Δύσκολη αποστολή του Γερμανού ΥΠΕΞ στο Ιράν για να διασώσει τη διεθνή πυρηνική συμφωνία

Δύσκολη αποστολή του Γερμανού ΥΠΕΞ στο Ιράν για να διασώσει τη διεθνή πυρηνική συμφωνία
Xώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, επιδιώκουν να διατηρήσουν τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Συνάντηση με τον Ιρανό πρόεδρο, Hassan Rouhani θα έχει τη Δευτέρα (10/6) στην Τεχεράνη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas, σύμφωνα με γερμανική διπλωματική πηγή.
Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μίας συντονισμένης ευρωπαϊκής προσπάθειας για τη διάσωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις και την άμβλυνση της αυξανόμενης έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.
Μια προσεκτική εκτόνωση στις μακρές ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον σημειώθηκε όταν η Τεχεράνη υπέγραψε τη συμφωνία τον Ιούλιο του 2015 στη Βιέννη με τις έξι μεγάλες δυνάμεις (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία) για τον περιορισμό της πυρηνικής της δραστηριότητας.
Ωστόσο, η εχθρότητα επανήλθε στο προσκήνιο όταν ο πρόεδρος Donald Trump απέσυρε το 2018 την Ουάσινγκτον από τη συμφωνία και επέβαλε εκ νέου αυστηρές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.
Οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, επιδιώκουν να διατηρήσουν τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παρότι συμμερίζονται την ανησυχία της κυβέρνησης Trump σε σχέση με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και τον ρόλο του στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία υποστηρίζουν ότι η πυρηνική συμφωνία παραμένει ο καλύτερος τρόπος για τον περιορισμό του εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν --που αποτελεί πιθανό τρόπος για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων-- και επιδιώκουν μια συμφωνία με το Ιράν σε άλλα θέματα ασφάλειας στο μέλλον, επισημαίνει το Reuters.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε κατά τη διάρκεια μιας ενδιάμεσης στάσης του στο Ιράκ το Σαββατοκύριακο, καθ΄οδόν προς την Τεχεράνη, για τους κινδύνους που ενέχει οποιαδήποτε σύγκρουση με το Ιράν για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε πεπεισμένοι ότι αξίζει να προσπαθήσουμε να διαδώσουμε την πυρηνική συμφωνία που υπογράφηκε στη Βιέννη με το Ιράν», δήλωσε ο Maas προσθέτοντας ότι θέλει τον διάλογο ακόμη και όταν οι διαφορές μοιάζουν ανυπέρβλητες.
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS