Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εγκαινιάζεται η υβριδική μονάδα της ΔΕΗ στην Ικαρία – Στο 50% τη διείσδυση των ΑΠΕ στο νησί

tags :
Εγκαινιάζεται η υβριδική μονάδα της ΔΕΗ στην Ικαρία – Στο 50% τη διείσδυση των ΑΠΕ στο νησί
Τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής αποτελούν ένα αιολικό πάρκο 2,7 ΜW και δύο δεξαμενές νερού που «επικοινωνούν» μέσω ενός μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού 3,1 MW
Σε λειτουργία και επίσημα θα τεθεί από σήμερα (5/6) η υβριδική μονάδα της ΔΕΗ στην Ικαρία, με την πραγματοποίηση των εγκαινίων του έργου στο νησί.
Το «παρών» στα εγκαίνια θα δώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και μερικές εβδομάδες είναι ενεργοποιημένα όλα τα επιμέρους υποσυστήματα της μονάδας, ώστε να παράγει ρεύμα μέσω αιολικής ενέργειας και να το αποθηκεύει μέσω αντλησιοταμίευσης, δηλαδή της ανύψωσης νερού ανάμεσα στους δύο ταμιευτήρες του.
Έτσι, το μόνο που απομένει είναι να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα SCADA, για την πλήρη αυτοματοποίηση του έργου.
Στις εγκαταστάσεις της μονάδας συγκαταλέγονται ένα αιολικό πάρκο (ισχύος 2,7 ΜW) και δύο δεξαμενές νερού που «επικοινωνούν» μέσω ενός μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού 3,1 MW.
Η δυνατότητα αποθήκευσης οφείλεται στο γεγονός ότι το ρεύμα από την αιολική ενέργεια στη συντριπτική του πλειονότητα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά νερού από τη χαμηλότερη δεξαμενή στην υψηλότερη.

Φυσική μπαταρία

Έτσι, σε περιπτώσεις αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, το νερό μπορεί να αξιοποιηθεί ως «φυσική μπαταρία» για την παραγωγή ρεύματος, με ελεγχόμενες υδατοπτώσεις από την πάνω στην κάτω δεξαμενή, που θέτουν σε λειτουργία τον υδροηλεκτρικό σταθμό.
Το νερό που ανακυκλώνεται ανάμεσα στους ταμιευτήρες θα προέλθει από τις υπερχειλίσεις ενός παρακείμενου φράγματος, που βρίσκεται ψηλότερα.
Μάλιστα, επειδή οι υπερχειλίσεις είναι συχνό φαινόμενο τον χειμώνα, ανάμεσα στο φράγμα και τους δύο ταμιευτήρες υπάρχει ένας δεύτερος υδροηλεκτρικός σταθμός 1,05 MW, για την επιπλέον παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το έργο αναμένεται να αυξήσει τη διείσδυση ενέργειας από ΑΠΕ περίπου στο 50%  στο ηλεκτρικό σύστημα της Ικαρίας.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης