Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fortune: Η Ιταλία απειλεί να επαναλάβει το ελληνικό δράμα - Κρίσιμο το διακύβευμα

Fortune: Η Ιταλία απειλεί να επαναλάβει το ελληνικό δράμα - Κρίσιμο το διακύβευμα
Ενδεχόμενη έξοδος της Ιταλίας από την ευρωζώνη θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη αναταραχή από ό,τι θα προκαλούσε ένα Grexit
Για τον κίνδυνο να ξεσπάσει ιταλική κρίση παρόμοια με την ελληνική προειδοποιεί το Fortune.
Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ καθώς ο επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini, φαίνεται αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί τη νίκη του στις ευρωεκλογές μην τηρώντας τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης.
Παράλληλα, ζήτησε από την ΕΚΤ να αναλάβει ρόλο εγγυητή κυβερνητικού χρέους, με στόχο τη διατήρηση σε χαμηλό επίπεδο των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα.
«Στην ουσία ο Salvini ετοιμάζει την Ιταλία για μια αναβίωση της ελληνικής κρίσης χρέους, υποστηρίζοντας το δικαίωμα της Ιταλίας να ξοδεύει ελεύθερα, παρ' όλο που όπως κάθε μέλος της ευρωζώνης, δεν έχει το δικαίωμα να τυπώνει χρήμα για να πληρώνει το χρέος της.
Το υψηλό και αυξανόμενο χρέος της Ιταλίας την καθιστά ευάλωτη στην ανοδική πορεία των επιτοκίων ή την απώλεια πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές.
Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα πιθανός υποψήφιος για χρεοκοπία, όπως η Ελλάδα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
 
Το διακύβευμα

Ωστόσο αυτή τη φορά, το διακύβευμα είναι μεγάλο.
Κι αυτό γιατί η Ιταλία αντιπροσωπεύει το 18% του πληθυσμού της ευρωζώνης και το 16% του ΑΕΠ της.
Το χρέος των 2,3 δισ. ευρώ είναι το τρίτο μεγαλύτερο του κόσμου, μετά των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ενώ είναι και 10 φορές μεγαλύτερος από το χρέος της Ελλάδας πριν ξεσπάσει η κρίση.
Ακόμη και ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το χρέος της Ιταλίας είναι τώρα υψηλότερο -πάνω από το 132%- από το ελληνικό.
Και, παρόλο που οι ξένοι κατέχουν μόνο το ένα τέταρτο του χρέους, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, η ιταλική οικονομία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την υπόλοιπη Ευρώπη, ειδικά τη Γαλλία.
Σύμφωνα με το Fortune, μια έξοδος της Ιταλίας από την ευρωζώνη θα αρχίσει -κατά πάσα πιθανότητα- με την ΕΚΤ να αρνείται να δεχθεί τα ιταλικά ομόλογα ως collateral.
Αυτό με τη σειρά του θα ανάγκαζε την ιταλική κυβέρνηση να εκδώσει νέο νόμισμα.
Ωστόσο, η έξοδος της Ιταλίας από την ευρωζώνη θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη αναταραχή από ό,τι θα συνέβαινε με την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης