Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Γιατί θα ήταν καταστροφική η μείωση επιτοκίων από τη Fed – Οι βασικοί κίνδυνοι

BofA: Γιατί θα ήταν καταστροφική η μείωση επιτοκίων από τη Fed – Οι βασικοί κίνδυνοι
«Αυτοσυγκράτηση» στη Fed συστήνει η Bank of America αναφορικά με τη νομισματική της πολιτική
Ως εντελώς λανθασμένη κίνηση εκ μέρους της Fed θεωρεί τη μείωση επιτοκίων, τουλάχιστον αυτήν την περίοδο, ο Michael Hartnett, κορυφαίος αναλυτής της Bank of American.
Με δεδομένη την όχι και τόσο καλή σημερινή (07/06/2019) ανακοίνωση για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, οι πιθανότητες η Fed να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου 2019 αυξήθηκαν στο 76%.

Αυτό φυσικά θα έκανε εξαιρετικά ευτυχισμένο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, αλλά δεν σημαίνει ότι θα ήταν και κάτι θετικό για την αμερικανική οικονομία, σύμφωνα, τουλάχιστον, με τον Hartnett.
Όπως αναφέρει σε report του: οι επενδυτές είναι εξαιρετικά συγκρατημένοι, με τον δείκτη BofAML Bull & Bear να πέφτει σε 2,5, ένα κλάσμα μακριά από το επίπεδο "buy" των δύο μονάδων, ενώ είναι εμφανές ότι έχουν αποχωρήσει από τις μετοχές.
Τα στοιχεία εβδομαδιαίας ροής επενδύσεων υποδηλώνουν το ίδιο: 17,5 δισ. δολάρια σε ομόλογα (2η μεγαλύτερη εβδομάδα εισροών ποτέ) αντισταθμίζονται από εκροές σε μετοχές αξίας 10,3 δισ. δολαρίων.

Τα κέρδη πρόκειται να μειωθούν: ο παγκόσμιος δείκτης PMI (σε υψηλό βαθμό συσχετισμένος με την πορεία των κερδών ανά μετοχή σε διεθνές επίπεδο) ήταν 49,8 τον Μάιο, δηλαδή οριακά σε «άνθηση».
Αυτό σημαίνει ότι ο επενδυτές θα πρέπει να προχωρήσουν σε πωλήσεις μετοχών εάν ο δείκτης υποχωρήσει στο 45 και σε αγορές εάν ανέβει στο 55.

Η νομισματική πολιτική έχει ήδη μεγιστοποιηθεί και παρουσιάζει σαφείς παραλληλισμούς με τη «Συμφωνία της Σαγκάης», ενόψει της συνάντησης της Ομάδας των 20 στην Οσάκα.
Ως υπενθύμιση, η Συμφωνία της Σαγκάης έβλεπε την παγκόσμια συντονισμένη χάραξη πολιτικής να συμπίπτει με την ακραία απαισιοδοξία και τις ελάχιστες προσδοκίες κέρδους.

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα το βασικό σενάριο της BofA ότι ο S&P 500 μπορεί να φθάσει τις 3.000 μονάδες εντός του καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί.
Όμως εάν η Fed κάνει αυτό ακριβώς που περιμένει η αγορά, δηλαδή να μείωση τα επιτόκια τον Ιούλιο, θα έχει αρνητική επίπτωση στις μετοχές.

Κατά τον αναλυτή της BofA υπάρχουν δύο μεγάλοι κίνδυνοι:

- Οι δασμοί μπορούν να οδηγήσουν σε ύφεση, ιδιαίτερα εάν ο Trump ακολουθήσει επιθετική πολιτική στο εν λόγω ζήτημα, στην οποία θα απαντήσουν με ανάλογη επιθετικότητα τόσο η Κίνα όσο και το Μεξικό.

- Ο Powell να κινηθεί παράτολμα και να μειώσει τα επιτόκια, γεγονός που θα οδηγήσει σε αρκετά προβλήματα τις αγορές χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης