Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Η μεγάλη επιστροφή της Ισπανίας – Ο Sanchez θέλει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ

Politico: Η μεγάλη επιστροφή της Ισπανίας – Ο Sanchez θέλει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ
Η Ισπανία θέλει να «αντικαταστήσει» Βρετανία και Ιταλία στις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ
Την πρόθεση του Pedro Sanchez να ξανακάνει την Ισπανία «υπολογίσιμη δύναμη» σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη αναλύει σε εκτενές άρθρο του το Politico, υπογραμμίζοντας ότι ο εν αναμονή πρωθυπουργός της χώρας παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό της, στοχεύει σε έναν πολύ πιο «παρεμβατικό» ρόλο της Μαδρίτης στα τεκταινόμενα της Γηραιάς Ηπείρου.
Όπως αναφέρει το Politico η τρέχουσα περίοδος είναι ιδανική για την Ισπανία, καθώς η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ και η Ιταλία βρίσκεται σε νέα κόντρα με τις Βρυξέλλες.
Ως εκ τούτου η Μαδρίτη θέλει να «αντικαταστήσει» τη Βρετανία στα υψηλόβαθμα κλιμάκια και φυσικά να καταστεί ο ηγέτης του ευρωπαϊκού Νότου.
«Η Ισπανία είναι έτοιμη να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός", δήλωσε ο Sánchez στους επικεφαλής ισπανικών επιχειρήσεων και προσέθεσε «δεν θα είμαστε παθητικοί ακροατές στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή».

Κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ

Κατά το Politico τα προτερήματα της Μαδρίτης είναι προφανή.
Η ισπανική οικονομία σταθεροποιήθηκε.
Πολιτικά, η Ισπανία είναι η μεγαλύτερη χώρα με φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση, μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Ο Sánchez ελέγχει επίσης τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία στη Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είναι ένας από τους έξι ηγέτες που είναι επιφορτισμένοι με τη διαπραγμάτευση του τρόπου πλήρωσης των κορυφαίων θέσεων της ΕΕ.
Παράλληλα ο Sanchez διαθέτει και ορισμένα «προσωπικά» προσόντα.
Είναι 47 ετών, οικονομολόγος, δηλωμένος φιλεοευρωπαίος, ενώ ακόμη και η εξαιρετική εξωτερική του εμφάνιση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
«Το κέρδος της Ισπανίας συνδέεται άμεσα με την απώλεια της Ιταλίας.
Η Ρώμη έχασε την κυριαρχία της στις Βρυξέλλες λόγω της λαϊκιστικής, ευρωσκεπτικής κυβέρνησης και των συνεχιζόμενων δημοσιονομικών και οικονομικών προβλημάτων της.
Η Ιταλία θα εγκαταλείψει σύντομα τρεις από τις πλέον υψηλές θέσεις της ΕΕ: ο Antonio Tajani αποχωρεί από πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Federica Mogherini από υψηλός εκπρόσωπος για τις εξωτερικές υποθέσεις και ο Mario Draghi από πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.
«Προσπαθούμε να είμαστε η τρίτη χώρα μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία», δήλωσε ο Marco Aguiriano, Ισπανός υπουργός Εξωτερικών για την Ευρωπαϊκή Ένωση. "
«Η Ιταλία είχε Tajani, Mogherini και Draghi.
Έφθασε η ώρα να αναλάβουν και άλλοι τέτοιες θέσεις».
Ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι ο Sánchez κινείται με προσοχή όχι μόνο για να αρπάξει τη θέση της Ιταλίας, αλλά και για να αποφύγει τα σφάλματα του Matteo Renzi κατά τις διαπραγματεύσεις για κορυφαίες θέσεις εργασίας στην ΕΕ πριν από πέντε χρόνια.
«Ο Sánchez θέλει να αποφύγει το λάθος που έκανε ο Renzi", δήλωσε ο ανώτερος διπλωμάτης και προσέθεσε «ο Renzi δεν υποστήριξε τον Thorning-Schmidt.
Επικεντρώθηκε μόνο στο να έχει έναν Ιταλό σε μια κορυφαία δουλειά ... Ο Sánchez είναι διαφορετικός, έχει πολύ ξεκάθαρο στο μυαλό του ότι πρώτα απ 'όλα οι Σοσιαλιστές πρέπει να βρουν μια κορυφαία δουλειά, στη συνέχεια, δεύτερον, η Ισπανία χρειάζεται επίσης κάποιες σημαντικές θέσεις».
Ο Sánchez κατέστησε σαφές ότι αναμένει περισσότεροι Ισπανοί να επιτύχουν θέσεις εργασίας στις Βρυξέλλες, ενδεχομένως να συμπεριλαμβάνουν μια εξέχουσα θέση για τον υπουργό Εξωτερικών Josep Borrell, πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξήχθη στις ευρωπαϊκές εκλογές ως κορυφαίος υποψήφιος στη λίστα των σοσιαλιστών.
Υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι: η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Nadia Calviño, είναι πρώην γενικός διευθυντής του τμήματος προϋπολογισμού της Επιτροπής, καθιστώντας την προφανή υποψήφια για τον αρμόδιο για τον προϋπολογισμό Επίτροπο.

Τα προβλήματα στο εσωτερικό

Βέβαια δεν είναι όλα τέλεια στην Ισπανία.
Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα κυρίως πολιτικής φύσης, όπως αυτό με την Καταλονία.
Έπειτα, υπάρχει ο αγώνας του Sánchez για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού στη Μαδρίτη, όπου το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos έχει δεσμευθεί να μην συνεργαστεί μαζί του και ευνοεί τη συνεργασία με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.
Αυτός ο αγώνας σκιάζει τις συνομιλίες σε επίπεδο ΕΕ του Sanchez με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, ο οποίος θεωρεί τους Ciudadanos σημαντικό μέλος της νέας φιλελεύθερης-προοδευτικής ομάδας του, Renew Europe.
Την ίδια ώρα η Ισπανία έχει τη μεγαλύτερη σοσιαλιστική αντιπροσωπεία, τη Γερμανία το μεγαλύτερο συντηρητικό μπλοκ και η Γαλλία τη μεγαλύτερη φιλελεύθερη αντιπροσωπεία.
Η Ισπανία έχει επίσης περισσότερους συντηρητικούς από τη Γαλλία και περισσότερους φιλελεύθερους από τη Γερμανία, καθιστώντας την δύναμη και σε αυτές τις ομάδες.
Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι εγχώριες μάχες της Ισπανίας θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις φιλοδοξίες του Sánchez.
Πέραν των προβλημάτων στην Καταλονία είναι σαφές ότι οι Ciudadanos προτιμούν το Λαϊκό Κόμμα.
Ο Sanchez στρέφεται στους Podemos, ενώ δεν δίστασε να απειλήσει ότι θα προσφύγει σε νέες πρόωρες εκλογές εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική συμφωνία για τον σχηματισμό μίας σταθερής κυβέρνησης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης