Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Τον πρώτο ακροδεξιό Δήμαρχο στη Γερμανία μπορεί να αναδείξει σήμερα (16/6) το AfD

Deutsche Welle: Τον πρώτο ακροδεξιό Δήμαρχο στη Γερμανία μπορεί να αναδείξει σήμερα (16/6) το AfD
Δύο φορές στο διάστημα του 20ου αιώνα έζησαν στην πόλη της Ανατολικής γερμανίας χιλιάδες Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες  
Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο να εκλεγεί ο πρώτος ακροδεξιός Δήμαρχος του AfD στη Γερμανία στην πόλη Gorlitz, στην πρώην Ανατολική πλευρά όπου πραγματοποιείται σήμερα (16/6) ο δεύτερος γύρος των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle η εκλογική αυτή αναμέτρηση θα είναι ένα πρώτο σημάδι της πολιτικής εικόνας που διαμορφώνεται στην πρώην Ανατολική Γερμανία εν όψει και των κρίσιμων εκλογών του Σεπτεμβρίου σε Σαξονία, Θουριγγία και Βρανδεμβούργο.
Στη σημερινή κρίσιμη αναμέτρηση, αντίπαλοι είναι ο υποψήφιος του λαϊκίστικου και ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), Sebastian Wippel και ο υποψήφιος του κόμματος Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) Octavian Orsu.
Στον πρώτο γύρο των εκλογών ο Wippel είχε συγκεντρώσει το 36,4% των ψήφων και ο Ursu το 30,3%.
Μια ανάλογη επιτυχία κατάφερε το AfD και στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Το 32,4% που συγκέντρωσε στο Gorlitz ήταν το υψηλότερο ποσοστό του κόμματος σε ολόκληρη τη Γερμανία.
Το ενδιαφέρον της γερμανικής κοινής γνώμης για τις δημοτικές εκλογές σε μια πόλη των 57.000 κατοίκων στα σύνορα με την Πολωνία είναι μεγάλο.
Ο βασικός λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι για πρώτη φορά πολιτικός του AfD περνά στο δεύτερο γύρο δημοτικών εκλογών με μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί δήμαρχος. Πέραν αυτού όμως το Gorlitz συνιστά και ένα πειραματικό εργαστήριο για μελλοντικές πολιτικές συνεργασίες στα πέντε ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας, οι οποίες δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί ποτέ μέχρι τώρα. Σε τρία από αυτά τα κρατίδια, στη Σαξονία, τη Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο, διεξάγονται το φθινόπωρο εκλογές σε επίπεδο κρατιδίου.
Το AfD έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι και στα τρία κρατίδια πρώτο κόμμα. Και όχι μόνο.
Τα αποτελέσματα του AfD θα είναι τέτοια που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιτρέψουν στους Χριστιανοδημοκράτες, ακόμη και σε συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Εκτός κι αν αποφασίσουν να συνεργαστούν και με το κόμμα «Η Αριστερά».
Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ήδη συνεργαστεί στα κρατίδια με την Αριστερά, όχι όμως οι Χριστιανοδημοκράτες. Μέχρι στιγμής αντιμετωπίζουν το κόμμα «Η Αριστερά» ως αριστερό κάτοπτρο του AfD. Στο Gorlitz, πάντως υπάρχουν τα πρώτα σημάδια για μια ευρύτερη συνεργασία. Τόσο οι Πράσινοι όσο και το κόμμα «Η Αριστερά» έχουν καλέσει τους ψηφοφόρους τους, είτε άμεσα είτε έμμεσα, να ψηφίσουν τον υποψήφιο του CDU.

Οι Ελληνες πολιτικοί πρόσφυγες

Η πόλη σχετίζεται και με τη νεότερη ελληνική ιστορία. Δύο φορές στο διάστημα του 20ου αιώνα έζησαν στην πόλη χιλιάδες Έλληνες.
Πρώτη φορά από 1916 ως το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Προκειμένου να μην πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ στο Μακεδονικό Μέτωπο η φιλοβασιλική και γερμανόφιλη ηγεσία του Δ' Σώματος Στρατού στη Βόρειο Ελλάδα σύναψε συμφωνία με το γερμανικό Γενικό Επιτελείο Στρατού. Κατόπιν τούτου σχεδόν 7.000 Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικοί μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς στο Gorlitz, όπου διέμεναν ως προσκεκλημένοι καθ' όλο το διάστημα του πολέμου (βλ. Γεράσιμος Αλεξάτος, Οι Έλληνες του Gorlitz 1916-1919).
Για δεύτερη φορά ήρθαν μαζικά Έλληνες στη πόλη μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα, το 1949. Γύρω στους 14.000 πολιτικοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στο πρώην ανατολικό τμήμα της πόλης.
Το κομμάτι αυτό που ήταν πέρα του ποταμού Νάισε άνηκε πλέον στην Πολωνία και έφερε το όνομα Ζγκορζέλετς (Zgorzelec). Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι κάτοικοι αυτής της νέας και άδειας από πληθυσμό πολωνικής πόλης.
Οι πολιτικοί πρόσφυγες ήταν ουσιαστικά αυτοί που την ανοικοδόμησαν. Στη δεκαετία του '50 έφυγαν σχεδόν όλοι στα βιομηχανικά κέντρα της Πολωνίας. Στο Ζγκορζέλετς εγκαταστάθηκαν Πολωνοί, πρόσφυγες από τα πολωνικά εδάφη που προσαρτήθηκαν μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στη Σοβιετική Ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης