Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall λόγω γεωπολιτικών εντάσεων - Πτώση -0,07% για τον Dow, απώλειες -0,16% για S&P 500

Νευρικότητα στη Wall λόγω γεωπολιτικών εντάσεων - Πτώση -0,07% για τον Dow, απώλειες -0,16% για S&P 500
H κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν προκαλεί νευρικότητα στις τάξεις των επενδυτών
(upd) Νευρικότητα εμφάνισαν σήμερα (14/6/2019) οι δείκτες της Wall Street, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, μετά τις επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν, ενώ ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία ενέτειναν τις ανησυχίες για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
O Dow Jones υποχώρησε κατά 0,07% στις 26.089 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,16% στις 2.887 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,52% χαμηλότερα, στις 7.796 μονάδες.

Οι τρεις κύριοι δείκτες της Wall Street καταγράφουν ισχυρά κέρδη από την αρχή του μήνα, σημειώνοντας άνοδο άνω του 5%.
Οι χθεσινές επιθέσεις σε δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για την ασφάλεια των δεξαμενοπλοίων που διέρχονται το στενό του Χορμούζ από όπου διακινείται το 30% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, αλλά και αγωνία για την πορεία των τιμών του «μαύρου χρυσού».
Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και Ιράν ανταλλάσσουν σφοδρά λεκτικά πυρά, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί ανοιχτά το Ιράν πως βρίσκεται πως πίσω από αυτήν την επίθεση, κατηγορία την οποία αρνείται κατηγορηματικά η Τεχεράνη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε σήμερα πως το Iράν κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι τα στενά του Ορμούζ δεν θα κλείσουν και αν αυτό συμβεί θα είναι για λίγο.
Οι μετοχές εταιρειών ημιαγωγών δέχονται πιέσεις μετά την προειδοποίηση της αμερικανικής εταιρίας ολοκληρωμένων κυκλωμάτων Broadcom για επιβράδυνση στη ζήτηση, λόγω των εντάσεων στο εμπόριο και του αποκλεισμού του κινεζικού κολοσσού Huawei από τις ΗΠΑ.
Οι μετοχές των Micron Technology και Applied Materials είχαν απώλειες 2,16% και 1,01% αντίστοιχα.
Πιέσεις δέχθηκαν και οι τεχνολογικές μετοχές, με την Apple στο -0,73% και την Intel στο -1,09%.
Την ίδια ώρα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα αυξήθηκε με τον μικρότερο ρυθμό των τελευταίων 17 και πλέον ετών.
Οι δύο αυτές εξελίξεις είναι από τα πιο ξεκάθαρα μέχρι στιγμής σημάδια για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει ο εμπορικός πόλεμος του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Από την άλλη, ενθαρρυντικά ήταν ορισμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Μάιο, ενώ τα στοιχεία για τον προηγούμενο μήνα αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας αύξηση 0,3% αντί της μείωσης 0,2% που είχαν δείξει αρχικά, σε μια ένδειξη ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ανεβάζουν ταχύτητα, κάτι που θα μπορούσε να μετριάσει τους φόβους για μια απότομη επιβράδυνση της οικονομίας κατά το β’ τρίμηνο του 2019.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,4% τον Μάιο, με τη μεταποιητιή παραγωγή να καταγράφει την πρώτη της μηνιαία αύξηση από την αρχή του έτους, κατά 0,2%, καθώς η αύξηση της παραγωγής οχημάτων και εξαρτημάτων αντιστάθμισε την πτώση στην παραγωγή μετάλλων και αεροναυπηγικού εξοπλισμού.
Οι επενδυτές αναμένουν επίσης και περαιτέρω εξελίξεις σχετικά με τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στην ΗΠΑ και την Κίνα, εν μέσω ανησυχιών ότι μία περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο Trump κατηγόρησε εκ νέου σήμερα το Πεκίνο για χειραγώγηση του γιουάν, ενώ δήλωσε ότι «δεν έχει σημασία» αν ο Κινέζος ηγέτης, Xi Jinping, συμμετάσχει στην G20 αργότερα αυτό τον μήνα, προβλέποντας ότι θα υπάρξει τελικά εμπορική συμφωνία με την Κίνα. 

Ήπιες απώλειες στην Ευρώπη 

Με απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, μετά τις επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν, προκαλεί νευρικότητα στις τάξεις των επενδυτών.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις σε εμπόριο, Ιταλία και Βρετανία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,4% κι έκλεισε στις 378,81 μονάδες, με τις τεχνολογικές μετοχές να «πρωταγωνιστούν» αρνητικά, καταγράφοντας απώλειες 1,8%.
Σημαντική πτώση 0,9% κατέγραψε και ο κλάδος αυτοκινήτων, λόγω των επίμονων εμπορικών ανησυχιών.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,6% κι έκλεισε στις 12.096,40 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,31% στις 7.345,78 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 5.367,62 μονάδες.


Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,09% στις 20.612,45 μονάδες, παρά το γεγονός ότι ΕΕ και Ιταλία δείχνουν μια πλήρη διάσταση ως προς το χρέος και την ανάγκη λήψης μέτρων.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, δήλωσε σήμερα πως η Ιταλία πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα για να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποφύγει την επιβολή πειθαρχικών μέτρων.
Λίγα λεπτά νωρίτερα ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, είχε επισημάνει πως δεν πιστεύει ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν νέα μέτρα για να συμμορφωθεί η χώρα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Οι τεχνολογικές μετοχές δέχτηκαν πιέσεις μετά την προειδοποίηση της αμερικανικής εταιρίας ολοκληρωμένων κυκλωμάτων Broadcom για επιβράδυνση στη ζήτηση, λόγω των εντάσεων στο εμπόριο και του αποκλεισμού του κινεζικού κολοσσού Huawei από τις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα αυξήθηκε με τον μικρότερο ρυθμό των τελευταίων 17 και πλέον ετών.
Οι δύο αυτές εξελίξεις είναι από τα πιο ξεκάθαρα μέχρι στιγμής σημάδια για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει ο εμπορικός πόλεμος του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Οι μετοχές των AMS, STMicroelectronics, Siltronic, Dialog Semiconductor υποχωρούν κατά 3,3%, 3,2%, 5,5% και 2,5% αντίστοιχα.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» στη Μέση Ανατολή

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο 0,39% στις 21.101,50 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Sony και Inpex έκλεισαν στο +30,7% και +1,3% αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που η μετοχή της Fast Retailing ενισχύθηκε κατά 1,8%.
Νωρίτερα, το Υπουργείο Οικονομίας της χώρας δημοσίευσε τα τελικά στοιχεία που αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή για τον Απρίλιο του 2019 και τα οποία επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 0,6% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019, όταν και είχε σημειωθεί πτώση 0,9%, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους καταγράφηκε πτώση της τάξεως του -1,1%.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 κατέγραψε άνοδο 0,18% στις 6.554 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Oil Search και Rio Tinto έκλεισαν στο 1,5% και +3,4% αντίστοιχα.
Αντίθετα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες 0,37% στις 2.095,41 μονάδες, καθώς η μετοχή της LG Electronics υποχώρησε κατά 1,5%, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted κατέγραψε πτώση 0,34% στις 10.524,67 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση 0,65% στις 27.118,35 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες 0,99% στις 2.881,97 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -1,58% και τις 8.810,13 μονάδες.
Σημειώνεται ότι μετά το κλείσιμο των αγορών στην ηπειρωτική Κίνα, η στατιστική υπηρεσία της χώρας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή για τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκε ετήσια άνοδος 5%, έναντι ετήσιας ανόδου 5,4% του Απριλίου.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας κατέγραψαν ετήσια άνοδο 8,6% τον Μάιο του 2019, ενώ σε μηνιαία βάση ενισχύθηκαν κατά 1,4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης