Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ανυποχώρητη η κυβέρνηση, παρά τις προειδοποιήσεις ΕΕ και Banca di Italia για το χρέος - Στο 2,69% το 10ετές

Ιταλία: Ανυποχώρητη η κυβέρνηση, παρά τις προειδοποιήσεις ΕΕ και Banca di Italia για το χρέος - Στο 2,69% το 10ετές
Η Κομισιόν έχει ζητήσει εξηγήσεις από την ιταλική κυβέρνηση για τη δημοσιονομική επιδείνωση και η Ιταλία έχει διορία να απαντήσει μέχρι σήμερα Παρασκευή 31/5
(upd) Στην εφαρμογή του προγράμματός της εμμένει η ιταλική κυβέρνηση, παρά τις προεδιοποιήσεις Κομισιόν και Banca di Italia για χρέος και έλλειμμα, με τη σύγκρουση Ρώμης - Βρυξελλών να αποτελεί μονόδρομο.
Η Κομισιόν έχει ζητήσει εξηγήσεις από την ιταλική κυβέρνηση για τη δημοσιονομική επιδείνωση και η Ιταλία έχει διορία να απαντήσει μέχρι σήμερα Παρασκευή 31/5.
Σε επιστολή του προς την Επιτροπή, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Giovanni Tria, ξεκαθάρισε πως η Ιταλία θα προχωρήσει στην εισαγωγή γραμμικού φορολογικού συστήματος (flat tax) και παράλληλα θα σεβαστεί τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις.
Παράλληλα, ο κ. Tria ανέφερε πως η Ρώμη ενδέχεται πιθανό να μειώσει τις δαπάνες για πολιτικές πρόνοιας την περίοδο 2020-2022, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά αναφορά στο νέο «εισόδημα του πολίτη».
Η αναφορά αυτή ενόχλησε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο ανακοίνωσε πως δεν γνωρίζει τίποτα για το μέτρο αυτό.
«Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν γνωρίζεται τίποτα για αυτό. Δεν το συζήτησαν μαζί μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να μειώσουμε τις κοινωνικές δαπάνες», απάντησε ο Luigi Di Μaio.
Επισημαίνεται πως η ΕΕ ετοιμάζει την έκθεση η οποία είναι πιθανό να αποτελέσει τη βάση για την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Ιταλίας και μάλιστα στις 5 Ιουνίου.
Σε μία τέτοια περίπτωση η χώρα θα βρεθεί -εφόσον «καταδικαστεί» αντιμέτωπη με υψηλό πρόστιμο αλλά και «πάγωμα» στη λήψη κεφαλαίων από την ΕΕ.
Η Ρώμη μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο ύψους 3,5 δισ. ευρώ και φυσικά να ξεκινήσει ένας νέος γύρος έντονης κόντρας με τις Βρυξέλλες με αρνητικά αποτελέσματα τόσο για την ίδια την Ιταλία όσο και για την Ευρωζώνη.
To δημόσιο χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε στο 132,2% του ΑΕΠ το 2018, από 131,4% το 2017 και αναμένεται να ενισχυθεί στο 133,7% το 2019 και στο 135,2% το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν.
Την ίδια ώρα το έλλειμμα, το οποίο πρέπει να συρρικνώνεται κατά 0,6% ετησίως, αντιθέτως αυξάνεται κάθε χρόνο από το 2015.
Φέτος αναμένεται στο 2,4% του ΑΕΠ και το 2020 στο 3,6%, εάν δεν αλλάξει η δημοσιονομική πολιτική της Ιταλίας.
Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης  Matteo Salvini εμφανίζεται ανυποχώρητος και ζητά αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. καθώς και εγγύηση του δημοσίου χρέους από την ΕΚΤ.

Visco (Κεντρική Τράπεζα Ιταλίας): Η αύξηση του χρέους για το 2019 θα ξεπεράσει τις προβλέψεις

Για αύξηση του ιταλικού χρέους που θα ξεπεράσει τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, προειδοποιεί ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, Ignazio Visco.
Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει τα χαμηλά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις.
«Η αύξηση του χρέους για το 2019 θα μπορούσε να ξεπεράσει την πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό λόγω των χαμηλότερων από το αναμενόμενο εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σαφείς προειδοποιήσεις στη Ρώμη για τη διεύρυνση του ελλείμματος απευθύνει η Τράπεζα της Ιταλίας, σε μία περίοδο που οι εντάσεις ανάμεσα στον κυβερνητικό συνασπισμό και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υψηλές.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Βρυξέλλες έστειλαν επιστολή στη Ρώμη, ζητώντας εξηγήσεις, γιατί δεν μειώθηκε το χρέος της χώρας την περασμένη εβδομάδα.
«Το να παραμείνουμε στην αναζήτηση προσωρινής ανακούφισης, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να είναι λιγότερο αποτελεσματικό, ακόμη και αντιπαραγωγικό, εάν αυτό οδηγήσει σε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και της εμπιστοσύνης από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ιταλίας, στην ετήσια έκθεσή της, την Παρασκευή.
«Οι κίνδυνοι από τις υψηλότερες δαπάνες δεν πρέπει να υποτιμηθούν», σημειώνει.
«Τα υψηλά επίπεδα χρέους παραμένουν σημαντικός περιορισμός.
Σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, το κόστος του ιταλικών ομολόγων είναι υψηλότερο και η οικονομική ανάπτυξή της χαμηλότερη», αναφέρεται στην έκθεση.

Ιταλία: Ανάπτυξη 0,1% στο α΄ τρίμηνο 2019 - Βγήκε από την τεχνική ύφεση

Οριακή ανάπτυξη με ρυθμό 0,1% κατέγραψε το ΑΕΠ της Ιταλίας στο α΄τρίμηνο του 2019, σε σχέση με το δ΄τρίμηνο του 2018.
Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για ανάπτυξη με ρυθμό 0,2%.
H ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ η οποία αρχικά είχε εκτιμηθεί στο 0,1%, αναθεωρήθηκε πτωτικά στο -0,1%, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας.
Η Ιταλία βγήκε από την τεχνική ύφεση, καθώς η οικονομία της επέστρεψε στην ανάπτυξη στο α΄τρίμηνο, μετά από δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

Υπό πίεση μετοχές και ομόλογα

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν σήμερα οι αγορές ομολόγων και μετοχών στην Ιταλία, καθώς η κυβέρνηση επιμένει στις θέσεις της για μείωση της φορολογίας και αύξησης των δαπανών, παρά τις ενστάσεις της Κομισιόν.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 2,66%, από 2,649% στο προηγούμενο κλείσιμο, ωστόσο νωρίτερα σημείωνε άνοδο άνω των 7 μονάδων βάσης, στο 2,72%


Στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,73% κι έκλεισε στις 19.802 μονάδες.

Fortune: Η Ιταλία απειλεί να επαναλάβει το ελληνικό δράμα - Κρίσιμο το διακύβευμα

Για τον κίνδυνο να ξεσπάσει ιταλική κρίση παρόμοια με την ελληνική προειδοποιεί το Fortune.
Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ καθώς ο επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini, φαίνεται αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί τη νίκη του στις ευρωεκλογές μην τηρώντας τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης.
Παράλληλα, ζήτησε από την ΕΚΤ να αναλάβει ρόλο εγγυητή κυβερνητικού χρέους, με στόχο τη διατήρηση σε χαμηλό επίπεδο των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα.
«Στην ουσία ο Salvini ετοιμάζει την Ιταλία για μια αναβίωση της ελληνικής κρίσης χρέους, υποστηρίζοντας το δικαίωμα της Ιταλίας να ξοδεύει ελεύθερα, παρ' όλο που όπως κάθε μέλος της ευρωζώνης, δεν έχει το δικαίωμα να τυπώνει χρήμα για να πληρώνει το χρέος της.
Το υψηλό και αυξανόμενο χρέος της Ιταλίας την καθιστά ευάλωτη στην ανοδική πορεία των επιτοκίων ή την απώλεια πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές.
Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα πιθανός υποψήφιος για χρεοκοπία, όπως η Ελλάδα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
 
Το διακύβευμα

Ωστόσο αυτή τη φορά, το διακύβευμα είναι μεγάλο.
Κι αυτό γιατί η Ιταλία αντιπροσωπεύει το 18% του πληθυσμού της ευρωζώνης και το 16% του ΑΕΠ της.
Το χρέος των 2,3 δισ. ευρώ είναι το τρίτο μεγαλύτερο του κόσμου, μετά των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ενώ είναι και 10 φορές μεγαλύτερος από το χρέος της Ελλάδας πριν ξεσπάσει η κρίση.
Ακόμη και ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το χρέος της Ιταλίας είναι τώρα υψηλότερο -πάνω από το 132%- από το ελληνικό.
Και, παρόλο που οι ξένοι κατέχουν μόνο το ένα τέταρτο του χρέους, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας, η ιταλική οικονομία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την υπόλοιπη Ευρώπη, ειδικά τη Γαλλία.
Σύμφωνα με το Fortune, μια έξοδος της Ιταλίας από την ευρωζώνη θα αρχίσει -κατά πάσα πιθανότητα- με την ΕΚΤ να αρνείται να δεχθεί τα ιταλικά ομόλογα ως collateral.
Αυτό με τη σειρά του θα ανάγκαζε την ιταλική κυβέρνηση να εκδώσει νέο νόμισμα.
Ωστόσο, η έξοδος της Ιταλίας από την ευρωζώνη θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη αναταραχή από ό,τι θα συνέβαινε με την Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης