Σουηδία: Απορρίφθηκε αίτημα να τεθεί υπό κράτηση ο Julian Assange

Σουηδία: Απορρίφθηκε αίτημα να τεθεί υπό κράτηση ο Julian Assange
Απορρίφθηκε το αίτημα να τεθεί υπό κράτηση ο Julian Assange στη Σουηδία
Σουηδικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα (3/6) αίτημα της Εισαγγελίας να θέσει ερήμην υπό κράτηση ο Julian Assange, περιπλέκοντας έτσι τη διαδικασία έκδοσης του Αυστραλού πολίτη από τη Βρετανία στη σκανδιναβική χώρα για ανάκριση.
Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σε βάρος του ιδρυτή των Wikileaks για βιασμό.
Ο Σουηδός εισαγγελέας, επικεφαλής της επίμαχης έρευνας, υπέβαλε νωρίτερα τον Μάιο αίτημα για κράτηση του Julian Assange, μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση τη Δευτέρα.
Αν γινόταν δεκτό το αίτημα για κράτηση του, θα εκδιδόταν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του, και θα άνοιγε έτσι ο δρόμος για την έκδοσή του στη Σουηδία.
Το σουηδικό δικαστήριο ανακοίνωσε ότι δεν θα κινήσει διαδικασίες για την κράτηση του Julian για βιασμό.
Η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Ουψάλα δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η προκαταρκτική έρευνα στη Σουηδία, αλλά ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks θα μπορούσε να ανακριθεί στη Βρετανία.
Ο 47χρονος είχε εκδιωχθεί από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου διέμενε από το 2012 ζητώντας πολιτικό άσυλο.
Συνελήφθη αμέσως από τη βρετανική αστυνομία στις 11 Απριλίου και σήμερα εκτίει ποινή 50 ημερών για παραβίαση εγγύηση
Τον περασμένο μήνα, η Σουηδία ξεκίνησε εκ νέου έρευνα σχετικά με την κατηγορία για βιασμό εναντίον του Julian Assange, κατηγορία την οποίο αρνείται.
Ο 47χρονος προσπαθεί επίσης να μην εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία τον κατηγόρησε ότι δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS