Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πατούλης: Στόχος μας την 1η Σεπτεμβρίου να γνωρίζουμε τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης

Πατούλης: Στόχος μας την 1η Σεπτεμβρίου να γνωρίζουμε τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης
"Είναι αναγκαίο να μεταβούμε σε μια «μετά-Κλεισθένη» εποχή προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα ακυβερνησίας που προκύπτουν στην Αυτοδιοίκηση», τονίζει ο Γ. Πατούλης
«Στόχος μας είναι την 1η Σεπτεμβρίου, που θα αναλάβουμε καθήκοντα να έχουμε πλήρη γνώση των θεμάτων της περιφέρειας σε επίπεδο διοικητικό, οικονομικό και νομικό», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Πατούλης.
Ο κ. Πατούλης, ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία της Περιφέρειας Αττικής την 1η Σεπτεμβρίου 2019, αναφέρει πως «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τόσο τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης, όσο και τα ζητήματα που αφορούν σε προγράμματα και έργα του ΕΣΠΑ.
Στόχος μας είναι ό,τι σωστό έχει γίνει να επισπευσθεί και να ολοκληρωθεί.
Όλοι ενωμένοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα δημιουργήσουμε νέες προοπτικές».
Σημειώνει πως υπάρχουν προκλήσεις που απαιτούν μια σωστή διαχείριση, «χρειάζεται να υπάρχει ένας συνδυασμός ταχύτητας και ασφάλειας»,ενώ κληθείς να σχολιάσει τη συνάντησή του με την Ρ. Δούρου, αναφέρει «ήταν μια συνάντηση, όπου κυριάρχησε ο πολιτικός πολιτισμός, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση».
Ο ίδιος εκτιμά ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν έδωσε το οξυγόνο που έπρεπε στην Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Αττικής, ώστε να επισπεύδονται διαδικασίες και να υπάρχουν συνθετικές αποφάσεις που θα εκτελούνται γρήγορα», προσθέτοντας ότι μια από τις μεγάλες παθογένειες, σήμερα, είναι ότι οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν υλοποιούνται στον κατάλληλο χρόνο.
Σε ό,τι αφορά τις επερχόμενες εκλογές, «θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή της κυβέρνησης.
Έχουμε μιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πιστεύουμε ότι, ως αυριανός πρωθυπουργός, θα μπορέσει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», τονίζει ο κ. Πατούλης. Μεταξύ αυτών, όπως αναφέρει,  «είναι η επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται με το νόμο «Κλεισθένη», όπου είναι αναγκαίο να μεταβούμε σε μια «μετά-Κλεισθένη» εποχή προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα ακυβερνησίας που προκύπτουν στην Αυτοδιοίκηση», ενώ «είναι σημαντικό να υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις με στόχο την αποκέντρωση του υπερ-συγκεντρωτικού Κράτους και την ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πόρους και διαδικασίες». 
«Με την αποκέντρωση θα μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, καθώς δεν θα αφήνουμε τις ευκαιρίες για τοπική ανάπτυξη να χάνονται καθημερινά.
 Ένα υπερσυγκεντρωτικό κράτος δεν μπορεί να δημιουργήσει σε τοπικό επίπεδο ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, να ενδυναμώσει το τοπικό επιχειρείν», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει «θεωρούμε, λοιπόν, ότι η ΝΔ θα προχωρήσει σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις, τις οποίες επικροτούμε σε επίπεδο διαλόγου.
Αλλά, εάν χρειασθεί να διεκδικήσουμε πιο δυναμικά το αποκεντρωμένο κράτος, θα το κάνουμε.
Η αποκέντρωση του κράτους είναι το ανάχωμα σε οποιαδήποτε άλλη μνημονιακή διαδικασία.
Έτσι θα δημιουργηθεί ανάπτυξη και πλούτος».
Σημειώνει μάλιστα ότι ήδη οι 13 Περιφερειάρχες, πριν από λίγες ημέρες, είχαν με τον κ. Μητσοτάκη μια πρώτη συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας επικαιροποιήθηκαν τα αιτήματά τους και συγχρόνως συμφώνησαν ότι ο αυριανός πρωθυπουργός θα πραγματοποιεί μια φορά τον μήνα συνάντηση, τύπου υπουργικού συμβουλίου, με τους Περιφερειάρχες για να συγκροτηθεί από κοινού το αναπτυξιακό αύριο της Αυτοδιοίκησης.
«Στην πρώτη φάση θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να γίνουν -όπου υπάρχει πρόβλημα- κυβερνήσιμες οι αυτοδιοικητικές δομές 1ου και 2ου βαθμού.
Σε δεύτερη φάση θα συγκροτηθεί η ομάδα που θα συντάξει τη μεταρρύθμιση της αποκέντρωσης του κράτους», συμπληρώνει ο κ. Πατούλης.
Ακόμη, χαρακτηρίζει ανούσιο και ξεπερασμένο τον διαχωρισμό «δεξιός - αριστερός» και διευκρινίζει ότι για τον ίδιο το μόνο που μετρά είναι η ευαισθησία, η αξιοσύνη και η εργατικότητα του κάθε ανθρώπου.
Τέλος, ο κ. Πατούλης αναφέρει ότι οραματίζεται να καταστήσει την Αττική παγκόσμιο brand name στον τομέα της Υγείας -της πρόληψης, της Ολιστικής Ιατρικής και του ιατρικού τουρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης