Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταθάκης: Εξωπραγματικό το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ - Τα μισά μέτρα που προτείνει υλοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σταθάκης: Εξωπραγματικό το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ - Τα μισά μέτρα που προτείνει υλοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ
Η ΝΔ "αν εφαρμόσει όσα υπόσχεται, θα πρέπει να βρει τα λεφτά από περικοπές δαπανών, τις οποίες θα πρέπει να μας προσδιορίσει", τονίζει ο Γ. Σταθάκης
«Η ΝΔ έχει ένα οικονομικό πρόγραμμα εξωπραγματικό.
Υπόσχεται πράγματα τα οποία είτε δεν μπορεί να εφαρμόσει είτε, αν τα εφαρμόσει, θα έχουν τεράστιο κόστος για την ελληνική οικονομία και θα οδηγήσουν τη χώρα σε δημοσιονομική εκτροπή», δηλώνει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζει ότι η  ΝΔ «από τα μέτρα που προτείνει τα μισά έχουν ήδη υλοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα μισά, εάν εφαρμοστούν, θα θέσουν θέμα δημοσιονομικής πειθαρχίας, διότι θα δημιουργήσουν δημοσιονομική εκτροπή».
Υπενθυμίζει ότι «η χώρα έχει δεσμευθεί, με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, σε μια δημοσιονομική πορεία η οποία προβλέπει αποκλιμάκωση φορολογίας με έναν ρυθμό της τάξεως του 1% του ΑΕΠ ετησίως».
«Η ΝΔ λέει ότι θα εφαρμόσει άμεσα μέτρα που αποτιμώνται σε 5 δισ. ευρώ – δηλαδή περί το 3% του ΑΕΠ.
Αν εφαρμόσει όσα υπόσχεται, θα πρέπει να βρει τα λεφτά από περικοπές δαπανών, τις οποίες θα πρέπει να μας προσδιορίσει», προσθέτει ο υπουργός.
Ακόμη, ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, οι συνθήκες δεν ήταν ακόμη ώριμες για να παρουσιάσει η κυβέρνηση το πλήρες σχέδιό της για την επόμενη μέρα και στη συνέχεια ακολούθησαν κάποιοι μήνες, κατά τους οποίους στην πολιτική αντιπαράθεση κυριάρχησε το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Όταν πλέον ήρθε η ώρα να παρουσιάσουμε μεγαλύτερο μέρος από το σχέδιο, είχαμε πλησιάσει τόσο στις ευρωεκλογές ώστε αυτό να εκληφθεί από πολλούς ως μεμονωμένες παρεμβάσεις, προεκλογικού χαρακτήρα και όχι ένα συνολικό σχέδιο για τη χώρα», συμπλήρωσε.
«Έχουμε μπροστά μας 5 εβδομάδες για να αντιστρέψουμε την κατάσταση αυτή, ενημερώνοντας τους πολίτες για τα δύο σχέδια μεταξύ των οποίων καλούνται να αποφασίσουν στις 7 Ιουλίου», σημείωσε ο κ. Σταθάκης.
Κληθείς να εκτιμήσει που οφείλεται η υποχώρηση της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «μετά την έξοδο από την περίοδο των Μνημονίων, πέρσι το καλοκαίρι, ανασυντίθεται η παραδοσιακή διαχωριστική γραμμή στο πολιτικό σκηνικό και εξαφανίζονται πολιτικές δυνάμεις που προέκυψαν στα χρόνια των Μνημονίων.
Στο πλαίσιο αυτό ο συντηρητικός πόλος κατάφερε να ανασυνταχθεί πλήρως, με τη ΝΔ να επιστρέφει στο κάτω όριο των ποσοστών που παραδοσιακά είχε σε Ευρωεκλογές (υπενθυμίζω τα τελευταία 25 χρόνια: 32,7% το 1994, 36% το 1999, 43% το 2004 και 32,3% το 2009, στις τελευταίες Ευρωεκλογές πριν την κρίση).
Αντίθετα ο δικός μας πόλος δεν κατέφερε να ανασυγκροτηθεί σε αντίστοιχο βαθμό, αν και η κεντρική πολιτική του δύναμη, ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέγραψε περίπου το ποσοστό που είχε και στις προηγούμενες Ευρωεκλογές (απώλεια 2,75 ποσοστιαίων μονάδων).
Θεωρώ ότι σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η αδυναμία να εκπέμψουμε σαφές σχέδιο για την επόμενη ημέρα».

Ενεργειακά

Περαιτέρω, ο κ. Σταθάκης  τονίζει ο  ρόλος της Ελλάδας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη έχει αναβαθμιστεί, με τη χώρα να μετατρέπεται «σε ενεργειακή πύλη της Ευρώπης».
«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακή πύλη της Ευρώπης χάρη σε έργα που ολοκληρώσαμε (αγωγός ΤΑΡ, αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα) ή σχεδιάσαμε και εκκινήσαμε (αγωγός IGB)», σύμφωνα με τον υπουργό.
Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο , αναδεικνύει μεταξύ άλλων, την κατάργηση του νόμου της "Μικρής ΔΕΗ" και τη «διατήρηση υπό δημόσιο έλεγχο των ενεργειακών δικτύων, τα οποία μάλιστα επεκτείναμε».
Στο φυσικό αέριο, όπως σημειώνει,  προχώρησε η ανάπτυξη του δικτύου σε δεκάδες πόλεις και η σύνδεσή του με τις γειτονικές χώρες και η Ελλάδα, μέσα από διαδικασίες ευρύτερης διαβούλευσης, απέκτησε για πρώτη φορά μια μακροχρόνια ενεργειακή στρατηγική - το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Σε θεσμικό επίπεδο «νομοθετήσαμε τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων, μέσω του οποίου μπορούν να συμμετέχουν στον ενεργειακό μετασχηματισμό αυτοδιοίκηση και οικονομικές μονάδες τοπικής κλίμακας (ξενοδόχοι, αγρότες κλπ)», ενώ «με δύο σημαντικούς νόμους που υπερψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, εκσυγχρονίσαμε το πλαίσιο για τον χωρικό σχεδιασμό, τους κανόνες που διέπουν το δομημένο περιβάλλον και τους τρόπους αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης», συμπληρώνει.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στην ενέργεια, σημειώνει πως αυτό που γνωρίσουμε είναι ότι «προβλέπουν ιδιωτικοποίηση των δικτύων, μέσω της διάθεσης σε ιδιώτη του 66% του ΑΔΜΗΕ.
Δεν γνωρίζω αν επιμένουν σε αυτή τη θέση, δεδομένης της ύπαρξης στρατηγικού επενδυτή και των σημαντικών έργων που ήδη προωθεί η εταιρεία με την παρούσα μετοχική σύνθεση». Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, «σε κάθε περίπτωση η ΝΔ φέρεται διατεθειμένη να πουλήσει σε ιδιώτες περιουσιακά στοιχεία σε όλο το φάσμα της αγοράς ηλεκτρισμού: Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια που αποτελούν τον πολυτιμότερο παραγωγικό πόρο της ΔΕΗ, τα σύγχρονα εργοστάσια φυσικού αερίου, λιγνιτικές μονάδες, καθώς και 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ώστε το μερίδιο του Δημοσίου να περιοριστεί από 51% σε 34%».
Περαιτέρω, ερωτηθείς για την αναβολή υποβολής προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, είπε πως πρόκειται για απόφαση «που έλαβε η διοίκηση της ΔΕΗ, μετά από εισήγηση των ενδιαφερόμενων επενδυτών και αφού προηγήθηκε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Κατά τον ίδιο, «είναι λογικό, δεδομένου του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών και της άμεσης προσφυγής σε εθνικές εκλογές, η επενδυτική κοινότητα να προτιμά να εκλείψει η πολιτική αβεβαιότητα προκειμένου να καταθέσει τις προσφορές της».
Για τις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ, ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι για τα ΕΛΠΕ ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος και δεν υπήρχε στον ορίζοντα κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός αποκρατικοποίησης, ενώ «στη ΔΕΠΑ δεν υπάρχει υστέρηση έναντι του συνολικού χρονοδιαγράμματος.
Απλά απαιτήθηκε μια μικρή παράταση στο τρέχον στάδιο, μέχρι τις αρχές Αυγούστου, προκειμένου να επιλυθούν ζητήματα που αφορούν στο εργασιακό καθεστώς στην εταιρεία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης