Τελευταία Νέα
Οικονομία

Από τις 500 χιλιάδες νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας του Τσίπρα, στο 4% ΑΕΠ ετησίως του Μητσοτάκη – «Η κοροϊδία πάει σύννεφο»

Από τις 500 χιλιάδες νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας του Τσίπρα, στο 4% ΑΕΠ ετησίως του Μητσοτάκη – «Η κοροϊδία πάει σύννεφο»
Είναι πολιτικός εμπαιγμός και κοροϊδία οι αναφορές τόσο της υπουργού Εργασίας Αχτσιόγλου όσο και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρα ότι… θα δημιουργηθούν 500.000 νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα καλοπληρωμένες.
Η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα ξεκίνησε και στην προσπάθεια τους τα πολιτικά κόμματα να πείσουν τους ψηφοφόρους επιδίδονται σε αγώνα δρόμου κοροϊδίας.
Είναι πολιτικός εμπαιγμός και κοροϊδία οι αναφορές τόσο της υπουργού Εργασίας Αχτσιόγλου όσο και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρα ότι… θα δημιουργηθούν 500.000 νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα καλοπληρωμένες.
Σε μια 4ετία δηλαδή 2019 έως 2023 η Ελλάδα θα έχει δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας καλά πληρωμένων εργαζομένων αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετώντας στρατηγικές αύξησης των μισθών χωρίς αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.
Προφανώς και αποτελεί ένα υπερφίαλο επιχείρημα προεκλογικής περιόδου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δημιούργησε σταθερές θέσεις εργασίας, το μόνο που έπραξε είναι να αυξηθεί ο υποκατώτατος μισθός.
Από την άλλη έχουμε τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη του αρχηγού της ΝΔ ότι η νέα κυβέρνηση θα κινητοποιήσει όλες τις οικονομικές δυνάμεις και θα υπάρξει ανάπτυξη 4% ετησίως για χρόνια στην Ελλάδα.
Το επιχείρημα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και η σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Ο Μητσοτάκης μάλλον αγνοεί ότι σε όλη την Ευρώπη καταγράφεται επιβράδυνση της οικονομίας και οι περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Κύπρου με φορολογικούς συντελεστές επιχειρήσεων μεταξύ 21% και 12,5% αντίστοιχα αποδεικνύουν ότι οι χαμηλοί φόροι δεν φέρνουν και ανάπτυξη.
Άρα και η ΝΔ κοροϊδεύει τον κόσμο τάσσοντας και υποστηρίζοντας υπερφίαλα σενάρια οικονομικής ευδαιμονίας που στην πράξη θα μείνουν ανεκπλήρωτες επιθυμίες.
«Η κοροϊδία πάει σύννεφο» τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας όσο και από την ΝΔ που υποστηρίζει ότι θα επιτυγχάνει ρυθμό ανάπτυξης 4% ετησίως όταν ούτε η Ιρλανδία με το «απίστευτο» φορολογικό σύστημα δεν το έχει επιτύχει.
Χωρίς σοβαρά κίνητρα ώστε οι επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν, χωρίς ισχυρά κίνητρα ώστε να ξεφύγει η Ελλάδα από αυτό το αποσαθρωμένο σύστημα ατομικών εταιριών μη πιστοληπτική ικανότητα κοντά στο default στην χρεοκοπία που δεν μπορούν να δανειστούν, νέες θέσεις εργασίας δεν μπορούν να δημιουργηθούν.
Επί 4 χρόνια διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε κίνητρα στις επιχειρήσεις, τις πολέμησε και τις απομύζησε φορολογικά για να συντηρήσει την στρατηγική της ακατάσχετης προεκλογικής παροχολογίας.
Επίσης οι αναφορές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε 380.000 νέες θέσεις εργασίας έως το τέλος του 2018 είναι μια υπερφίαλη αναφορά καθώς περιλαμβάνονται επιδοτούμενοι, ωρομίσθιοι και εποχικοί εργαζόμενοι που διαμορφώνουν μια πλασματική εικόνα.
Οι σταθερές θέσεις εργασίας μόλις που ξεπερνούν τις 100.000.

Ανέφικτος στόχος το 4% αύξησης του ΑΕΠ ετησίως

Ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ στο 4% ετησίως και με διάρκεια είναι ανέφικτος στην Ελλάδα.
Η Κύπρος παραμένει κοντά στο 3,2% ετησίως σε ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας τους.
Το κατάφεραν παρ΄ ότι πέρασαν μια βαθειά οικονομική και τραπεζική κρίση κυρίως γιατί έχουν από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη (φορολογικός συντελεστής επιχειρήσεων στο 12,5%) και δεν είχαν ουσιώδη επιβάρυνση στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Η Κύπρος πέτυχε μια ισχυρή ανάπτυξη αλλά με την στήριξη της καλής πιστοληπτικής ικανότητας ΒΒΒ- είναι επενδυτικής βαθμίδας τα κυπριακά ομόλογα κατάφερε να προσελκύσει κεφάλαια και να πετύχει αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά.
Η Πορτογαλία εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης σε ετήσια βάση μεταξύ 2,1% το 2018 και 1,9% το 2016 και 1,7% στο α΄ τρίμηνο του 2019.
Η Πορτογαλία είναι επίσης επενδυτικής βαθμίδας και έχει καταφέρει να εμφανίζει αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα 0,65% ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών.
Το spread Ελλάδος – Πορτογαλίας στα 10 χρόνια διαμορφώνεται στις 226 μονάδες βάσης.
Η Πορτογαλία με ένα λογικό φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις 21% δηλαδή 8 μονάδες χαμηλότερα από την Ελλάδα ήδη εμφανίζει επιβράδυνση στην οικονομία.
Επίσης η ανεργία βρίσκεται στο 11% και η κατανάλωση συνεχίζει να επιδρά θετικά στην οικονομία ενώ τα προβλήματα των τραπεζών αρχίζουν να επιλύονται.
Στην Ελλάδα οι επικρατούσες συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές.
1)Η οικονομική ανάπτυξη είναι αναιμική, όπως φάνηκε και στο α΄ τρίμηνο του 2019.
Υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι σε ετήσια βάση ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε 1,7% με 1,8% για το 2019.
2)Η ανεργία στο 18% παραμένει από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη.
3)Οι τράπεζες συνεχίζουν να ακολουθούν εσωστρεφείς πολιτικές καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των 80 δισεκ. προβληματικών δανείων.
Ελλείψει κεφαλαίων οι τράπεζες δεν μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Eurobank, θα χρειαστεί έως το 2021 εξυγίανση.
4)Τα capital controls έχουν μεν περιοριστεί αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν για κάποιες τραπεζικές συναλλαγές.
5)Ο φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα είναι ο υψηλότερος στην ευρωζώνη για τις επιχειρήσεις στο 29%.
Η πραγματική επιβάρυνση φθάνει το 55% όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι κάτω από 40%.
Να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος στην Ευρώπη ως προς τον φορολογικό συντελεστή επιχειρήσεων είναι στο 22% έναντι 29% της Ελλάδος.
6)Η ενέργεια, η τιμολόγηση και το κόστος ενέργειας αποτελούν σημαντικά προβλήματα για την οικονομία.
7)Οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της Ελλάδος είναι πρωτοφανείς.
Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να είναι υποχρεωμένη να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και 2,2% και για 40 ακόμη χρόνια.
Ήταν μια άκρως επιβαρυντική για την Ελλάδα απόφαση των ευρωπαίων για να εξυπηρετείται το χρέος.
Ο παράγοντας αυτός από μόνος του μπορεί να διαλύσει τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδος.
8)Η ιδιωτική κατανάλωση εμφανίζει σοβαρές ατέλειες, το κέρδος από τις εμπορικές δραστηριότητες είναι σε ιστορικά χαμηλά.
9)Λησμονείται ότι η Ελλάδα συνεχίζει στα 359 δισεκ. να διαθέτει μη βιώσιμο χρέος το οποίο είναι αδηφάγο και δαπανάει μεγάλο μέρος των εσόδων ακόμη και με τις «λογιστικές» παρεμβάσεις που έχουν υπάρξει για το χρέος.
10)Οι τράπεζες σχεδιάζουν μικρές στοχευμένες κινήσεις για ενίσχυση των κεφαλαίων τους ώστε να καλύψουν ανάγκες όχι για αναπτυξιακούς σκοπούς.
Η βασική αδυναμία των τραπεζών ονομάζεται αδυναμία στην εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου ελλείψει προφανώς σοβαρής κερδοφορίας.
11)Η Ελλάδα παραμένει ακόμη εκτός επενδυτικής βαθμίδας και έτσι εξηγείται γιατί δανείζεται με επιτόκια 2,82% στα 10 χρόνια έναντι της Πορτογαλίας στα 0,71%.
Η Ελλάδα ωστόσο εμφανίζει βελτίωση στο CDS στο ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας στις 294 μονάδες με τον συντελεστή χρεοκοπίας να βρίσκεται στο 4,98% και να είναι ο χαμηλότερος που καταγράφεται μετά το PSI+ με το haircut στα ομόλογα.
Η περίπτωση της Πορτογαλίας ωστόσο μας δείχνει ότι ακόμη και με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές στο 21% δεν είναι εξασφαλισμένοι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.
Μόνο η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν διασφαλίζεται αύξηση του ΑΕΠ στο 4% που αναφέρει ο Μητσοτάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης