Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στη Δανία – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στη Δανία – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός
Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών - Βαριές απώλειες για το εθνικιστικό «Κόμμα του Λαού»
Την ήττα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Δανίας Lars Løkke Rasmussen, αναγγέλλοντας την παραίτησή του.
«Αγαπητοί φίλοι, εμείς -οι Φιλελεύθεροι- καταγάγαμε σπουδαίο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά θα υπάρξει -κυβερνητική- εναλλαγή», είπε στα μέλη του κόμματός του.
Σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, οι Φιλελεύθεροι που κυβέρνησαν τα 14 από τα τελευταία 18 χρόνια στη Δανία περιορίζεται στο 23,4% των ψήφων.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, το φαβορί της αναμέτρησης, είδαν το ποσοστό τους να υποχωρεί κατά τι σε σύγκριση με το 2015, όμως καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με το 25,9% των ψήφων.
Ο Lars Løkke Rasmussen ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τη βασίλισσα για να της υποβάλει την παραίτηση του και πως θα συνεχίσει να ασκεί υπηρεσιακό ρόλο.
Tηλεφώνησε στη Mette Frederiksen, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, και τη συνεχάρη για τη νίκη της.
Η κα Frederiksen σκοπεύει να τεθεί επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης μειοψηφίας της Δανίας.
Ο κ. Rasmussen δήλωσε διατεθειμένος να συμμετάσχει σε μια νέα κυβέρνηση του κέντρου εάν η Mette Frederiksen δεν καταφέρει να σχηματίσει δική της.
Από την πλευρά του ο Kristian Thulesen Dahl, επικεφαλής του Κόμματος του Λαού της Δανίας, αναγνώρισε ότι η εθνικιστική παράταξη υπέστη βαριές απώλειες.
«Δεν θα εγκαταλείψω το πλοίο εν μέσω θύελλας, θα αναλάβω την ευθύνη και θα αποκαταστήσω το κόμμα», είπε σε οπαδούς του, υποσχόμενος να «ακούσει το μήνυμα των ψηφοφόρων».
Το Κόμμα του Λαού της Δανίας οδεύει να χάσει το μισό ποσοστό των ψήφων που συγκέντρωσε το 2015 (8,7% από 21%), σύμφωνα με το δανέζικο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο DR. Το κόμμα υποστήριζε την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Lars Løkke Rasmussen στη Βουλή.
Οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να επωφεληθούν από την άνοδο κομμάτων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στη Δανία, ένα «κόκκινο μπλοκ» που θα καταλάβει 91 από τις 179 έδρες της επόμενης Βουλής, έναντι 79 ως 80 των κομμάτων της δεξιάς.
Η 41χρονη έχει δηλώσει πως σκοπεύει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που θα νομοθετεί με την υποστήριξη άλλων πολιτικών δυνάμεων κατά περίπτωση και βάσει των θέσεών τους για τον κάθε φορά εξεταζόμενο φάκελο.
Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί τη στροφή ακόμη μια σκανδιναβικής χώρας, της τρίτης φέτος, στη σοσιαλδημοκρατία, καθώς οι ψηφοφόροι φάνηκαν να εξεγείρονται εναντίον των πολιτικών λιτότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης