Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι αγορές θα τεστάρουν τον Weidmann της Bundesbank εάν αναλάβει την ΕΚΤ – Εκτός ο Weber από την Commission

Οι αγορές θα τεστάρουν τον Weidmann της Bundesbank εάν αναλάβει την ΕΚΤ – Εκτός ο Weber από την Commission
Εφόσον η θέση της Γερμανίας είναι ότι θέλει να έχει τον έλεγχο της ΕΚΤ, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο επίσης γερμανός Weber δεν μπορεί να αναλάβει επικεφαλής της Commission.
Ο Jens Weidmann ο επικεφαλής της Deutsche Bundesbank, θα είναι ο νέος διοικητής της ΕΚΤ που θα αντικαταστήσει τον Draghi από την διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η Γερμανία θέλει να ελέγξει την ΕΚΤ ενώ είναι πιθανό να χάσει τον έλεγχο του ESM άπαξ και θα αποχωρήσει και ο Regling.
Το βασικό θέμα είναι πως ο Weidmann θα αντιδράσει ως επικεφαλής της ΕΚΤ όταν
1)Η Ευρώπη επιβραδύνεται
2)Μειώνεται ξανά ο πληθωρισμός, ο στόχος του 2% δεν έχει επιτευχθεί, ξανά ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στο 1,3%
3)Έχουν δημιουργηθεί κραυγαλέες φούσκες στις αγορές τόσο στα ομόλογα με ιστορικά χαμηλά αποδόσεων όσο και στα χρηματιστήρια.
4)Η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα Bundesbank έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, της ποσοτικής χαλάρωσης και των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων αλλά και ευρύτερα των μηδενικών επιτοκίων.
Υπό αυτό το πρίσμα πως θα αντιδράσει ο Jens Weidmann ο οποίος είχε επικρίνει ουκ ολίγες φορές τον M. Draghi για την ποσοτική χαλάρωση και την χαλαρή νομισματική πολιτική.
Εφόσον αναλάβει επικεφαλής της ΕΚΤ ο Jens Weidmann το πρώτο πράγμα που θα συμβεί είναι οι διεθνείς επενδυτές θα επιχειρήσουν να τεστάρουν τις αντοχές και ανοχές της νέας διοίκησης της ΕΚΤ.
Δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιας μορφής ξεφούσκωμα στις φούσκες που έχουν δημιουργηθεί στις αγορές.
Ο Weidmann προφανώς και δεν αποφασίζει μόνος του.
Η ΕΚΤ έχει 25 μέλη διοικητικές εθνικών κεντρικών τραπεζών και ανεξάρτητα μέλη που συναποφασίζουν κατά πλειοψηφία για την νομισματική πολιτική.
Η στάση του επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Πιθανόν εκτός ο Weber από την Commission

Εφόσον η θέση της Γερμανίας είναι ότι θέλει να έχει τον έλεγχο της ΕΚΤ, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο επίσης γερμανός Weber δεν μπορεί να αναλάβει επικεφαλής της Commission.
Ο Weber θα μπορούσε να αναλάβει αντιπρόεδρος ή σε κάποια άλλη θέση.
Με βάση ενδείξεις στον ESM θα μπορούσε να αναλάβει ο Coeure της ΕΚΤ.
Ο Weber δεν έχει υποστηρίξει ένθερμα τα ελληνικά συμφέροντα και δεν θεωρείται λαοφιλής στην Ελλάδα όχι μόνο λόγω της κόντρας με την κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και στο παρελθόν.
Στις αρχές του 2017 ο Weber είχε δηλώσει ότι, εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επέμενε στην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, τότε δεν θα έπρεπε να συμμετέχει πλέον στο τρίτο «μνημόνιο», διαφωνώντας έτσι με την επίσημη γραμμή του κόμματός του ότι το «μνημόνιο» θα έληγε αν το ΔΝΤ αποσυρόταν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης