Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υπογράφηκε η πώληση του 22% που κατείχε η Ελλάκτωρ στην Elpedison

tags :
Υπογράφηκε η πώληση του 22% που κατείχε η Ελλάκτωρ στην Elpedison
Η Ελλάκτωρ λαμβάνει 18 εκατ. ευρώ και η πλευρά Στασινόπουλου που ήλεγχε μικρό ποσοστό 2 εκατ. ευρώ.
Υπογράφηκε η μεταβίβαση του ποσοστού που κατέχει η Ελλάκτωρ  στην Elpedison και ανέρχεται στο 22% σε ΕΛΠΕ – Edison.
Η Ελλάκτωρ λαμβάνει 18 εκατ. ευρώ και η πλευρά Στασινόπουλου που ήλεγχε μικρό ποσοστό 2 εκατ. ευρώ.
Επιβεβαιώνεται έτσι το WEN, που είχε αναφερθεί σε ένα νούμερο 20 εκατ. για την πώληση του ποσοστού της Ελλάκτωρ.
Η κίνηση αυτή θεωρείται ορθολογική για την Ελλάκτωρ καθώς ρευστοποιεί τη θέση της σε μια μη κερδοφόρο επένδυση.

Ειδικότερα όπως έγραφε το worldenergynews.gr
«Κλείδωσε», σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία ανάμεσα στον όμιλο Ελλάκτωρ και την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ - Edison για την εξαγορά του 22,74% που κατείχε ο πρώτος στην εταιρία Elpedison.
Με την εξαγορά, η κοινοπραξία θα αυξήσει πλέον το ποσοστό της στο 98,52% στην ενεργειακή εταιρεία, από 75,78% που κατείχε ήδη.
Ένα ποσοστό το οποίο θα συνεχίσουν να μοιράζονται ισόποσα τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ιταλική επιχείρηση, με δεδομένο ότι κατέχουν από 50% στο κοινοπρακτικό σχήμα.
Αν και δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό εξαγοράς, το τίμημα φαίνεται πως οριστικοποιήθηκε σε ένα ποσό ελαφρώς χαμηλότερο από αυτό που ζητούσε ο Ελλάκτωρ.
Σε κάθε περίπτωση, η οριστικοποίηση της συμφωνίας επιβεβαιώνει το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ και η Edison (μέλος της γαλλικής EDF) θα επιδίωκαν να αποκτήσουν το μερίδιο του κατασκευαστικού Ομίλου, ώστε να αποφύγουν το ενδεχόμενο εισόδου ανταγωνιστή στην Elpedison.
Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών ξεκίνησαν μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του Ελλάκτωρα να αποχωρήσει από την Elpedison, εξέλιξη που ενεργοποίησε σχετική πρόβλεψη στο Shareholders Agreement, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες που ήδη έδιναν το παρών στη μετοχική σύνθεση είχαν δικαίωμα πρώτης προτίμησης για την εξαγορά του 22,74%.
Μάλιστα, έως την ολοκλήρωση της χρονικής ισχύος του δικαιώματος πρώτης προτίμησης, ο κατασκευαστικός Όμιλος δεν μπορούσε να προχωρήσει σε συζητήσεις με άλλο ενδιαφερόμενο.

Σχέδια για νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα

Η Elpedison συγκαταλέγεται στους τρεις καθετοποιημένους ομίλους ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, αλλά και στις εταιρείες που σχεδιάζουν να ενισχύσουν την «παρουσία» τους στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή.
Κι αυτό γιατί η εταιρεία πρόσφατα υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για τη χορήγηση άδειας παραγωγής για μία νέα μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 MW, την οποία προγραμματίζει να κατασκευάσει στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο υφιστάμενο ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο που έχει εκεί εγκατεστημένο.

Η επένδυση εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο περίπου χρόνια.
Όσον αφορά την προμήθεια ρεύματος, στην οποία επίσης δραστηριοποιείται, σύμφωνα με το δελτίο της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Απρίλιο κατατάχθηκε τρίτη μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων με μερίδιο αγοράς 3,83%.
Η εταιρεία προμηθεύει επίσης και φυσικό αέριο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ έχει ήδη εισαγάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέσω του τερματικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.
Από την άλλη πλευρά, η αποχώρηση του ομίλου Ελλάκτωρ από την εταιρεία εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και επικέντρωσης στις βασικές του δραστηριότητες, στις οποίες δεν εντάσσεται η θερμοηλεκτρική παραγωγή.
Στον αντίποδα, ο κατασκευαστικός Όμιλος σκοπεύει στην ενίσχυση της παρουσίας του στις ΑΠΕ, στο πλαίσιο της οποίας συγχώνευσε τη θυγατρική ΕΛΤΕΧ Άνεμος.

Η ανακοίνωση της Ελλάκτωρ

Σε διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους υποψήφιους αγοραστές για την πώληση του ποσοστού συμμετοχής της στην Elpedison βρίσκεται η Ελλάκτωρ, όπως γνωστοποίησε σήμερα (10/6/2019) η εταιρεία, με αφορμή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι, σύμφωνα με την πάγια τακτική της, όταν και εφόσον συντρέχει πληροφορία επαρκώς συγκεκριμένη η δημοσιοποίηση της οποίας εύλογα αναμένεται να επηρεάσει την πορεία των μετοχών της, προβαίνει η ίδια υπεύθυνα και αρμοδίως στη γνωστοποίησή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης