Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Συμφωνία Conte – Salvini – Di Maio για την ανάγκη να αποτραπούν οι κυρώσεις της ΕΕ ... με διαφωνίες για τα μέτρα

tags :
Ιταλία: Συμφωνία Conte – Salvini – Di Maio για την ανάγκη να αποτραπούν οι κυρώσεις της ΕΕ ... με διαφωνίες για τα μέτρα
Καθοριστική η συνάντηση εντός των επόμενων ημερών και με τον υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria
(upd) Σε συμφωνία προκειμένου να αποτραπούν οι κυρώσεις της ΕΕ και η εκκίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας κατέληξαν κατά την χθεσινή τους συνάντηση ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte και οι δύο αντιπρόεδροι Matteo Salvini και Luigi Di Maio, οι οποίοι ωστόσο δεν κρύβουν τις διαφωνίες τους για το μείγμα των μέτρων που πρέπει να υιοθετηθούν.
Σήμερα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, ενώ ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει συνάντηση των τριών (Conte - Salvini - Di Maio) και με τον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria ώστε να καταλήξουν σε ένα κοινής αποδοχής πακέτο μέτρων.
Όπως δήλωσε σήμερα (11/6/2019) ο Luigi Di Maio, επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, η συνάντηση πήγε καλά και η κυβέρνηση θα εργαστεί για την αύξηση των μισθών και τη μείωση των φόρων στον επόμενο προϋπολογισμό.
«Πήγε καλά διότι έχουν θέσει κάποιους στόχους: μείωση φόρων, έγκροση του νόμου για τον κατώτατο μισθό και επίτευξη καλών αποτελεσμάτων για τους Ιταλούς» δήλωσε στο Radio RTL.
«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει εάν κάνουμε τα πράγματα που θέλουν από εμάς οι Ιταλοί» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς σχετικά με την αντισυμβατική πρόταση για την έκδοση βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμμάτων για τη διευθέτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών στους προμηθευτές του δημοσίου, ο Di Maio υποστήριξε ότι στόχος είναι να λάβουν οι εταιρείες τα χρήματα που τους οφείλονται.
«Δεν έχει σημασία εάν λέγονται mini-BOTs ή mini-Luigi ή mini-Pierluigi» είπε χαρακτηριστικά.

Ζητούμενο η στρατηγική για να πειστεί η Ε.Ε.

Χθες (Δευτέρα 10/6) οι Conte - Salvini - Di Maio είχαν μια δίωρη και πλέον συζήτηση για πρώτη φορά ύστερα απο τις ευρωεκλογές της 26ης Μαίου και δύο μήνες από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ενώ ήταν πρόσφατο και το τελεσίγραφο του Conte προς τους δύο αντιπροέδρους του προκειμένου να του ξεκαθαρίσουν το πώς θα πορευτεί στο εξής η κυβέρνηση.
Και μπορεί ο διάλογος Conte – Salvini – Di Maio να επανεκκίνησε και οι τρεις τους να κατάφεραν να επαναπροσεγγίσουν ο ένας τον άλλο, ωστόσο οι διαφορές και οι διχογνωμίες τους ως προς το πώς θα πρέπει να απαντήσει η Ιταλία για να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ, παραμένουν.
«Θα είναι απαραίτητη μια συνάντηση με τους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών και με τον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria για να καθορίσουμε μια στρατηγική, με την οποία θα διαπραγματευτούμε με την Ευρώπη προκειμένου να αποφύγουμε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος αλλά και για διαμορφώσουμε μια κοινά αποδεκτή οικονομική πολιτική» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
Την ίδια στιγμή ο
Matteo Salvini υποστήριζε πως η συνάντηση πήγε καλά, ότι απώτερος στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι να αποτραπεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ, ενώ διεμήνυσε πως τα προτεινόμενα μέτρα δεν θα είναι μέτρα περικοπής του ελλείμματος ούτε θα προβλέπουν αύξηση της φορολογίας.
«Όλα καλά, η κυβέρνηση προχωρά μπροστά.
Δεν θα υπάρξει κανένας διορθωτικός προϋπολογισμός.
Θα αποφύγουμε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της μείωσης των φόρων» υποστήριξε ο Salvini μετά τη συνάντηση ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο Luigi Di Maio, ο οποίος υποστήριξε πως η συνάντηση ήταν θετική και πως κύριο μέλημα είναι η μείωση των φόρων.
Οι πρώτες ενδείξεις λένε ότι οι απειλές του Conte προς τους Salvini - Di Maio, ότι δεν πρόκειται να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός που θα φέρει την Ιταλία αντιμέτωπη με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείματος της ΕΕ, έπιασαν τόπο.
Ωστόσο, όπως δείχνουν και οι δηλώσεις του Salvini, το ερώτημα είναι πώς θα το καταφέρει αυτό η ιταλική κυβέρνηση.
Και το κυριότερο, εάν οι προτάσεις που θα καταθέσουν στην Κομισιόν, θα είναι κριθούν επαρκείς.
Ο Conte δεν θέλει να διαβιβάσει στις Βρυξέλλες τα πολεμικά σαλπίσματα των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ιδίως αυτά της Lega.
Ο πρωθυπουργός, όπως και ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και η Προεδρία της Δημοκρατίας, υποστηρίζουν πως ο άξονας στον οποίον θα πρέπει να κινηθούν οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι ο διάλογος με τις Βρυξέλλες, η μείωση του χρέους (περί το 2% χρησιμοποιώντας τις όποιες εξοικονομήσεις είναι δυνατόν να γίνουν στο ενιαίο κοινωνικό επίδομα και το συνταξιοδοτικό) και η ολοκληρωτική εγκατάλειψη της έκδοσης μικρο-ομολόγων (minibot) για την πληρωμή των κρατικών οφειλών προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούν να πληρώνουν με αυτά ακόμη και τους εργαζομένους τους (δηλ. οιονεί παράλληλου νομίσματος).
Προς το παρόν οι Salvini και Di Maio δεν συμφωνούν.
Για τον ηγέτη της Lega η προτεραιότητα είναι η εφαρμογή του ενιαίου φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων (flat tax), ενώ για τους 5 Αστέρες αυτό το μέτρο παραμένει ανεφάρμοστο δεδομένων των ορίων του προϋπολογισμού: «το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό το φθινόπωρο δεν μπορεί να είναι επεκτατικού χαρακτήρα», τονίζει υψηλόβαθμη πηγή του κόμματος.
Για τον Di Maio η προτεραιότητα παραμένει ο κατώτατος μισθός, όπου όμως σε αυτό το μέτρο συναντά την αντίδραση του Σαλβίνι: «πρώτα πρέπει να μειώσουμε τους φόρους», απαντά ο επικεφαλής της Lega.
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, κατά την χθεσινή τους συνάντηση Conte - Salvini - Di Maio αποφάσισαν τα δύσκολα να τα αφήσουν για τη συνάντηση με τον Giovanni Tria και την υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έτσι ώστε να έχουν πλήρη εικόνα των αριθμών και των δεδομένων της πορείας της ιταλικής οικονομίας.
Όσον αφορά τις σχέσεις Salvini - Di Maio, οι οποίες κυριολεκτικά είχαν "παγώσει" εδώ και δύο μήνες, οι συνεργάτες τους υποστηρίζουν πλέον πως υπάρχει μεγάλος συντονισμός μεταξύ τους, σκιαγραφόντας και τον τόνο που θα τηρήσουν απέναντι στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα δείξει υπευθυνότητα, χωρίς όμως να σκύψει το κεφάλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης