Δεν συμμετείχε ο Χουλιαράκης στην σημερινή (3/6) συνεδρίαση του EuroWorking Group - Εκτός ατζέντας η Ελλάδα

Δεν συμμετείχε ο Χουλιαράκης στην σημερινή (3/6) συνεδρίαση του EuroWorking Group - Εκτός ατζέντας η Ελλάδα
Χωρίς Χουλιαράκη η συνεδρίαση του Euroworking Group
Απόντος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το EuroWorking Group.
Η Ελλάδα μας εκπροσωπείται από τον υπηρεσιακό εκπρόσωπο της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η απουσία του κ. Χουλιαράκη συνδέεται με την αφαίρεση της Ελλάδας από τη σημερινή (3/6) ατζέντα της συνεδρίασης, ενόψει της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
Κανονικά το EWG θα εξέταζε τις παροχές που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας πριν τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με προγενέστερες πληροφορίες οι Βρυξέλλες αμφισβητούν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων.
Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχει αλλάξει άρδην τον κυβερνητικό προγραμματισμό, καθώς βασικές υποχρεώσεις του οικονομικού επιτελείου αλλά και οι διαπραγματεύσεις πάνω σε μείζονα ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής που είχαν ξεκινήσει με τους δανειστές μετατίθενται για μετά τις 7 Ιουλίου.
Το... κωμικό στοιχείο της υπόθεσης για την κυβέρνηση που θα αναδειχθεί νικήτρια των βουλευτικών εκλογών είναι ότι στις 8 Ιουλίου, δηλαδή την επομένη της κάλπης, θα πρέπει να πάει στο Eurogroup για να συνομιλήσει με τους εταίρους για τις εκκρεμότητες του ελληνικού προγράμματος.
Μεταξύ αυτών είναι η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2019-2023, η οποία ήταν προγραμματισμένο να γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
Ετσι, η κατάθεσή του θα γίνει από την επόμενη κυβέρνηση.
Κατευθείαν στα βαθιά δηλαδή πριν ακόμη προλάβει να σχηματιστεί…
Ομως, μέχρι τις 8 Ιουλίου μεσολαβούν 37 ημέρες και ενδιάμεσα υπάρχουν αρκετοί κρίσιμοι σταθμοί στην οικονομία.

Συγκεκριμένα:

Αύριο Τρίτη 4 Ιουνίου θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2019.
Τα στοιχεία έχουν ενδιαφέρον, καθώς θα δίνουν τον πρώτο παλμό απόδοσης της ελληνικής οικονομίας για φέτος, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται από τον τουρισμό και όχι από τις επενδύσεις.
- Τετάρτη 5 Ιουνίου δημοσιεύεται η 3η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, πέρα από τις παρατηρήσεις του κουαρτέτου πάνω στα προαπαιτούμενα της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης (πλήρης αναθεώρηση του Νόμου Κατσέλη, εφαρμογή του νέου πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας, πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των αναβολών των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τα δικαστήρια, πορεία του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους, κ.ά.), θα αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο στα μέτρα ελάφρυνσης που εξαγγέλθηκαν, αλλά και αναφορές στον αναθεωρημένο στόχο για πρωτογενές αποτέλεσμα 4,1% του ΑΕΠ το 2019.
- Πέμπτη 13 Ιουνίου θα συνεδριάσει το Εurogoup με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας. Καθώς θα έχει καθίσει η σκόνη των ευρωεκλογών, η Αθήνα θα περιμένει τις επίσημες τοποθετήσεις της ευρωομάδας και πρωτίστως τις παρεμβάσεις των Ολλανδών και των Γερμανών για τα θετικά μέτρα που νομοθέτησε και την πρόταση για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% του ΑΕΠ, με χρήματα που θα δοθούν ως εγγύηση και αναλογούν στο ύψος των στόχων 3,5% του ΑΕΠ που ορίζει το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας έως το 2022. Και φυσικά, τις απόψεις του οργάνου για το δημοσιονομικό κενό.
- Πέμπτη 27 Ιουνίου θα δημοσιευτεί η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (βάσει του άρθρου 4) από την οποία θα μάθουμε το πώς θα προωθηθεί το αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ακριβού δανείου της Ελλάδας. Αρκεί βέβαια η κάθοδος των κλιμακίων του ΔΝΤ στην Αθήνα να γίνει κανονικά το επόμενο διάστημα ώστε να αντληθούν τα απαραίτητα στοιχεία.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS