Με κοινή ατζέντα στο Λουξεμβούργο Κατρούγκαλος - Χριστοδουλίδης κατά της Τουρκικής προκλητικότητας

Με κοινή ατζέντα στο Λουξεμβούργο Κατρούγκαλος - Χριστοδουλίδης κατά της Τουρκικής προκλητικότητας
Οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου θα ζητήσουν από την ΕΕ να λάβει θέση απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας 
Με κοινή ατζέντα θα μεταβούν αύριο (17/6) στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Κύπριο ομόλογος του Νίκος Χριστοδουλίδης.
Οι παράνομες κλιμακούμενες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ θα είναι στην κορυφή της ατζέντα καθώς Ελλάδα και Κύπρος θα ζητήσουν από την ΕΕ να πάρει θέση κατά της τουρκικής προκλητικότητας ενώ οι δύο υπουργοί θα ενημερώσουν τους ευρωπαίους ομολόγους τους.
Ακόμη, θα συζητηθούν διεθνή και περιφερειακά θέματα, με έμφαση στην κατάσταση στο Σουδάν, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στην αφρικανική χώρα. Περαιτέρω, αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα και το Ιράν.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών θα βρεθεί, επίσης, η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), καθώς και τρόποι για την περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της, υπό το πρίσμα των σύγχρονων γεωπολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον ομόλογό τους από την Ιορδανία, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Εν συνεχεία, οι ΥΠΕΞ, από κοινού με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, αναμένεται να συζητήσουν την Παγκόσμια Στρατηγική της Ε.Ε. και να εξετάσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, τρία χρόνια μετά την υιοθέτησή της.
Την Τρίτη (18/6), ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Συνδιάσκεψη Ε.Ε.-Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), την προεδρία του οποίου η Ελλάδα αναλαμβάνει από τον επόμενο μήνα. Οι συζητήσεις αναμένεται να περιστραφούν γύρω από τους τρόπους περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS