάσει να πωλήσει μέρος των μετοχών της Eurobank ενδεχομένως σε στρατηγικό επενδυτή ή άλλο επενδυτή.
Προφανώς και η αποεπένδυση θα γίνει τμηματικά που θα μπορούσε να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες και να ολοκληρωθεί το 2021.
Ένα από τα σχέδια που έχει μελετήσει το Fairfax είναι να κερδίσει από την Eurobank ως επένδυση στην μετοχή περίπου 600 με 700 εκατ ευρώ.
Ταυτόχρονα θα διατηρήσει στην Ελλάδα την ασφαλιστική Eurolife την οποία και θα επιχειρήσει να ενισχύσει σημαντικά.
Πιθανότατα θα αποφασίσει τον εκ νέου διαχωρισμό της Grivalia από την Eurobank.
Η Grivalia ήταν ενσωματωμένη δραστηριότητα, εν συνεχεία πουλήθηκε στο Fairfax, την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώθηκε η απορρόφηση από την Eurobank… και στο μέλλον θα βγει εκτός ισολογισμού εκ νέου.
Θα προηγηθεί αύξηση κεφαλαίου 350 με 400 εκατ στην Grivalia.
Προαπαιτούμενο είναι η Eurobank να μπορεί να δημιουργεί εσωτερικό κεφάλαιο πάνω από 350-400 εκατ τον χρόνο – σενάριο πιθανό τα επόμενα χρόνια – ώστε να είναι κεφαλαιακή ισχυρή και να μπορεί να μεταβιβάσει εκ νέου στο Fairfax την Grivalia με ορίζοντα το 2021.
Το Fairfax να σημειωθεί ότι κατέχει ελληνικά ομόλογα σημειώνοντας αξιόλογα κέρδη και πιθανότατα θα αγοράσει και μεγάλο μέρος του senior bond που θα εκδοθεί για το Cairo και την διαχείριση των προβληματικών δανείων.

Υποσημείωση

Σήμερα το Fairfax δηλώνει ότι εμπιστεύεται απόλυτα την Eurobank και αυτό είναι αληθές.
Όμως το Fairfax δεν είναι στρατηγικός επενδυτής της Eurobank αλλά δυνητικός πωλητής.
Το Fairfax θα κάνει στην Eurobank ότι και στην Bank of Ireland.
Να σημειωθεί ότι στην Eurobank έχει χρονικά παραμείνει περισσότερο από ότι στην Bank of Ireland
H πιθανότητα επιβεβαίωσης του σχεδίου αυτού είναι σχεδόν 99,99999%.

Υποσημείωση 2

Οι 3 ενδιαφερόμενοι Fortress, Pimco, Elliot έχουν υποβάλλει μη δεσμευτικές προσφορές για το Pillar, Cairo και FPS ή το πακέτο των 26 δισεκ. NPEs μεταξύ 460 και 510 εκατ ευρώ.
Το deal θα κλείσει στα 600 εκατ θα ανέβει ο πήχης….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης