Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλός ΥΠΟΙΚ προς ΕΕ: Θα σεβαστούμε τους δημοσιονομικούς κανόνες – Μείωση στις κοινωνικές δαπάνες

Ιταλός ΥΠΟΙΚ προς ΕΕ: Θα σεβαστούμε τους δημοσιονομικούς κανόνες – Μείωση στις κοινωνικές δαπάνες
Tria προς ΕΕ: Θα σεβαστούμε τους δημοσιονομικούς κανόνες
Η Ιταλία θα προχωρήσει στην εισαγωγή γραμμικού φορολογικού συστήματος (flat tax) και παράλληλα θα σεβαστεί τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Giovanni Tria, σε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ansa.
Παράλληλα, ο κ. Tria ανέφερε πως η Ρώμη ενδέχεται πιθανό να μειώσει τις δαπάνες για πολιτικές πρόνοιας την περίοδο 2020-2022, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά αναφορά στο νέο «εισόδημα του πολίτη».
Η αναφορά αυτή ενόχλησε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο ανακοίνωσε πως δεν γνωρίζει τίποτα για το μέτρο αυτό.
«Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων δεν γνωρίζεται τίποτα για αυτό. Δεν το συζήτησαν μαζί μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να μειώσουμε τις κοινωνικές δαπάνες», απάντησε ο Luigi Di Μaio.
Νωρίτερα, σαφείς προειδοποιήσεις στη Ρώμη για τη διεύρυνση του ελλείμματος απευθύνει η Τράπεζα της Ιταλίας, σε μία περίοδο που οι εντάσεις ανάμεσα στον κυβερνητικό συνασπισμό και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υψηλές.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Βρυξέλλες έστειλαν επιστολή στη Ρώμη, ζητώντας εξηγήσεις, γιατί δεν μειώθηκε το χρέος της χώρας την περασμένη εβδομάδα.
«Το να παραμείνουμε στην αναζήτηση προσωρινής ανακούφισης, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να είναι λιγότερο αποτελεσματικό, ακόμη και αντιπαραγωγικό, εάν αυτό οδηγήσει σε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και της εμπιστοσύνης από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ιταλίας, στην ετήσια έκθεσή της, την Παρασκευή.
«Οι κίνδυνοι από τις υψηλότερες δαπάνες δεν πρέπει να υποτιμηθούν», σημειώνει.
«Τα υψηλά επίπεδα χρέους παραμένουν σημαντικός περιορισμός.
Σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, το κόστος του ιταλικών ομολόγων είναι υψηλότερο και η οικονομική ανάπτυξή της χαμηλότερη», αναφέρεται στην έκθεση.
Νωρίτερα, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, Ignazio Visco, προειδοποίησε για αύξηση του χρέους που θα ξεπεράσει τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.
Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει τα χαμηλά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις.
«Η αύξηση του χρέους για το 2019 θα μπορούσε να ξεπεράσει την πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό λόγω των χαμηλότερων από το αναμενόμενο εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης