Φαίδων Ταμβακάκης (Alpha Trust): Θετικές οι προοπτικές για την πορεία των τραπεζών και της οικονομίας

Φαίδων Ταμβακάκης (Alpha Trust): Θετικές οι προοπτικές για την πορεία των τραπεζών και της οικονομίας
Στην παρούσα φάση οι προοπτικές του τραπεζικού κλάδου εμφανίζονται θετικές, σημείωσε ο κ. Ταμβακάκης
Αισιόδοξος για την πορεία των συστημικών τραπεζών αλλά και της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο ιδρυτής και αντιπρόεδρος της Alpha Trust andromeda Φαίδων Ταμβακάκης  μιλώντας προς τα μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, με την ευκαιρία παρουσίασης της εταιρείας.
Η φράση που χρησιμοποίησε ως επιβεβαίωση της αισιοδοξίας του, ήταν ότι «Μιλάνε τα λεφτά».
Διευκρίνισε ότι  στην αρχή του έτους οι τράπεζες έδιναν αρνητική εικόνα στους επενδυτές, η οποία όμως στη συνέχεια αντιστράφηκε διότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες επί της ουσίας είναι η ίδια η ελληνική οικονομία.
Στην παρούσα φάση οι προοπτικές του κλάδου εμφανίζονται θετικές καθώς αναμένεται ένα καλύτερο μίγμα στην οικονομία, όπως είναι η μείωση της φορολογίας και οι υψηλότεροι ρυθμοί  ανάπτυξης.
Το πιο σημαντικό κεφάλαιο για τις τράπεζες είναι τα ακίνητα, τα οποία τα δύο τελευταία χρόνια παρουσιάζουν υψηλότερες αξίες, με συνέπεια να βελτιώνονται οι αποτιμήσεις  των χαρτοφυλακίων που έχουν ως εγγυήσεις ακίνητα, συμβάλλοντας στην άνοδο της αξίας για τις τράπεζες .
Ο αντιπρόεδρος της Alpha Trust andromeda  δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επενδύσεις ακινήτων αλλά διευκρίνισε ότι πρέπει να κάνουμε την καλύτερη ομάδα  που θα μας καθιστά στην πρώτη θέση. Αναφέρθηκε  στις προοπτικές  των συλλογικών επενδύσεων χάρη και στις χαμηλές αποδόσεις των καταθέσεων.
Τα στοιχεία  δείχνουν ότι η κατά κεφαλής επένδυση διαμορφώνεται μόλις σε 690 ευρώ στην Ελλάδα το 2018 από 830 ευρώ το 2008.
Αντίστοιχα στη Ρουμανία από τα 10  ευρώ εκτοξεύτηκε στα 470 ευρώ και στη Βουλγαρία από τα 20 στα 80 ευρώ.
Αντίθετα η κατά κεφαλήν επένδυση στην Τουρκία ανήλθε στα 740 ευρώ το 2018 από 130  ευρώ το 2008 . Στην Ουγγαρία από 740 ευρώ φτάνει τα 1990 ευρώ.
Η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν επένδυση έρχεται από τη Σουηδία με 38.210 ευρώ από 8.420 το 2008 .
Η Alpha Trust διαχειρίζεται  κεφάλαια 1δισ ευρώ με τις καθαρές εισροές κεφαλαίων έφθασαν τα 27 εκατ. ευρώ το 2018.
Η εταιρεία έχει διανείμει στους μετόχους συνολικά 12.6 εκατ. ευρώ από τη δεκαετία 2008 - 2018 .
Το ύψος των επιστροφών  κεφαλαίων έφθασαν τα 12,6 εκατ. ευρώ των μερισμάτων σε 1,7 εκατ. ευρώ.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Νίκος Θεοδωρόπουλος

BREAKING NEWS