Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φίλης: Γιατί χάσαμε στις ευρωεκλογές - Η Δεξιά δίνει ιδεολογική μάχη αλλά δεν έχει ρεύμα

Φίλης: Γιατί χάσαμε στις ευρωεκλογές - Η Δεξιά δίνει ιδεολογική μάχη αλλά δεν έχει ρεύμα
Να αποφύγουμε ίδια λάθη ενόψει των εθνικών εκλογών υποστήριξε ο κ.Φίλης
Την θέση πως η Δεξιά δίνει ιδεολογική μάχη και πως ο Μητσοτάκης δεν κάνει «γκάφες» διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, ο οποίος ανέφερε τις τέσσερις αιτίες που οδήγησαν στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.
«Είναι αναγκαία η συζήτηση για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ώστε να ενσωματώσουμε στην προεκλογική μας τακτική συμπεράσματα και να αποφύγουμε τα ίδια λάθη ενόψει των εθνικών εκλογών, που δεν έχουν κριθεί» τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο ο κ.Φίλης, ο οποίος ανέφερε τέσσερις αιτίες που συνδιαμόρφωσαν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
«Κάθε μνημόνιο είχε πολιτικό κόστος, κατάπινε τα κόμματα που το εφάρμοζαν, το ΠΑΣΟΚ πήγε εκεί που πήγε, η ΝΔ με κόπο προσπαθεί να επανέλθει σε επίπεδα που απέχουν από αυτά προ κρίσης.
Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε μία μνημονιακή πολιτική που είχε συνέπειες, δεν πήγε στα Τάρταρα, αντιθέτως είμαστε η ραχοκοκαλιά του δεύτερου πολιτικού πόλου στην χώρα.
Δεύτερη αιτία ήταν ότι φανήκαμε άτολμοι σε θέματα όπως του Δημοσίου, που δεν λειτουργεί όπως θα θέλαμε και δεν έγιναν οι απαραίτητες τομές που θα καταλάβει ο πολίτης.
Και έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα η λειτουργία του δημόσιου τομέα.
Αντίστοιχα, ήταν άτολμες οι σχέσεις που επιχειρήθηκε να υπάρξουν με την Εκκλησία» είπε ο κ.Φίλης κάνοντας παράλληλα λόγο για «συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών που δημιούργησαν μία λανθασμένη εικόνα για το ύφος της αριστερής διακυβέρνησης».
«Τέταρτη αιτία, που υπερβαίνει τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη είχαμε μία δεξιά στροφή.
Και στην Ελλάδα έχουμε δεξιά στροφή, δεν πρόκειται στενά για εκλογικό αποτέλεσμα που ευνοεί την ΝΔ.
Μέσα στην κοινωνία βλέπουμε να ενισχύονται συντηρητικά στερεότυπα και αξίες» υποστήριξε ο κ.Φίλης, ο οποίος αναφερόμενος στην αποχή, τόνισε ότι «η βασική ερμηνεία είναι ότι δεν υπάρχει έμπνευση, ότι υπάρχει περαιτέρω απομάκρυνση του κόσμου από το πολιτικό σύστημα».
«Ούτε η Δεξιά εμπνέει.
Φοβίζει, αλλά δεν εμπνέει, δεν υπάρχει ρεύμα υπέρ της Δεξιάς.
Αυτό που υπάρχει στον κόσμο είναι μία μετατόπιση στις αξίες, την επιχειρηματικότητα, την ιδεολογία της αγοράς, τον ατομισμό, την ξενοφοβία, την  θρησκοληψία, τον εθνικισμό, αυτά υπάρχουν, τα βλέπουμε γύρω μας.
Είναι ένα corpus συντηρητικών αξιών που παγκοσμίως βλέπουμε να ανεβαίνουν.
Δίνεται μία εικόνα ότι από την κρίση οι κοινωνίες βγαίνουν από την δεξιά πόρτα και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ» είπε ο κ.Φίλης, τονίζοντας ότι «η πραγματική αντιπαράθεση μας με την Δεξιά πρέπει να έχει χαρακτήρα σαφών, ρεαλιστικών προτάσεων που να εδράζονται σε σαφώς διατυπωμένη λογική θεώρηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης