Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γιατί η αντίδραση των αγορών στη νέα εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας ήταν ηπιότερη αυτή τη φορά;

Γιατί η αντίδραση των αγορών στη νέα εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας ήταν ηπιότερη αυτή τη φορά;
H κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 προκλήθηκε από έναν συνδυασμό πολλών διαφορετικών οικονομικών κρίσεων
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δείχνουν ότι έχουν καταστεί εξαιρετικά «ευαίσθητες» στις εμπορικές εξελίξεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Οι εμπορικοί πόλεμοι είχαν αρχικά αναλάβει έναν κεντρικό ρόλο στην ψυχολογία της αγοράς κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018, όταν η επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας συνέπεσε με την κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξαν ενδείξεις ότι το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και πάλι, με τον εμπορικό «πόλεμο» που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, στη Huawei.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Lawrence Summers, έκανε λόγο για έναν γρίφο, διότι τα μακροοικονομικά μοντέλα δείχνουν ότι οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις των αυξήσεων των δασμών θα είναι πιθανότατα μικρές και ασφαλώς όχι αρκετές για να εξηγήσουν τέτοιες μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές μετοχών.
Η εξήγησή του για αυτό το παράδοξο είναι ότι οι αγορές δεν επικεντρώνονται αποκλειστικά στις επιπτώσεις των δασμών, αλλά στην αυξανόμενη πιθανότητα μιας μεγάλης οικονομικής και στρατηγικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκταθεί πολύ πέρα από το εμπόριο.
Στα χειρότερα σενάρια, πολλά από τα οφέλη που έχει αποκομίσει η παγκόσμια ανάπτυξη μετά από δεκαετίες παγκοσμιοποίησης, θα μπορούσαν να αντιστραφούν.
Οι αγορές δείχνουν όντως να αντιδρούν στις μεταβολές των παράπλευρων κινδύνων και όχι τόσο σε κεντρικά σενάρια.
Ωστόσο, υπάρχει μια εναλλακτική εξήγηση, ότι η κατάρρευση των αμερικανικών αγορών στα τέλη του περασμένου έτους δεν αποτέλεσε εξ ολοκλήρου αντίδραση στην εμπορική κρίση, αλλά σε άλλες απροσδόκητες οικονομικές εξελίξεις.
Αυτή η εναλλακτική λύση υποστηρίζεται και από το γεγονός ότι η τελευταία και σοβαρότερη επιδείνωση των εμπορικών πολέμων στις αρχές του Μαΐου συνοδεύτηκε από μια μέτρια πτώση της τάξεως του 6% στις αμερικανικές μετοχές, πολύ μικρότερη μέχρι στιγμής σε σχέση με την κατάρρευση του περασμένου Δεκεμβρίου.
Βάσει των μετρήσεων, η κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 προκλήθηκε από έναν συνδυασμό πολλών διαφορετικών οικονομικών κρίσεων, ενώ το εμπορικό γεγονός του Μαΐου δεν συνοδεύτηκε από άλλα «σοκ».
Στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, εκτός από τις εμπορικές συγκρούσεις, υπήρξαν αρνητικά «σοκ» από την εγχώρια ζήτηση των ΗΠΑ, την εξωτερική ζήτηση, την αποστροφή ρίσκου και, κυρίως, τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Η πιο καθοριστική μεταβλητή -η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής- προέκυψε επειδή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) διατήρησε το guidance για συνέχιση των αυξήσεων των επιτοκίων, παρά την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και την πτώση στις αγορές.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς FOMC) δείχνει ότι πήρε ένα οδυνηρό μάθημα από αυτό το σφάλμα κρίσης και επικοινωνίας και «μαλάκωσε» γρήγορα το guidance της.
Αν μπορούμε να εξάγουμε ένα συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι ότι το πρόσφατο επεισόδιο εμπορικής έντασης ενδέχεται να έχει αυξήσει τους παράπλευρους κινδύνους από τα κρούσματα εμπορικών πολέμων του περασμένου έτους, αλλά οι ανεπτυγμένες αγορές αντιδρούν τώρα ηπιότερα σε σχέση με πριν.
Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αυτή τη φορά δεν έχει υπάρξει αρνητικό νομισματικό «σοκ» από τη Fed.
Επομένως, καταλαβαίνουμε πως, υπό την προϋπόθεση ότι η Fed παραμένει «dovish», οι ανεπτυγμένες αγορές θα είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τις εμπορικές εντάσεις καλύτερα από ό,τι έκαναν πέρυσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης