Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταθάκης: Δεν ξεκινάμε από το μηδέν την επόμενη τετραετία – Τραγικό να μας κατηγορεί η αντιπολίτευση για ρουσφέτια

Σταθάκης: Δεν ξεκινάμε από το μηδέν την επόμενη τετραετία – Τραγικό να μας κατηγορεί η αντιπολίτευση για ρουσφέτια
Ο Γ. Σταθάκης χαρακτηρίζει «μη ρεαλιστικές» τις εξαγγελίες της ΝΔ για άμεσες φορολογικές ελαφρύνσεις
«Την επόμενη τετραετία δεν ξεκινάμε από το μηδέν», δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, σε συνέντευξή του στη Realnews.
Όπως αναφέρει «από το 2015 όχι μόνο βγάλαμε τη χώρα από την περίοδο των μνημονίων, αλλά και βάλαμε τις βάσεις για την επόμενη ημέρα.
Στην επόμενη τετραετία καλούμαστε να ολοκληρώσουμε το οικοδόμημα της βιώσιμης ανάπτυξης, να αναπτύξουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, να στηρίξουμε τα κοινωνικά δικαιώματα, να συνεχίσουμε την ενεργητική εξωτερική πολιτική και να προωθήσουμε αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικές αλλαγής και των συνεπειών της».
Ο ίδιος χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες της ΝΔ για άμεσες φορολογικές ελαφρύνσεις ως «μη ρεαλιστικές».
Όπως σημειώνει «θεωρώ ότι οδηγείται σε αδιέξοδο η ΝΔ, καθώς έχει ήδη ψηφίσει τα μέτρα που προτείναμε για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου του 2019, με αποτέλεσμα οι προεκλογικές της εξαγγελίες για άμεσες φορολογικές ελαφρύνσεις να είναι μη ρεαλιστικές».
Κληθείς να απαντήσει στο τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν αναλάβει ξανά την κυβέρνηση για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που βλέπει η Κομισιόν», αναφέρει πως «εμείς υπολογίζουμε ότι τα μέτρα είναι 1,2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, ενώ η Κομισιόν εκτιμά ότι μπορεί να είναι παραπάνω και παράλληλα υπερεκτιμά την απόδοση φέτος από τη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Όποτε υπήρξε στο παρελθόν αντίστοιχη διαφωνία, τελικά δικαιωθήκαμε εμείς και νομίζω ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα».
Για το αν θα επιμείνουν στα μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, ο υπουργός απαντά ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια το προηγούμενο διάστημα ήταν περιορισμένα  και δόθηκε προτεραιότητα σε Παιδεία και Υγεία , ενώ παράλληλα «αρχίσαμε να  πλέκουμε ένα δίχτυ προστασίας για τους ασθενέστερους» και «αυτή η σταδιακή προσέγγιση προβλήθηκε ως αποσπασματική από την αντιπολίτευση , για να στηριχθεί η εικόνα μιας επιδοματικής πολιτικής».
Την επόμενη τετραετία, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, «θα γίνει κατανοητό ότι πρόκειται για ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο, με στόχευση την ενεργητική προστασία των ευάλωτων».
Για τον τομέα της κλιματικής αλλαγής, αφού υπενθυμίζει ότι «πρωτοστατήσαμε στην υιοθέτηση φιλόδοξων στόχων από την ΕΕ και καταρτίστηκε ένα Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», τονίζει ότι «τα επόμενα χρόνια πρέπει να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που προβλέπει, στοχεύοντας μέχρι το 2030 αφενός το ένα τρίτο της ενέργειας που καταναλώνουμε και πάνω από τη μισή ηλεκτρική ενέργεια να προέρχονται από ΑΠΕ, αφετέρου να εξοικονομήσουμε περίπου το ένα τρίτο της ενέργειας που προβλεπόταν ότι θα καταναλώσουμε».  
Τέλος, απαντώντας στις κατηγορίες για βροχή ρουσφετολογικών τροπολογιών τις τελευταίες ημέρες λειτουργίας της Βουλής,  ο κ. Σταθάκης μεταξύ άλλων σημειώνει πως έπρεπε να αντιμετωπιστούν ζητήματα επείγοντα και σημαντικά», αλλά και ο ίδιος βρίσκει «τραγικό να μας κατηγορεί η συγκεκριμένη αντιπολίτευση για ρουσφέτια, όταν έχουν το παρελθόν που γνωρίζουμε, αλλά και όταν επί 4 χρόνια δεν κατάφεραν να βρουν κάτι επιλήψιμο, αν και όλες οι πράξεις μας βρίσκονταν συνεχώς στο μικροσκόπιο των ΜΜΕ».
Ξεκαθαρίζει ότι «όλη την προηγούμενη 4ετία οι προσλήψεις που πραγματοποιήσαμε έγιναν μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ», ενώ παράλληλα, «αποβάλαμε από το Δημόσιο τους εργολάβους, μέσω των οποίων συντηρούνταν δίκτυα πελατειακών σχέσεων και εκμετάλλευσης  των εργαζομένων».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης