Τελευταία Νέα
Διεθνή

La Repubblica: Κυρώσεις σε βάρος της Ιταλίας για το χρέος ετοιμάζει η ΕΕ – Tria: Επιδιώκουμε συμβιβασμό και όχι ρήξη

La Repubblica: Κυρώσεις σε βάρος της Ιταλίας για το χρέος ετοιμάζει η ΕΕ – Tria: Επιδιώκουμε συμβιβασμό και όχι ρήξη
Κρίσιμη ημερομηνία η 5η Ιουνίου για τις επόμενες κινήσεις των Βρυξελλών - Επιδιώκουμε συμβιβασμό, τονίζει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών  
Τη βεβαιότητα ότι μπορεί να επιτύχει έναν συμβιβασμό με την ΕΕ και να αποφύγει τη διαδικασία των κυρώσεων για την επιδείνωση της δημοσιονομικής της κατάστασης, εκφράζει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria ενώ την ίδια ώρα ο ιταλικός Τύπος αναφέρει, πως οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται ήδη για πειθαρχικά μέτρα σε βάρος της Ρώμης. 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την Ιταλία να αιτιολογήσει το γεγονός, πως το 2018 αντί να μειωθεί το δημόσιο χρέος αυτό αυξήθηκε κίνηση που προλείανε το έδαφος για μία μελλοντική σύγκρουση μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης.
Στην απάντησή του στις Βρυξέλλες, ο Tria απέδωσε στην οικονομική ύφεση το αυξανόμενο χρέος και δεσμεύθηκε να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ στον επόμενο προϋπολογισμό.
Ωστόσο, δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica την Κυριακή (2/6) αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει την επιστολή Tria πολύ ασαφής και μη δεσμευτική ενώ είναι αρκετά πιθανό να κινήσει τη διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας.

Αναπόφευκτες οι κυρώσεις σε βάρος της Ιταλίας

Σύμφωνα με τη La Repubblica η έναρξη μιας πειθαρχικής διαδικασίας της ΕΕ κατά της Ιταλίας αυτή την εβδομάδα είναι «σχεδόν αναπόφευκτη» εκτός αν η κυβέρνηση καταλήξει σε ένα πειστικό πακέτο μέτρων για να συγκρατήσει το έλλειμμα και το αυξανόμενο χρέος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, λέγοντας ότι θα δημοσιεύσει την Τετάρτη (5/6) τη θέση της για τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας.
Εάν την Τετάρτη, εκκινήσει η διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας θα είναι το πρώτο βήμα μίας μακράς νομικής διαδικασίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομικές κυρώσεις και σε μια αυστηρότερη εποπτεία της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας.
Ο αρμόδιος επίτροπος Pierre Moscovici δήλωσε ότι επέλεξε τον διάλογο για τις κυρώσεις ως μέσο για την επιβολή των κανόνων του προϋπολογισμού της ΕΕ.
«Αν δεν σέβονται τους κανόνες, θα χρειαστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Η Ευρώπη επίσης ανήκει σε πολλούς, υπάρχουν κανόνες που ο καθένας πρέπει να σέβεται», είπε στο γαλλικό ραδιόφωνο όταν ρωτήθηκε για την Ιταλία.
«Προς το παρόν το σύνθημά μου είναι: διάλογος, διάλογος, διάλογος», δήλωσε ο Moscovici.
Η Ρώμη κατέγραψε δημόσιο χρέος 132,2% του ΑΕΠ το περασμένο έτος, από 131,4% το 2017, το υψηλότερο στην ΕΕ μετά την Ελλάδα.
Το χρέος της Ιταλίας προβλέπεται επίσης να αυξηθεί και το 2019 αλλά και μετά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μιλώντας στο Reuters στο περιθώριο μιας τελετής στο προεδρικό μέγαρο στη Ρώμη το βράδυ του Σαββάτου (1/6), ο Tria εκτίμησε πως η ιταλική κυβέρνηση θα μπορούσε ακόμα να αποφύγει τις κυρώσεις της Κομισιόν.

Tria: Επιδιώκουμε συμβιβασμό με την ΕΕ

«Η Ιταλία δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελπίζω ότι και στις Βρυξέλλες κανείς δεν θέλει να έλθει σε σύγκρουση μαζί μας», δήλωσε ο Tria.
«Η θέση μας είναι λογική και νομίζω ότι τελικά θα καταλήξουμε σε συμβιβασμό με την Επιτροπή», πρόσθεσε.
Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση ότι το έλλειμμα του 2019 θα έπεφτε κάτω από την κυβερνητική πρόβλεψη του 2,4% του ΑΕΠ, επίπεδο που η Κομισιόν θεωρεί υπερβολικά υψηλό.
O Giovanni Tria, πρώην ακαδημαϊκός που δεν ανήκει σε κανένα από τα δύο κυβερνώντα κόμματα – Lega και Κίνημα Πέντε Αστέρων- τα οποία τάσσονται υπέρ των φορολογικών περικοπών που πιθανόν θα διογκώσουν το έλλειμμα.

Οι επόμενες κινήσεις του Salvini 

Η Lega με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών, Matteo Salvini που κατήγαγε μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές (26/5)
επιμένει ότι η Ρώμη θα πρέπει να μειώσει τους φόρους για να τονώσει την ανάπτυξη και όχι να συμμορφωθεί με τους «παρωχημένους» δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ που θα μπορούσαν να «στραγγαλίσουν» την οικονομία.
Η Lega κέρδισε το 34,3% των ψήφων στις ευρωπαϊκές εκλογές της, ξεπερνώντας τον κυβερνητικό της εταίρο και εντείνοντας τη συζήτηση, περί διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού και προκήρυξη νέων εκλογών.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Il Messaggero, ο Salvini θα χρησιμοποιήσει τη διαμάχη με την ΕΕ για να διαλύσει τον κυβερνώντα συνασπισμό και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Πάντως ο Salvini έχει δεσμευθεί ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της αλλά στέλεχος της Lega υπό το καθεστώς της ανωνυμίας δήλωσε ότι, το 2019 θα είναι το τελευταίο έτος του παρόντος κυβερνητικού συνασπισμού.

Ενισχύεται η Lega

Αυξάνει τη δυναμική της η Lega του Matteo Salvini στην Ιταλία, φτάνοντας τα ποσοστά της σε πρωτοφανή επίπεδα και ενώ καλά κρατεί η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, λόγω της ραγδαίας αντιστροφής στα ποσοστά των δύο κυβερνητικών εταίρων σε σχέση με το 2018, οπότε και σχηματίστηκε η κυβέρνηση με το Κίνημα Πέντε Αστέρων.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της η εταιρεία Piepoli, η Lega συγκεντρώνει το 35% στην πρόθεση ψήφου ενισχυμένη κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.
Δεύτεροι αναδεικνύονται οι Σοσιαλδημοκράτες με 23% με αύξηση των ποσοστών τους κατά 2% ενώ στην τρίτη θέση έχει υποχωρήσει το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Luigi Di Maio με 17% και πτώση πέντε ποσοστιαίων μονάδων.
Η Forza Italia του Silvio Berlusconi συγκεντρώνει ποσοστό 9% με πτώση 1% ενώ το εθνικιστικό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» ακολουθεί με 6% ενισχυμένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα.




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης