Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι εκλογές παγώνουν τη λύση για ΛΕΠΕΤΕ της Εθνικής τράπεζας - Επαναξιολόγηση από ΝΔ

Οι εκλογές παγώνουν τη λύση για ΛΕΠΕΤΕ της Εθνικής τράπεζας - Επαναξιολόγηση από ΝΔ
Η μεταφορά στο ΕΤΕΑΕΠ και η πρόσθετη χρηματοδότηση από την ΕΤΕ
Η επικείμενη αλλαγή κυβέρνησης και το πάγωμα της νομοθετικής διαδικασίας φαίνεται να πηγαίνει πίσω τη λύση στο πρόβλημα του Λογαριασμού Επικούρησης της Εθνικής Τράπεζας.
Η κυβέρνηση είχε δεχτεί να αναλάβει το ΕΤΕΑΕΠ την καταβολή συντάξεων στους ασφαλισμένους του ΛΕΠΕΤΕ με βάση τις δικές του διατάξεις γεγονός που μεταφράζεται σε καταβολή σύνταξης από μηδέν που παίρνουν σήμερα περί τα 200 έως 250 ευρώ και ταυτόχρονα να καταβάλλει συμπληρωματική σύνταξη και η Εθνική Τράπεζα.
Η κυβέρνηση είχε στην αρχή ζητήσει η Τράπεζα να προσθέτει κάθε χρόνο στα απολαβές των συνταξιούχων ποσό της τάξεως των 40 εκ ευρώ με την Τράπεζα να κάνει λόγο για ποσό 30-35 εκ ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι στη χειρότερη των περιπτώσεων οι συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ θα εισέπρατταν μεταξύ 180 και 250 ευρώ το μήνα επιπλέον της σύνταξης του ΕΤΕΑΕΠ.
Έτσι η μέση επικουρική σύνταξη θα διαμορφωνόταν μεταξύ 400 και 500 ευρώ το μήνα.
Το ποσό αυτό μπορεί να είναι χαμηλότερο από τη μέση σύνταξη του ΛΕΠΕΤΕ που απολάμβαναν οι δικαιούχοι πριν τη διακοπή της καταβολής επιπλέον χρηματοδότησης από την Εθνική αλλά είναι σημαντικά υψηλότερο από τη μέση επικουρική σύνταξη που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑΕΠ.
Μάλιστα προκειμένου ο ΛΕΠΕΤΕ ως φορέας παροχής συμπληρωματικής επικούρησης να έχει διάρκεια σχεδιαζόταν να ενταχθεί το σύνολο των εργαζομένων στην τράπεζα με τις πρόσθετες εισφορές στο ΛΕΠΕΤΕ να είναι τάξεως του 5% του μισθού με προοπτική αύξησης στο 6% με την προοδευτική μείωση των εισφορών του ΕΦΚΑ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης