Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τον Ιούνιο η προκήρυξη των πρώτων διαγωνισμών της ΔΕΔΑ για τα νέα δίκτυα φυσικού αερίου σε Στερεά, Μακεδονία, Θράκη

tags :
Τον Ιούνιο η προκήρυξη των πρώτων διαγωνισμών της ΔΕΔΑ για τα νέα δίκτυα φυσικού αερίου σε Στερεά, Μακεδονία, Θράκη
Ο εταιρικός μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ δεν επιβράδυνε την προετοιμασία των διαγωνισμών από τη θυγατρική της
Λίγες τελευταίες εκκρεμότητες απομένουν για να ολοκληρωθεί η προετοιμασία από τη ΔΕΔΑ των διαγωνισμών για την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Έτσι, έχει ουσιαστικά ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό ακόμη και εντός του τρέχοντος μήνα να δημοσιευθεί το πρώτο «κύμα» των προκηρύξεων ώστε τα αστικά κέντρα στις τρεις περιοχές να αποκτήσουν 100% κάλυψη από δίκτυα.
Το «πάγωμα» της διάσπασης της ΔΕΠΑ σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών δεν επηρεάζει τη δρομολόγηση από τη ΔΕΔΑ της επέκτασης των δικτύων στις εν λόγω Περιφέρειες, καθώς η υλοποίηση των έργων είχε έτσι κι αλλιώς ξεκινήσει υπό το υφιστάμενο καθεστώς του Ομίλου, στο πλαίσιο του οποίου η ΔΕΔΑ αποτελεί 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ.
Επίσης, παρά το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η ΔΕΠΑ βρισκόταν σε φάση εταιρικού μετασχηματισμού, το γεγονός αυτό δεν επιβράδυνε την προετοιμασία των διαγωνισμών από τη θυγατρική της.
Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο της ΔΕΔΑ προβλέπει την «άφιξη» του φυσικού αερίου σε 18 πόλεις και κωμοπόλεις των τριών Περιφερειών με δίκτυα διανομής που θα καλύπτουν το σύνολο των αστικών τους ιστών.
Γι’ αυτό τον σκοπό, σε κάθε μία Περιφέρεια προβλέπεται να πραγματοποιηθεί ένας διαγωνισμός για την προμήθεια των υλικών, ένας διαγωνισμός για το project management και ένας για την λεγόμενη επιθεώρηση τρίτου μέρους.
Η κατασκευή των δικτύων θα δημοπρατηθεί μέσω περισσότερων του ενός διαγωνισμών.

Εντός πενταετίας η ολοκλήρωση των έργων

Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε μία πενταετία, τα οποία στην περίπτωση της Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνουν την κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 327 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 7 σταθμών μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ).
Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει 6 κεντρικούς Δήμους: Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας (Νομός Έβρου), Κομοτηνής (Νομός Ροδόπης), Ξάνθης (Νομός Ξάνθης), Δράμας (Νομός Δράμας) και Καβάλας (Νομός Καβάλας).
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, προβλέπεται η κατασκευή δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 485 χλμ., δικτύου μέσης πίεσης μήκους περίπου 9 χλμ. και 9 σταθμών μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ).
Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει και πάλι 6 κεντρικούς Δήμους: Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας (Νομός Έβρου), Κομοτηνής (Νομός Ροδόπης), Ξάνθης (Νομός Ξάνθης), Δράμας (Νομός Δράμας) και Καβάλας (Νομός Καβάλας).
Δίκτυο χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 320 χλμ., δίκτυο μέσης πίεσης μήκους περίπου 7 χλμ. και 4 σταθμοί μέτρησης και ρύθμισης πίεσης (Μ/Ρ) θα κατασκευασθούν στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.
Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει 6 κεντρικούς Δήμους: Λαμίας (Νομός Φθιώτιδας), Χαλκίδας (Νομός Εύβοιας), Θήβας και Λειβαδιάς (Νομός Βοιωτίας), Άμφισσας (Νομός Φωκίδας) και Καρπενησίου (Νομός Ευρυτανίας).

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης