Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προκηρύσσεται η δεύτερη φάση του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» - Θα χρηματοδοτήσει την ενεργειακή αναβάθμιση 22.500 κατοικιών

tags :
Προκηρύσσεται η δεύτερη φάση του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» - Θα χρηματοδοτήσει την ενεργειακή αναβάθμιση 22.500 κατοικιών
Η νέα φάση του προγράμματος είναι προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ
Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι την επόμενη εβδομάδα να προκηρύξει τη δεύτερη φάση του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ».
Τον δρόμο για την έναρξη του νέου κύκλου άνοιξε χθεσινή (30/5) απόφαση του ΥΠΕΝ, με την οποία δρομολογήθηκε η ανάπτυξη και υποστήριξη του πληροφοριακού συστήματος για τη δεύτερη φάση.
Η διορία παράδοσής του ολοκληρώνεται στις 10 Ιουνίου, καθώς θα έχει ελάχιστες διαφοροποιήσεις από την πλατφόρμα με την οποία «έτρεξε» το προηγούμενο πρόγραμμα.
Επομένως, αν η νέα φάση προκηρυχθεί όντως την επόμενη εβδομάδα, τότε εντός λίγων ημερών θα είναι έτοιμο το σύστημα, για την υποδοχή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η νέα φάση του προγράμματος θα έχει προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ.
Έτσι, εκτιμάται πως θα μπορέσει να καλύψει την ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 22.500 κατοικιών.
Ο καινούριος κύκλος θα έχει πολύ λίγες διαφορές από το πρόγραμμα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Μία από τις σημαντικότερες θα είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προστεθεί μία επιπλέον κατηγορία δικαιούχων, για ακόμη μεγαλύτερα ατομικά ή οικογενειακά εισοδήματα, οι οποίοι θα λαμβάνουν μόνον επιδότηση επιτοκίου για το δάνειο που θα συνάψουν.
Οι όροι του προγράμματος θα είναι πανομοιότυποι με αυτούς του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ», κάτι που σημαίνει πως θα ισχύουν τα ίδια κριτήρια για τις επιλέξιμες κατοικίες, ενώ ανάμεσα στις παρεμβάσεις που θα μπορούν να γίνουν θα είναι και πάλι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η θερμομόνωση του κελύφους του κτιρίου, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, αλλά η αναβάθμιση του συστήματος ζεστού νερού χρήσης.

Κλιμακωτή η επιδότηση των δικαιούχων

Επίσης, θα προβλέπεται κλιμακούμενη επιδότηση, ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ενώ θα υπάρχουν και πάλι κοινωνικά κριτήρια, με τη μορφή προσαύξησης για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Έτσι, όπως και στο τρέχον «Εξοικονομώ», για κάθε προστατευόμενο μέλος η επιχορήγηση θα αυξάνεται κατά 5%, με μέγιστο ποσοστό επιδότησης το 70%. Επίσης, οι δικαιούχοι θα μπορούν να καλύψουν τον υπόλοιπο προϋπολογισμό των προβλεπόμενων παρεμβάσεων είτε με τραπεζικό δανεισμό, είτε με ίδια κεφάλαια.
Η δεύτερη φάση του προγράμματος εντάσσεται στις δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιριακού τομέα, ο οποίος αποτελεί σημαντικό «πυλώνα» του περιορισμού της ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας, με στόχο όπως προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση 1,5% κάθε έτος, έως το 2030.
Έτσι, το ΕΣΕΚ προβλέπει ότι έως το τέλος της επόμενης δεκαετίας θα ανακαινισθεί ή θα αντικατασταθεί το 10% του υπάρχοντος αποθέματος κατοικιών.
Ένα ποσοστό που, όπως έχει αναφερθεί, «μεταφράζεται» στην ενεργειακή αναβάθμιση 40.000 κατοικιών τον χρόνο, δηλαδή περίπου όσες θα ανακαινισθούν μέσω του προγράμματος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης