Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Fed θα αντισταθεί στις πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για μείωση των επιτοκίων

tags :
Reuters: Η Fed θα αντισταθεί στις πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για μείωση των επιτοκίων
Η Federal Reserve αναμένεται να αναιρέσει τη δέσμευσή της για μία «υπομονετική» στάση απέναντι στα επιτόκια
Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, η οποία είναι αντιμέτωπη με νέα αιτήματα από τον πρόεδρο Donald Trump να μειώσει τα επιτόκια, αναμένεται να διατηρήσει το κόστος δανεισμού αμετάβλητο στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής αυτή την εβδομάδα, θέτοντας ωστόσο τις βάσεις για μία μείωση επιτοκίων αργότερα εντός του έτους.
Οι νέες οικονομικές προβλέψεις που θα συνοδεύσουν την ανακοίνωση πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ θα δώσουν την πιο άμεση επίγωνση για τον βαθμό στον οποίο έχουν επηρεαστεί οι αξιωματούχοι της τράπεζας από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας, την επιμονή του Donald Trump για μείωση των επιτοκίων και τα πρόσφατα ασθενέσθερα οικονομικά στοιχεία.
Οι αναλυτές αναμένουν έναν αυξανόμενο αριθμό αξιωματούχων οι οποίοι θα είναι ανοιχτοί στη μέιωση των επιτοκίων κατά τους επόμενους μήνες, χωρίς ωστόσο η μείωση να είναι τόσο «επιθετική» όσο αναμένουν οι επενδυτές ή επιθυμεί ο Donald Trump.
Παράλληλα, η Federal Reserve αναμένεται σε μεγάλο βαθυμό να αναιρέσει τη δέσμευσή της για μία «υπομονετική» στάση απέναντι στα επιτόκια, ανοίγοντας την πόρτα σε μία πιθανή μείωση κατά τη διάρκεια των ερχόμενων συνεδριάσεων.
Οι κίνδυνοι μπορεί να αυξάνονται αλλά «δε νομίζω ότι θέλουν να βάλουν τους εαυτούς τους σε μία γωνία», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Northern Trust, Carl Tannenbaum, προσθέτοντας ότι «οι αγορές ετοιμάζονται για μία μείωση των Ιούλιο και εάν δεν την λάβουν, θα υπάρξει σύσφιγξη των οικονομικών συνθηκών».
Σημειώνεται ότι τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων βρίσκοντας εντός του εύρους του 2,25% με 2,5%.
Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed αναμένεται να δημοσιεύσει την ανακοίνωσή της μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης την ερχόμενη Τετάρτη (19/6), ενώ λίγο αργότερα ο πρόεδρος της τράπεζας Jerome Powell θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου.
Οι τελευταίες προβλέψεις της Fed, οι οποίες δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο, έδειξαν ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι δεν εκτιμούν ότι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στα επιτόκια το 2019, ωστόσο οι οικονομικές προοπτικές από τότε έχουν γίνει πιο θολές.
Τα πρόσφατα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ήταν ισχυρά, αλλά ενώ η ανεργία παρέμεινε κοντά στα χαμηλά 50 ετών, οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τον Μάιο του 2019 ήταν μόλις 75.000, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο του 2%.
Οι προβλέψεις της Atlanta Fed την περασμένη Παρασκευή (14/6) έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% για το δεύτερο τρίμηνο του 2019, έναντι 3,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Οι αξιωματούχοι της Fed μπορεί να έχουν λόγο να μειώσουν τις προοπτικές για τα επιτόκια, αλλά θα χρειαστεί μία δραματική αλλαγή προκειμένου οι κινήσεις της τράπεζας να ευθυγραμμιστούν με τις προσδοκίες της αγοράς.
Εννέα από τους Δεκαεπτά υπεύθυνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Fed θα πρέπει να μειώσουν τις προβλέψεις τους για τα επιτόκια ώστε ο μέσος όρος να αντικατοπτρίζει μία μείωση των επιτοκίων.
Η λέξη «υπομονετική», η οποία είχε χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από τη Fed από τις αρχές του έτους προκειμένου να δηλώσει την προθυμία της να σταματήσει τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, απουσιάζει αισθητά από τις δηλώσεις του Powell, να και ο επικεφαλής της Fed σταμάτησει να λέει ότι έρχεται σύντομα μία μείωση επιτοκίων.
Η Fed αύξησε τα επιτόκια τέσσερις φορές το 2018, αλλά έκτοτε έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για συνέχιση στην αύξηση των επιτοκίων, ενώ είναι πιθανό να αποφύγει τις δηλώσεις για μείωση επιτοκίων μέχρι να είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει μία, σύμφωνα με τον διευθυντή της Northeast Investors Trust, Bruce Monrad.
Εντούτοις, ο κ. Monrad πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζας μπορεί να έχουν δέσει τα ίδια τους τα χέρια, αναφέροντας ότι «είχαν έξι μήνες να ελέγξουν την ρητορική τους», καθώς και ότι «δεν κατάφεραν να αλλάξουν την αγορά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης