Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Βενιζέλος - Γεννηματά: Δυο παράλληλες πορείες χωρίς καμία επαφή

Βενιζέλος - Γεννηματά: Δυο παράλληλες πορείες χωρίς καμία επαφή
Είναι χιλιογραμμένο ότι η παρουσία του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελεί αμελητέα ποσότητα.
Δεν γνωρίζω αν η κίνηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφης Γεννηματά να ανοίξει, μεν μέσω προεκλογικής περιόδου, ένα σοβαρό εσωκομματικό μέτωπο θα αποβεί μοιραία ή θα εκτινάξει σε διψήφια ποσοστά το κόμμα που θέλει να εκπροσωπεί στη χώρα στο χώρο της κεντροαριστεράς.
Αυτό θα το δείξουν τα αποτελέσματα της 7ης Ιουλίου.
Είναι χιλιογραμμένο ότι η παρουσία του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελεί αμελητέα ποσότητα.
Ανδρώθηκε στο ΠΑΣΟΚ, προερχόμενος από το παραδοσιακό Κέντρο, και έγινε ευρύτερα γνωστός μετά την επιλογή του Ανδρέας Παπανδρέου να τον έχει συνήγορο υπεράσπισης το 1989 στην υπόθεση του σκανδάλου Κοσκωτά.
Εκεί διακρίθηκε για τη ρητορική του ικανότητα και για τις νομικές του γνώσεις στο Ειδικό Δικαστήριο.
Η πορεία του μετά ήταν ιδιαίτερα εύκολη.
Πρόκειται για ένα άνθρωπο με ιδιαίτερες γνώσεις, εύστροφο και πανέξυπνο.Σε τέτοιο βαθμό που η ευστροφία και εξυπνάδα, σε συνδυασμό με την μεγάλη αυτοπεποίθηση, το τουπέ και την ειρωνεία, να προτρέχουν ενίοτε των γεγονότων και να τον καθιστούν ευάλωτο στην κοινή κριτική.
Κάηκε μία φορά με το Ζάππειο, όταν προτού καν οριστικοποιηθούν τα ακριβή ποσοστά των εκλογών του 2007, εμφανίζεται στο Μέγαρο και σε διακαναλική σύνδεση μετά τα μεσάνυχτα, ρίχνει το γάντι στον Γιώργο Παπανδρέου, διεκδικώντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Η πρόκλησή έγινε αποδεκτή, αλλά η σπουδή του κόστισε, αφού ηττήθηκε ξεκάθαρα στις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Νοεμβρίου 2007.
Το δεύτερο χαρτί ο κ. Βενιζέλος το έκαψε με το περίφημο δημοψήφισμα που πρότεινε ο ΓΑΠ τον Οκτώβριο 2011, το οποίο αποφασίστηκε σε μυστικές συσκέψεις στο Καστρί στις οποίες συμμετείχαν οι: Χάρης Καστανίδης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Νίκος Αθανασάκης, Δημήτρης Ρέππας και Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στις συσκέψεις αυτές ο πρώην πρωθυπουργός αποκάλυψε την ιδέα του δημοψηφίσματος με το οποίο μπορεί να ανακοπεί το διογκούμενο κύμα ευρωσκεπτικισμού και παράλληλα να αποκτήσει πρόσθετη ισχύ, μέσα από τη λαϊκή επικύρωση, η δέσμευση της Ελλάδας ότι επιθυμεί να παραμείνει στην ευρωζώνη. 
Θέση στην οποία εκεί εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής ο κ. Βενιζέλος.
Ακολούθησαν non paper κύκλων του με επιφυλάξεις του για το δημοψήφισμα, ενώ τις ίδιες ώρες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ στρεφόταν αργά και σταθερά εναντίον του Παπανδρέου και μάλιστα προτού ακόμη ταξιδεύσει στις Κάννες, από τις οποίες γύρισε ουσιαστικά καθαιρεμένος και εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.
Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος συνόδευε το ΓΑΠ στις Κάννες, με την προσγείωση του αεροπλάνου στο Ελληνικό δήλωνε ότι  «το κεκτημένο αυτό (ευρώ) του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», ενώ λίγο αργότερα, ένας εκ των στενών του συνεργατών ο Δημήτρης Λιντζέρης, βουλευτής Πειραιά είπε ότι «Ο Παπανδρέου είναι παρελθόν».
Η παραίτηση του ΓΑΠ ήταν πλέον δεδομένη, καθώς και οι διαδικασίες συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας υπό το Λουκά Παπαδήμο αλλά και οι εκλογές που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ τρίτο με ποσοστό 13,18% και στην αλλαγή ηγεσίας.
Ήταν ξεκάθαρο τότε πως ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων μετακινήθηκε προς τον ΣΥΡΙΖΑ που έλαβε ποσοστό 16,78% και άνοιξε τα φτερά του προς την εξουσία.
Κάηκε Τρίτη φορά με τη συνεργασία που αποφάσισε με την κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Αντώνη Σαμαρά.
Αφού διασφάλισε τη θέση του Τσάρου της οικονομίας και μέσα από ένα σχέδιο συμφωνίας 10 σημείων με την ΝΔ, αποφάσισε να τη στηρίξει στην κυβέρνηση με αναλογική εκπροσώπηση στις θέσεις ευθύνης.
Τα 10 σημεία δεν τηρήθηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί συγκυβερνητική κρίση-μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ- και τα 10 σημεία έγιναν 20.
Ακολούθησαν οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 που κατέβασαν το ΠΑΣΟΚ στην 6η θέση με ποσοστό 4,68%, από τα χαμηλότερα στην ιστορία του.
Καθιστώντας έτσι ξεκάθαρο ότι θύμωσε τους Πασόκους οι οποίοι μετακινήθηκαν μαζικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολούθησε στην ηγεσία η κ. Φώφη Γεννηματά μετά από εσωκομματικές εκλογές, και μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να πιάσει να ανεβάσει το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στο 6,28% στις εκλογές του 2015. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές μπορεί να μην διπλασίασε το ποσοστό του κόμματος λόγω της μεγάλης πόλωσης, αλλά και του γεγονός ότι είχε κάτω από τη μυλόπετρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να το πάει στο 7,72%.
Κατά το διάστημα των 4,5 χρόνων που διανύσαμε μέχρι σήμερα η στάση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στις κομματικές διαδικασίες ήταν απούσα, ή χαρακτηρίζονταν από διαφοροποιήσεις, με προσέγγιση στις θέσεις της ΝΔ. Αλλά απών ήταν και απ΄όλες τις μάχες και ιδιαίτερα τις Ευρωεκλογές, καθώς τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη, εκλογική του περιφέρεια τα προηγούμενα χρόνια, έμειναν στάσιμα ή με ελαφρά πτώση, σε σχέση με τα αντίστοιχα των Ευρωεκλογών του 2014.
Η απόφαση της κ. Γεννηματά να μην αποδεχτεί την πρόταση Βενιζέλου ως επικεφαλή στο ψηφοδέλτιο επικρατείας «ή πρώτος ή τίποτα», φαίνεται να της είπε, δείχνει μεγάλη γενναιότητα.
Τόσο για τη στιγμή που γίνεται, όσο και για το a priori δικαίωμα του αρχηγού κόμματος, να έχει εκείνος το πάνω χέρι για το ποια στελέχη θα καλύψουν το Επικρατείας.
Και η κ. Γεννηματά με την κίνηση αυτή δείχνει ότι θέλει να είναι αρχηγός και όχι μία ενδιάμεση λύση.
Μία μεταβατική αρχηγός.
Αλλά και να σηματοδοτήσει τη νέα κεντροαριστερή πορεία του Κινήματος με come back προσκλητήριο σε όσους έχουν μεταπηδήσει προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή έχουν μείνει απλοί παρατηρητές των γεγονότων.
Απαντώντας ταυτόχρονα στα σενάρια που ήθελαν σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ την αυτομόληση Βενιζέλου και κάποιων στελεχών του προς τα δεξιά.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης