Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Με παραίτηση απειλεί ο Conte - «Δεν ξέρω πόσο θα διαρκέσει η κυβέρνηση, χρειάζεται προσήλωση»

Ιταλία: Με παραίτηση απειλεί ο Conte - «Δεν ξέρω πόσο θα διαρκέσει η κυβέρνηση, χρειάζεται προσήλωση»
Βαθαίνει η κρίση στην Ιταλία, πιο κοντά οι πρόωρΟι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργούες εκλογές
Τις αμφιβολίες του για το αν η ιταλική κυβέρνηση καταφέρει να βγάλει εις πέρας ολόκληρη τη θητεία της εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, εν μέσω αυξημένης πολιτικής κρίσης στη γειτονική μας χώρα.
«Δεν μπορώ ν είμαι σίγουρος για το πόσο θα διαρκέσει η κυβέρνηση.
Το μέλλον της Ιταλίας δεν εξαρτάται μόνο από μένα.
Δεν έχω καμία διάθεση να παραμείνει πρωθυπουργός αν δεν υπάρξει καθαρή προσήλωση και από τα δύο κόμματα (Λέγκα του Βορρά, Κίνημα Πέντε Αστέρων)», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας «τίμια» συνεργασίας από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Παράλληλα, χαιρέτισε το γεγονός ότι οι κυρώσεις της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό εν τέλει δεν θα εφαρμοστούν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή στην Ιταλία με την οποία ζητεί διευκρινίσεις σχετικά με τα αίτια που το δημόσιο χρέος της αυξήθηκε το 2018 αντί να μειωθεί όπως απαιτείτο, στήνοντας το σκηνικό για μια πιθανή νομική σύγκρουση με τον ευρωσκεπτικιστικό κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας.

Νωρίτερα, οι ιταλικές εφημερίδες La Repubblica και Corriere della Sera ανέφεραν πως ο Giuseppe Conte αναμένεται να δώσει τελεσίγραφο στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ότι είτε θα επιταχύνουν την κυβερνητική δράση είτε θα βρεθούν αντιμέτωπα με την παραίτησή του.
Όπως μετέδιδαν, ο κ. Conte θα καταστήσει σαφές σε ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα το απόγευμα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιτρέψει να υποβληθεί η Ιταλία σε οποιαδήποτε πειθαρχική διαδικασία για το δημόσιο χρέος από την ΕΕ, σύμφωνα με την La Repubblica, η οποία επικαλείται διάφορες πηγές.

Αυξάνει τη δυναμική της η Lega

Την ίδια ώρα, η Lega του Matteo Salvini αυξάνει τη δυναμική της, φτάνοντας τα ποσοστά της σε πρωτοφανή επίπεδα και ενώ καλά κρατεί η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, λόγω της ραγδαίας αντιστροφής στα ποσοστά των δύο κυβερνητικών εταίρων σε σχέση με το 2018, οπότε και σχηματίστηκε η κυβέρνηση με το Κίνημα Πέντε Αστέρων.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της η εταιρεία Piepoli, η Lega συγκεντρώνει το 35% στην πρόθεση ψήφου ενισχυμένη κατά 4% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.
Δεύτεροι αναδεικνύονται οι Σοσιαλδημοκράτες με 23% με αύξηση των ποσοστών τους κατά 2% ενώ στην τρίτη θέση έχει υποχωρήσει το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Luigi Di Maio με 17% και πτώση πέντε ποσοστιαίων μονάδων.
Η Forza Italia του Silvio Berlusconi συγκεντρώνει ποσοστό 9% με πτώση 1% ενώ το εθνικιστικό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» ακολουθεί με 6% ενισχυμένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης