Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Την απειλή παραίτησης επαναλαμβάνει ο Conte - Απορρίπτει το σχέδιο για mini - BOTs

Ιταλία: Την απειλή παραίτησης επαναλαμβάνει ο Conte - Απορρίπτει το σχέδιο για mini - BOTs
Ο Conte απέρριψε το σχέδιο της Lega για την έκδοση κρατικών ομολόγων, τα λεγόμενα mini-BOTs
Την απειλή του να παραιτηθεί επανέλαβε ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte, λίγο πριν από τη νέα του συνάντηση σήμερα με τους επικεφαλής των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ προειδοποίησε ότι είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την κυβέρνησή του η αποφυγή των κυρώσεων από την ΕΕ εξαιτίας του υπερβολικού ελλείμματος της Ιταλίας.
Ο Conte θα συναντηθεί με Salvini και Di Maio,  προκειμένου να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν σε μια στρατηγική για να αποφύγουν την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εξαιτίας του υπερβολικού ελλείμματος της Ιταλίας.
Θα είναι η πρώτη τους συνάντηση αφότου ο Conte, τεχνοκράτης που δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα, πρωτοαπείλησε να παραιτηθεί έπειτα από εβδομάδες εσωτερικών διαφωνιών και μετά την προειδοποίηση του Salvini ότι η Ρώμη είναι έτοιμη να παραβεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε την απειλή αυτή σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα Corriere della Sera.
«Μια διαδικασία (υπερβολικού ελλείμματος από την ΕΕ) θα εκθέσει τη χώρα στις αναταραχές των αγορών και πιθανόν στη μείωση της πιστοληπτική της ικανότητας, κάτι που θα τη δυσκολέψει να πουλήσει το χρέος της», σχολίασε.
«Αν τα πράγματα δεν είναι όπως τον Δεκέμβριο (όταν αποφύγαμε τις κυρώσεις καταλήγοντας σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό του 2019), κινδυνεύουμε όλοι να πάμε σπίτι μας. Σίγουρα εγώ θα πάω σπίτι μου», τόνισε ο Conte.
«Πρέπει να αποφευχθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», διαφορετικά η Ιταλία θα δει την πιστοληπτική της ικανότητα να μειώνεται και θα προκληθούν αναταραχές στις αγορές, προειδοποίησε.
«Δεν μπορώ και δεν επιθυμώ να αναλάβω την ευθύνη ότι εξέθεσα τη χώρα σε άσκοπους κινδύνους», υπογράμμισε ο Conte καλώντας τον Salvini και τον Di Maio να επιτρέψουν στον ίδιο και τον υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria να διαπραγματευθούν με τις Βρυξέλλες.
Ο Conte απέρριψε επίσης ένα σχέδιο της Lega για την έκδοση κρατικών ομολόγων, τα λεγόμενα mini-BOTs, προκειμένου να πληρωθεί μέρος του χρέους της Ιταλίας.
Οι επικριτές τους θεωρούν τα mini- BOTs ως ένα πιθανόν παράλληλο νόμισμα που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την αποχώρηση της Ιταλίας από την ευρωζώνη.
Το κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού επέκριναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τον Tria επειδή απέρριψε την πρότασή τους για την έκδοση mini-BOTs καθώς εξήγησε ότι κάτι τέτοιο θα είναι είτε παράνομο είτε ανώφελο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης