Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Αλβανία - Ο Rama θα καθαιρέσει τον πρόεδρο Meta - Μαζικές διαδηλώσεις

Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στην Αλβανία - Ο Rama θα καθαιρέσει τον πρόεδρο Meta - Μαζικές διαδηλώσεις
Προς καθαίρεση ο πρόεδρος Meta, υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα για την αναβολή των δημοτικών εκλογών
(upd) Αποφασισμένος να καθαιρέσει τον Πρόεδρο Meta εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Edi Rama, με την πολιτική κρίση στην Αλβανία να βαθαίνει.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, υπέγραψε σήμερα το προεδρικό διάταγμα για την αναβολή των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου 2019, σε μια κίνηση που, όπως είπε, αποσκοπεί στην εκτόνωση της πολιτική έντασης στη χώρα.
Προηγήθηκε μακροσκελής αναφορά του στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή, τονίζοντας ότι αποτελεί την καλύτερη συνταγματική λύση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης των συνεπειών λόγω της βαθιάς κρίσης στη χώρα και να δοθεί η ευκαιρία στις πολιτικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν την ομαλότητα.
Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στην κίνηση Μeta με την εκπρόσωπό του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κομματος να ανακοινώνει ότι ο πρωθυπουργός Edi Rama συγκαλεί για την Πέμπτη το Κοινοβούλιο με σκοπό την καθαίρεση του Ilir Meta από το προεδρικό αξίωμα.
Επανέλαβε, δε, τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά.
Κατόπιν τούτου οι εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες στα Τίρανα με τον Πρόεδρο Μeta -και όχι μόνο- να εκφράζει ανησυχίες ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η Αλβανία να κατρακυλήσει σε κλιμακούμενη κοινωνική ένταση, η οποία μπορεί να επιφέρει ανεξέλεγκτες συνέπειες».

Την βοήθειά ξένων διπλωματών για την εκτόνωση της έντασης ζήτησε ο Rama

Επί μιάμιση ώρα ο πρωθυπουργός E. Rama εξηγούσε σήμερα (10/6)  στους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ στο γραφείο του στα Τίρανα τους λόγους για τους οποίους επιμένει στην προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών παρά το ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με διάταγμα τις ακύρωσε και η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι όχι μόνο θα απόσχει, αλλά θα τις εμποδίσει κιόλας.
Εν ολίγοις ο κ. Rama εμφανίστηκε να πιστεύει ότι η όποια ένταση ενδέχεται να προκληθεί από την αντιπολίτευση θα είναι διαχειρίσιμη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, ματαίωση δηλαδή των εκλογών, καθώς, θα δημιουργείτο επικίνδυνο για την πολιτική σταθερότητα της χώρας προηγούμενο. Κάλεσε, δε, τους διπλωμάτες να μην υιοθετήσουν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και ζήτησε την βοήθειά τους για την εκτόνωση της έντασης.
“Φύγαμε με πολλά ερωτηματικά”, είπε σε επικοινωνία του με το ΑΠΕ - ΜΠΕ μέλος της διπλωματικής αντιπροσωπείας αμέσως μετά την συνάντηση “.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να προσεγγίζει το όλο θέμα της κρίσης μάλλον νομικίστικα και όχι στην πολιτική του διάσταση, όπως στην πραγματικότητα εξελίσσεται”, πρόσθεσε. Σε μια άλλη εξέλιξη, και ενώ όλες οι πλευρές, κυβέρνηση, πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντιπολίτευση, παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών, έκρινε σήμερα παράνομη την απόφαση του προέδρου Ιλίρ Μέτα για ακύρωση των εκλογών.
Η απόφαση ελήφθη από τα προσκείμενα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα τέσσερα μέλη της επιτροπής καθώς τα άλλα τρία που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, μαζί και ο πρόεδρος αποχώρησαν, καταγγέλλοντας ότι το συγκεκριμένο όργανο δεν νομιμοποιείται να κρίνει αποφάσεις της ανωτέρας αρχής.
Ο πρωθυπουργός Rama, ταυτόχρονα, δρομολόγησε την διαδικασία αποπομπής από το κοινοβούλιο του προέδρου Μέτα οξύνοντας περαιτέρω την μεταξύ τους σύγκρουση και όρισε την σχετική συνεδρίαση για την Πέμπτη. Αναφερόμενος στην σύνοδο της Πέμπτης, ο πρόεδρος της βουλής Γκραμός Ρούτσι δήλωσε: «Η πλειοψηφία έχει τις ψήφους για να ρίξει τον Μέτα και η σιωπή από τους διεθνείς εταίρους μας, ΗΠΑ και ΕΕ είναι ένας τρόπος αποδοχής αυτής της ακραίας ψηφοφορίας στη Συνέλευση για την απομάκρυνση του σημερινού αρχηγού του κράτους.
Με μια διαδικασία αστραπή θα διορισθεί ο νέος πρόεδρος ο οποίος θα εγκρίνει την ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου , αλλά και θα υποστηρίξει σθεναρά τη δημιουργία νέων θεσμών στη δικαιοσύνη». Για αύριο το πρωί έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού κόμματος προκειμένου να αποφασίσει για τις εξελίξεις.

Όπως μετέδιδε χθες το bankingnews.gr

Σε τροχιά ανοιχτής μετωπικής σύγκρουσης κινούνται πλέον οι σχέσεις προέδρου της Δημοκρατίας και πρωθυπουργού στην Αλβανία, με ορατό τον κίνδυνο να βυθιστεί η χώρα (εκτός της πολιτικής στην οποία βρίσκεται ήδη) και σε πολιτειακή κρίση.

Ο πρωθυπουργός Edi Rama μιλώντας την Κυριακή (9/6) σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του δήλωσε για τον πρόεδρο Meta ο οποίος αποφάσισε ήδη να ακυρώσει τις προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου δημοτικές εκλογές, ότι πλέον «δεν έχει θέση στο γραφείο του προέδρου».
Άφησε έτσι ανοιχτό το θέμα να δρομολογήσει τις διαδικασίες καθαίρεσης του προέδρου της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο ενώ επανέλαβε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν όπως έχει προβλεφθεί.
Με την πλευρά του προέδρου συντάχθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Lulzim Basha, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι η απομάκρυνση του Rama από την κυβέρνηση αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο της αντιπολίτευσης.
Εγχώριοι και ξένοι παρατηρητές στα Τίρανα εκτιμούν ότι η σύγκρουση προέδρου και πρωθυπουργού μπορεί να λειτουργήσει ως «σπινθήρας» στην συσσωρευμένη στην πολιτική ατμόσφαιρα με τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης εύφλεκτη ύλη.
Το Σάββατο (8/6) στα Τίρανα σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών της αντιπολίτευσης που ζητούν την παραίτηση του Rama και της αστυνομίας.
Από την προεδρία της Δημοκρατίας έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Meta θα απαντήσει μέσω συνέντευξης τύπου τη Δευτέρα (10/6) στις απειλές του πρωθυπουργού περί αποπομπής του.
Το βράδυ του Σαββάτου, στην ακύρωση των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου στην Αλβανία ο πρόεδρος της χώρας σε προεδρικό διάταγμα του είπε ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη άμεσης εκτόνωσης και τον κίνδυνο της απρόβλεπτης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη χώρα.
Και συνέχισε λέγοντας ότι «με πλήρη επίγνωση πως οι υφιστάμενες συνθήκες δεν δύνανται να διασφαλίσουν την διενέργεια πραγματικών εκλογών, δημοκρατικών, αντιπροσωπευτικών και καθολικών. Οι ελεύθερες, έντιμες και καθολικές εκλογές αποτελούν βασικό κριτήριο της "Κοπεγχάγης" και στις υφιστάμενες συνθήκες, εξ αιτίας της έλλειψης υπευθυνότητας των δύο μερών, οδηγούμαστε σε μονοκομματικές εκλογές.
Κατ' αυτόν τον τρόπο δυναμιτίζεται κάθε δυνατότητα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζημιώνεται η εικόνα μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ και επαπειλείται η αρχηγία του ΟΑΣΕ για το 2020" αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αλβανικής Προεδρίας.
Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καλέσει τους ηγέτες της κυβέρνησης και τις αντιπολίτευσης να αποθαρρύνουν τη βία και να προσέλθουν σε διάλογο για να ξεπεράσουν την πολιτική κρίση».
Από την πλευρά του, ο Αλβανός πρόεδρος κάλεσε "όλους τους υπεύθυνους παράγοντες, ντόπιους και διεθνείς να ενώσουν τις εποικοδομητικές συμβολές τους για την επανέναρξη επειγόντως του αναντικατάστατου πολιτικού διαλόγου και για την εξεύρεση μιας σύντομης λύσης που θα εξυπηρετεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας".
Αντίθετος πάντως εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Edi Rama ο οποίος σε μήνυμά του ανακοινώνει οτι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης