Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα ερωτήματα της 8ης Ιουλίου που «καίνε» Μητσοτάκη, Τσίπρα και Γεννηματά

Τα ερωτήματα της 8ης Ιουλίου που «καίνε» Μητσοτάκη, Τσίπρα και Γεννηματά
Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η νίκη της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής μετά τη ρήξη Γεννηματά – Βενιζέλου, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για παρερμηνείες.
Μοναδικός νικητής είναι ο Κ. Μητσοτάκης.
Και η στρατηγική που ακολούθησε η ΝΔ.
Το δείχνει η ιστορική νίκη με 9,36% που πέτυχε η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.
Το αποτυπώνει ξεκάθαρα ο γαλάζιος χάρτης με τις 11 από τις 13 Περιφέρειες να βρίσκονται στα χέρια της ΝΔ (η 12η πήγε και αυτή σε υποψήφιο προερχόμενο από τον χώρο της ΝΔ) αλλά και οι μεγάλες νίκες σε δήμους που θεωρούνταν «κάστρα» για το ΣΥΡΙΖΑ.
Και είναι τέτοια η δυναμική που έχει αναπτύξει η ΝΔ ώστε να θεωρείται βέβαιη η νίκη της στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Πράγματι, το μόνο – αλλά εξαιρετικά κρίσιμο – ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν ο κ.Μητσοτάκης θα καταφέρει να φτάσει στην αυτοδυναμία.
Και ας υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τα δύο κόμματα θα εκκινήσουν από το ίδιο σημείο, χωρίς να υπάρχει διαφορά 9,5 μονάδων.
Και ας υποστηρίζει ότι το εκλογικό παιχνίδι δεν έχει χαθεί και ότι μπορεί να γυρίσει.
Ακόμα και ο ίδιος γνωρίζει ότι το απόλυτο πολιτικό comeback μάλλον ανάγεται στη σφαίρα της φαντασίας.
Το πιο ρεαλιστικό – και συνάμα επιθυμητό - σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ.Τσίπρα είναι να διατηρήσει δυνάμεις και να πάει όσο υψηλότερα από το 25% μπορεί.
Με πρώτο στόχο να «κόψει» την αυτοδυναμία του κ.Μητσοτάκη.
Με δεύτερο όμως και κυριότερο στόχο να εδραιωθεί ως ο βασικός πόλος, ως ο κύριος εκφραστής στον προοδευτικό πολιτικό χώρο.
Σε αυτό άλλωστε αποβλέπει και η Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ.
Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν οι κινήσεις της με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Διότι ήξερε πολύ καλά πως εάν έβαζε τον κ.Βενιζέλο πρώτο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ, δεν θα μπορούσε να στραφεί και να διεκδικήσει με αξιώσεις τους απογοητευμένους και δυσαρεστημένους με το ΣΥΡΙΖΑ προοδευτικούς ψηφοφόρους, καθώς η μετεκλογική συμπόρευση με τη ΝΔ θα έμοιαζε μη αναστρέψιμη.
Η αντίδραση όμως του κ.Βενιζέλου, η αποχώρηση του από το ΚΙΝΑΛ και οι έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος, μετέτρεψαν μια «λογική» πολιτική απόφαση σε κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου.
Διότι η έξοδος Βενιζέλου, ο οποίος ζητούσε τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να ενισχύσει τις διαρροές ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ προς τη ΝΔ.
Αν και το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου μοιάζει μάλλον προδιαγεγραμμένο υπάρχουν ερωτήματα, οι απαντήσεις στα οποία θα δείξουν πώς θα είναι ο πολιτικός χάρτης της 8ης Ιουλίου.
Συγκεκριμένα:
- Θα φτάσει στην αυτοδυναμία ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ;
Εάν ναι, θα είναι ο απόλυτος πολιτικός κυρίαρχος, εάν όχι η εκλογική του νίκη θα περιπλεχθεί και θα θολώσει, καθώς θα πρέπει αναγκαστικά να συνεργαστεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις – και συγκεκριμένα με το ΚΙΝΑΛ - για να σχηματίσει κυβέρνηση κάτι που θα έχει αρκετά σοβαρές πολιτικές συνέπειες.
- Που θα φτάσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ;
Εάν πάει ψηλότερα από το 25%, θα εδραιωθεί ως ο κύριος «παίκτης» της Κεντροαριστεράς, εάν πέσει στο 20% θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλα προβλήματα.
- Θα ενισχυθεί ή θα αποδυναμωθεί το ΚΙΝΑΛ;
Η κάλπη θα κρίνει το ρίσκο της κας.Γεννηματά στην υπόθεση Βενιζέλου.
Αν ενισχυθεί το ΚΙΝΑΛ, θα πορευθεί πιο δυναμικά στην επόμενη δύσκολη ημέρα των εκλογών, εάν όχι, η εσωστρέφεια θα εκδηλωθεί με ιδιαίτερη ένταση και το μέλλον θα φαντάζει πιο αβέβαιο

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης