Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέος Ποινικός Κώδικας: Φιμώνουν τον Tύπο και αφήνουν ανεξέλεγκτα trolls και fake news

Νέος Ποινικός Κώδικας: Φιμώνουν τον Tύπο και αφήνουν ανεξέλεγκτα trolls και fake news
Οι διατάξεις που αναμένεται να ενισχύσουν τα πάσης φύσεως παπαγαλάκια και να δώσουν τροφή για εκβιασμούς των μέσων ενημέρωσης για να τα φιμώσουν
Σοβαρό κίνδυνο περιορισμού της ελευθερίας του Tύπου δημιουργούν οι διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων καθώς από τη μια πλευρά φαίνεται να μειώνονται οι ποινές καθώς προβλέπεται ανώτατο όριο ποινής για το δράστη τα τρία έτη και χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας για όποιον διέσπειρε από αμέλεια ψευδείς ειδήσεις και από την άλλη διευρύνει τις περιπτώσεις που αφορά το αδίκημα φτάνοντας σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων αλλά και αφήνει «ατιμώρητους» όσους διαπράττουν το αδίκημα κατ εξακολούθηση.
Ουσιαστικά δηλαδή δίνει έδαφος σε μέσα ενημέρωσης του διαδικτύου που «ειδικεύονται» στα fake news ενώ την ίδια στιγμή μπορεί μια οικονομική ιστοσελίδα να γίνει αντικείμενο ανηλεούς πολέμου μέσω μηνύσεων από ορισμένους επενδυτές οι οποίοι μπορούν να θεωρούν ότι θίγονται από τα δημοσιεύματα και επιχειρούν δια της δικαστικής προσφυγής να τρομοκρατήσουν τους δημοσιογράφους. Την ίδια στιγμή βέβαια με τις αλλαγές που επέρχονται περιορίζεται η δικαιοδοσία της δικαιοσύνης να εκτιμήσει τις επιπτώσεις διακίνησης ενός fake new καθώς για να θεωρηθεί ότι τελείται αδίκημα πρέπει να πιστοποιηθεί ότι κάποιοι άνθρωποι προέβησαν σε μη προγραμματισμένες πράξεις από ένα ψεύτικο νέο.

Ειδικότερα με τις νέες διατάξεις προβλέπεται ότι

1.« Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.
2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος της πράξης της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Μέχρι σήμερα ισχύουν οι εξής διατάξεις

1. Σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και σε χρηματική ποινή καταδικάζεται όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις ή φήμες ικανές να επιφέρουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να ταράξουν τη δημόσια πίστη ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη στο εθνικό νόμισμα ή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας ή να επιφέρουν διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Αν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου, ο υπαίτιος καταδικάζεται τουλάχιστον σε φυλάκιση έξι μηνών και σε χρηματική ποινή τουλάχιστον πεντακοσίων ενενήντα (590) ευρώ.
2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιος από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης