Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι ομοιότητες της ΕΚΤ με την Τράπεζα της Ιαπωνίας δείχνουν το μέλλον της Ευρωζώνης

Reuters: Οι ομοιότητες της ΕΚΤ με την Τράπεζα της Ιαπωνίας δείχνουν το μέλλον της Ευρωζώνης
Οι ομοιότητες είναι προφανείς καθώς και οι δύο καθυστέρησαν να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας και την ευέλικτη εργασία
Ομοιότητες μεταξύ της ΕΚΤ και της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας εντόπισαν και συζήτησαν οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης, στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G20 στην πόλη Φουκουόκα της Ιαπωνίας.
Όπως αναφέρει το Reuters, η συζήτηση για την "Ιαπωνικοποίηση" της Ευρωζώνης κερδίζει περαιτέρω έδαφος μετά και την δήλωση την περασμένη εβδομάδα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, να εγκαταλείψει τα σχέδια για αύξηση των επιτοκίων από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ ώστε να διευκολύνει περαιτέρω την πολιτική της ΕΚΤ.
Όμως η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη τις τελευταίες δύο δεκαετίες με μια στάσιμη οικονομία και μείωση του πληθυσμού της με πολλούς να εκτιμούν ότι η εικόνα αυτή είναι ο προάγγελος της ευρωζώνης.
Αυτό προκάλεσε παραλληλισμούς με την παρατεταμένη πολιτική τόνωσης της τράπεζας της Ιαπωνίας υπό τον κυβερνήτη Haruhiko Kuroda, ο οποίος είδε να αυξάνεται στο 45% το δημόσιο χρέους της χώρας, στην προσπάθεια του να επιτύχει ένα μη εφικτό στόχο πληθωρισμού στο 2%.
«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να γίνει η Ευρωζώνη Ιαπωνία αυτή τη στιγμή», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΚΤ στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών στη Φουκουόκα της νότιας Ιαπωνίας.
Οι ομοιότητες είναι προφανείς. Τόσο οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας όσο και της ευρωζώνης καθυστέρησαν να εφαρμόσουν τις πολύ αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας και την ευέλικτη εργασία.
Αυτό έχει δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα όπου το χαμηλό κόστος δανεισμού επιτρέπει στις επιζήμιες επιχειρήσεις «ζόμπι» να επιβιώσουν, κλειδωνοντας  κεφάλαια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από ανταγωνιστικότερες επιχειρήσεις, περιορίζοντας την αύξηση της παραγωγικότητας και διαιωνίζοντας την ανάγκη για χαμηλά επιτόκια.
Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, σε αντίθεση με την BOJ, η ΕΚΤ καλείται να επιδιώξει τη συναίνεση χωρών που διαθέτουν η κάθε μία εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Στην Ιαπωνία, η BOJ εχει τη δυνατότητα να τυπώσει χρήμα για να συγκρατήσει το κόστος του δανεισμού μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού Shinzo Abe, η οποία μπορεί να στηρίξει στο Κοινοβούλιο μια τέτοια απόφαση.
Κάτι τέτοιο δεν ειναι εύκολο όμως για την ΕΚΤ καθώς έχει απέναντι της τη Γερμανία - την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Τα διδάγματα της BOJ πάντως σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση δεν είναι πολύ ελπιδοφόρα. Οι τεράστιες αγορές χρεών της έχουν «στεγνώσει» την ρευστότητα στην αγορά δημιουργώντας ανησυχίες ότι η Τράπεζα δεν θα μπορεί να αγοράσει πλέον ομόλογα.
Αυτή η κατάσταση παραπέμπει αρκετά στην πολιτική της ΕΚΤ, η οποία καλείται από τη μία πλευρά να σεβαστεί τις αποφάσεις και τις νομισματικές πολιτικές των χωρών της Ευρωζώνης και από την άλλη να προχωρά σε αγορά ομολόγων.
Ωστόσο, ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης βλέπουν την πολιτική που έχει εφαρμόσει η BOJ ως επιτυχημένη για το απλό γεγονός ότι τα τολμηρά μέτρα τόνωσης που έκαβε ο κεντρικός τραπεζίτης της Kuroda συνέβαλαν στην αποφυγή της οικονομικής ύφεσης.
Πολλοί πάντως εκτιμούν ότι η κατάσταση στην Ιαπωνία θα ήταν πολύ χειρότερη εάν δεν είχε παρέμβει η BOJ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης