Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δυνατότητα απόδοσης των ΥΚΩ 2011 στη ΔΕΗ από τη ΡΑΕ δίχως νομοθετική ρύθμιση

tags :
Δυνατότητα απόδοσης των ΥΚΩ 2011 στη ΔΕΗ από τη ΡΑΕ δίχως νομοθετική ρύθμιση
Η ανάληψη πρωτοβουλίας από την Αρχή συγκεντρώνει πάντως μικρές πιθανότητες

Το «κλίμα» που φθάνει από το ΥΠΕΝ στη ΔΕΗ δείχνει πως η ρύθμιση για την καταβολή των ΥΚΩ του 2011 δεν θα περιλαμβάνεται στις τροπολογίες που θα υποβάλει το υπουργείο στη Βουλή, για να κλείσουν οι πλέον επείγουσες ενεργειακές εκκρεμότητες πριν από την προκήρυξη των εκλογών.
Αυτό αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης, συμπληρώνοντας πάντως ότι ακόμη κι έτσι η ΡΑΕ μπορεί να πάρει τη σχετική απόφαση.
Όπως συμπληρώνουν, ο λόγος είναι πως σύμφωνα με νομικές ερμηνείες δεν είναι απαραίτητο να προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση που να δίνει το «πράσινο φως» για την απόδοση των ποσών για το 2011.
Έτσι, εναπόκειται τελικά στη ΡΑΕ το αν θα αναλάβει την ευθύνη να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση, χωρίς να έχει νομοθετήσει νωρίτερα το υπουργείο.
Μία τέτοια κίνηση πάντως από τη μεριά της Αρχής συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες, καθώς κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκησή της είχαν δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο (δηλαδή αρκετά πριν από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών) πως για την εκκρεμότητα των ΥΚΩ του 2011 θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει ρύθμιση από το ΥΠΕΝ.
Έτσι, παρόλο που παραδέχονταν ότι από τη διευθέτηση που έγινε για τις οφειλές προς τη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας «λείπει» η συγκεκριμένη χρονιά, επισημαίνουν πως αν δεν νομοθετήσει το υπουργείο Ενέργειας, η ΡΑΕ δεν μπορεί να άρει την αδικία.

Διεκδίκηση 250 – 300 εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζεται πως ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την παροχή νομικής κάλυψης από το ΥΠΕΝ, ώστε η Αρχή να προχωρήσει στον προσδιορισμό του εν λόγω ποσού, το οποίο θα καταβαλλόταν κατά πάσα πιθανότητα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η εκτίμηση ήταν πως με αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ θα εισέπραττε ένα κονδύλι της τάξης των 250 - 300 εκατ. ευρώ, κατά πάσα πιθανότητα από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Ωστόσο, ο παραπάνω σχεδιασμός ανατράπηκε από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.
Κάτι που σημαίνει πως «έμεινε στον αέρα» η εισροή στα ταμεία της επιχείρησης ενός ποσού που, αν και θα ήταν περίπου 30% μικρότερο από τα χρήματα που η ίδια υποστηρίζει πως θα πρέπει να της αποδοθούν για την παροχή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για το 2011, θα συνιστούσε μία σημαντική «ανάσα» ρευστότητας.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης