Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): H Fed είναι «ανοιχτή» στη μείωση επιτοκίων και λόγω εμπορικού πολέμου

Powell (Fed): H Fed είναι «ανοιχτή» στη μείωση επιτοκίων και λόγω εμπορικού πολέμου
Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell 
Οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σήμερα ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, παρά το ότι οι προκλήσεις δεν είναι νέες, σχολίασε ο επικεφαλής της federal Reserve (Fed), Jerome Powell, μιλώντας στην ετήσια Συνέλευση Νομισματικής Πολιτικής (Conference on Monetary Policy Strategy, Tools, and Communications Practices).
Όπως είπε, πλέον οι κεντρικές τράπεζες επικεντρώνονται στο επίπεδο επιτοκίων και, ιδιαίτερα, στο αν τα επιτόκια (των κεντρικών τραπεζών) υποχωρήσουν χαμηλότερα από το κατώτατο σημείο (effective lower bound, ELB) για την ισορροπία της οικονομίας.
Όπως είπε, δεν θα αποτελέσει έκπληξη η επόμενη φορά που τα επιτόκια θα φθάσουν το ELB, καθώς δεν έχουν ξεχαστεί ακόμη οι επίπονες εμπειρίες της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
«Η υποχρέωσή μας προς το κοινό που εξυπηρετούμε είναι να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα.
Και με την ανάπτυξη της οικονομίας, την χαμηλή ανεργία και τον χαμηλό και σταθερό πληθωρισμό, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή», σχολίασε.
Στη συνέχεια, ανέπτυξε τα τρία ζητήματα στα οποία πρέπει να επικεντρωθούν οι κεντρικές τράπεζες.
Το πρώτο αφορά τις στρατηγικές που πρέπει να χρησιμοποιήσει η FOMC ως απάντηση στους κινδύνους σχετικά με το ELB, ενώ το δεύτερο την επάρκεια της δέσμης εργαλείων της Fed.
Τέλος, το τρίτο ζήτημα αφορά τη βελτίωση της επικοινωνίας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, αλλά και της διαφάνειας.
«Η διαφάνεια διαδραματίζει επίσης κεντρικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της πολιτικής, μέσω των επιπτώσεών της στις προσδοκίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Φυσικά, αυτή ήταν η μεγάλη διορατικότητα πίσω από την επανάσταση διαφάνειας στις κεντρικές τράπεζες τις τελευταίες δεκαετίες.
Σήμερα, οι κεντρικές τράπεζες μοιράζονται δημοσίως ένα μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο όγκο πληροφοριών σχετικά με την πολιτική.
Όμως, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι σχολιαστές εντός και εκτός των κεντρικών τραπεζών αμφισβητούν μερικές φορές εάν όλη η διαφάνεια συμβάλλει στην αποτελεσματική επικοινωνία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης